Last news in Fakti

31 Май, 2017 19:18 5 336 53

Русия използвала „Маша и Мечока“ в хибридната си война

  • талински университет-
  • маша и мечока-
  • хибридна война-
  • русия-
  • естония-
  • анимация-
  • пропаганда

Тежки обвинения към любимите анимационни герои на много деца

Русия използвала „Маша и Мечока“ в хибридната си война - 1
Снимка: Анимаккорд

Естонски преподавател заподозря Русия, че използва анимационните си герои „Маша и Мечока“ в хибридната война, която води, съобщи руското издание „Иносми“.

Според Приит Хьобемяги, преподавател в института по комуникации към Талинския университет, руснаците използват тази „мека сила“ в пропагандния си апарат, за да създадат друг образ на страната.

„В Естония мечката символизира Русия, това е факт. Това е хибридно въздействие, негативният образ на Русия е заменен с положителен. Русия става прекрасна страна, в която живеят Маша и Мечока“, заяви естонският преподавател.

По думите му по този начин децата ще живеят в лъжа, защото „Русия се опитва да подкопае устоите на Естония“. Налагането на положителен образ на Русия е опасно за безопасността на Естония. Според Хьобемяги нещата биха били по-различни, ако Русия е действала приятелски към своите съседи.

„Маша и Мечока“ е най-популярната руска анимация за деца. Тя разказва забавната история за приятелството между момиченцето Маша и Мечока.

Обвиненията за хибридна война и въздействието на анимационните герои идват на фона на поредното дипломатическо напрежение между Русия и Естония. Двама руски дипломатически представители бяха обявени за персона нон грата в Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    44 5 Отговор
    Хаахааахххааа...е как да им вярваш после на тия"демократи"---тотално отлепят вече...За сведение-Маша и Мечока го има мооого преди изострянето на отношенията .....Абе пълни палячовци са....
  • 2 tost

    40 4 Отговор
    Боже,боже прибери си боклуците,тез естонци ептен са изперкали.

    Коментиран от #4

  • 3 кретени

    37 4 Отговор
    Е не соросоидите нямат спирка и на детското се из.раха !!! Психиатрията скоро трябва да се произнесе по въпроса за тази русофобия !
    Много му дреме на едно 3 годишно за Русия и Путин то си яде попарата докато гледа за Маша и мечока и се радва. Каквонда гледа Бивъс и Бъдхед ли !?!? за да е политически коретктно ?
  • 4 Реално

    38 5 Отговор

    До коментар #2 от "tost":

    Е нали трябва да се харесат на САЩ...готова са да станат циркаждии само и само да угодят някак си на господаря.
  • 5 Очо

    42 6 Отговор
    Лелеееееее това как не се беше сетил да го каже нашият първенец евро-атлантика г-н Плевенлиев. Тези го надминаха😆😆😆😆😆😆
  • 6 гост 2

    4 30 Отговор
    И това- https://www.youtube.com/watch?v=WdAzGmj6VBA&t=0s - е русия. Тпова също е русия - https://www.youtube.com/watch?v=gHbk1H2lgUc , но въпреки това, аз вече имам променено и трайно негативно отношение към руския народ, за което се сърдете на всички руски тролове, които над 3 години пишат само българофобски коментари в българските форуми. Това е положението - вече не харесвам руския народ. Това постигна българофобската външна политика на путлер.

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Факт

    30 2 Отговор
    Цензурата на "цивилизованият свят" и тяхната пропаганда удари дъното-даже комунистите не говореха такива простотии.
  • 8 Госте-хаповете

    27 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост 2":

    Аз такива клипове от САЩ мога да ти дам хиляди. Това означава ли,че трябва да мразя американският народ-.Злобата се връща-вече си личи по психическото ти състояние.

    Коментиран от #9

  • 9 гост 2

    1 21 Отговор

    До коментар #8 от "Госте-хаповете":

    Има много прост начин за проверка- да видим какво точно ще се случи на 12 .06.2017г. и дали в русия наистина ще има огромен митинг, дали руската армия ще е ангажирана с него. Проверката е висша форма на доверие, нали така?;) 12.06.2017 г. е само след ДВАНАДЕСЕТ ДНИ! Така, че- споко- поживьом- увидем-както казвате вие, руснаците....
  • 10 А бе

    20 1 Отговор
    Естонците счупиха тъпомера, но и този лаф в статията не е за пренебрегване: "Двама РУСКИ дипломатически представители бяха обявени за персона нон грата в РУСИЯ" :-) Е, техническа грешка ...
  • 11 Гост 3

    19 3 Отговор
    З сведение на всички пишещи тук - най-новия амерски трол, получаващ директно валутни преводи от Козяк е "Гост 2"!!!

    Коментиран от #14

  • 12 tost

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "гост 2":

    Спокойно приятелю,знаеш ли колко много скачат от високи мостове и небостъргачи.

    Даже и без парашут ;)

    Коментиран от #16, #18

  • 13 Kcaniba

    29 4 Отговор
    Аз пък мисля че хубавата водка и хубавите рускини са най ярките представители на хибридната война на Кремъл!!!
    Има още А.С. Пушкин, Д.Ф. Достоевски, А.Н. Толстой, А.А. Тарковски, П.И. Чайковский, С.В.Рахманинов, С.С.Прокофиев - те са спецназът на Кремъл, в бруталната хибридна война но естонците, както и повечето тролчета, са стигнали ниво : Маша и Мечока....

    Коментиран от #21

  • 14 гост 2

    0 19 Отговор

    До коментар #11 от "Гост 3":

    Мдааа, бе- “козяшки трол“- АХАХАХАХАХАХА:) БЕЗПЛАТНО пиша собственото си мнение , за разлика от теб, платено зелено руско човече:)

    Коментиран от #17

  • 15 Някой

    3 20 Отговор
    Всички мразят Русия и има защо. Иначе, по темата - то нали Путьо преди две години забрани "Ну погоди". Ксаниба пише и тук, голям е БЪЛГАРИН...на тема България никъде го няма, ама като види в заглавието Русия и веднага скача като бик на червено :D

    Коментиран от #33

  • 16 гост 2

    3 15 Отговор

    До коментар #12 от "tost":

    Хахахаха-:) 1. Аз съм ХЕТЕРОЖЕНА, а не гей, травестит, “то“ и т.н. 2. Аз съм СЕМЕЙНА хетерожена и ако някой много, ама много иска да се срещна наживо със съпруга ми, да публикувам залата, която посещаваме за тренировки и да си организира спаринг с мъжа ми, след като го попита дали в семейната ни спалня съм хетерожена:) 3. Не живея в небостъргач, а в нормален софийски квартал. 4. В БЪЛГАРИЯ имам свобода на словото, което значи, че руските зелени човечета не сте единствените, които имате право да пишете мнението си в българските форуми. За сега това ти стига като изходни база данни за мен:)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост 2

    2 13 Отговор

    До коментар #12 от "tost":

    А ако си решил да ме заплашваш и да ми намекваш, че ще ме самоубият- ми да пробват:) А да видим как точно ще стане:):):)
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гост 0

    8 0 Отговор
    Много сте се загинали нещо тука
  • 21 Иван

    4 18 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Ако визираш руския Бояръшни като хубава водка и бабите меци като хубави рускини :D Продажни руски пионки сте, никакви българи. И аз не обичам вече русия и вс руско заради това, което са и заради такива като вас. Ходете на далний восток кво стоите в Бг в малките си хралупки на морето

    Коментиран от #24

  • 22 ллллллллллллллллллл

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "гост 2":

    Ти тотално вече си си завряла главата в г:::а

    Коментиран от #25

  • 23 Kcaniba

    12 3 Отговор

    До коментар #19 от "гост 2":

    Трол..
    Фантазии болни..
    Мечти нереални..
    Хапчета!!!
  • 24 Ибан

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Ти какво изцопа, че не разбрах!??
    Свърши ли!???
  • 25 гост 2

    3 17 Отговор

    До коментар #22 от "ллллллллллллллллллл":

    Забелязвам , че откакто се появиха руските тролове в българските форуми, масово започнахте да наричате всеки несъгласен с вас коментатор “гей“, “то“ и “травестит“, да не приемате нас- хетерожените- за нормални човешки същества, пропагандирате нарушаване на правата на жените, обиждате ни, наричате ни всякак , та нека да ви е ясно- онези, които имате ваканционни имоти в България, да не се събудите след запой някой сутрин смлени от бой, защото “случайно“ сте нарекли съпругата на когото не трябва “гей“, “траверс“ и “то“ ;) Не , че ви заплашвам- НЕЕЕЕ- това е просто едно ВЪЗМОЖНО стечение на живота ви в България;)

    Коментиран от #30

  • 26 onq s konq

    4 20 Отговор
    Естествено че това е "мека" хибридна война на Русия срещу Естония/и не само/,а целта е ясна както казва преподавателя от института-ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ДЕТСКОТО СЪЗНАНИЕ ЧРЕЗ ПРЕДСТАВЯНЕ НА НЕРЕАЛНО КРАСИВА РУСКА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.И като се има предвид че в Естония живеят 300 хил руснаци и 900 хил естонци,опасността от един нов "Крим" просто чука на вратата.А когато при едни избори насаденото в подрастващите "руско мислене" успее да превземе политическото управление на страната и капанът щракне,ще има "бе то ква я мислехме,пък ко стана..."!Естествено след като Русия е в състояние да манипулира изборите дори в Америка,за нея една Естония е просто детска игра.И така драги русофили-истината е че ВИЕ се опитвате да правите нас на луди,а НИЕ отлично знаем че ВИЕ се правите на луди!
  • 27 Пламен

    13 2 Отговор
    Болни мозъци бол...! Тия ще почнат да се напикават от страх!! Хибрид е Тръмп уважаеми естонецо
  • 28 Пламен

    13 2 Отговор
    Болни мозъци и това си е! Очаквам да почнат да се опикават от страх!
  • 29 ПришълецаСрещуХищника

    13 2 Отговор
    Предлагам да направим франчайз Маша и Мечока VS Мики Маус.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пламен

    11 4 Отговор
    Болни мозъци бол...!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Трол

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    С.-ПЕТЕРБУРГ, 3 апр — РИА Новости. Президент РФ Владимир Путин считает, что каждый житель страны должен посмотреть мультфильм "Ну, погоди".

    Публикувано във факти.бг: Иначе, по темата - то нали Путьо преди две години забрани "Ну погоди"
    И сега на кого да вярвам, на колегата от Козяк, че Путин забранил детското?
    Колегиии, хайде по-сериозно. Защо примерно Путин да не яде деца, гледащи детско?

    Коментиран от #34

  • 34 Иван

    5 4 Отговор

    До коментар #33 от "Трол":

    Еми чети тва е http://www.trud.ru/article/27-08-2012/1280981_nu_pogodi__zapretili_pokazyvat_detjam_do_18_let.html
  • 35 Не глеам таувизия

    6 4 Отговор
    Хйайайай #шаумра по таяа логика да забранят всичко на дисни и картуун нетуърк .ахти... Аз на децата им пускам да гледат научно пипулярни филми за животни а не тая пумия която се лее по детските канали...
  • 36 ТТТ

    6 14 Отговор
    Към Гост 2 - не им обръщай внимание. Те, ушанките, определено имат проблем със собствената си сексуалност. Пък освен това и са платени.. плащат им нещастни рублички, а те в замяна са готови да плюят и срещу своя си народ, и срещу майка си, ако е нужно.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 гост 2

    4 15 Отговор

    До коментар #36 от "ТТТ":

    Да плюят рускините, колкото си искат, но в руските форуми. Обаче- в България и в български форуми не е законно нарушаването на правата на жените. Изключително рядко явление до преди 3 години беше българин да обиди жена във форума. Сега- понеже не харесвам путлер, всякакви чужденци имат наглостта и нахалството да ме обиждат всякак във форума, с една единствена цел- да се свия, да ми стане гадно И ДА СПРА ДА ПИША СРЕЩУ ПУТЛЕР, за да не получавам обиди в нета. Е- имам новина за тях- аз съм ината българка и НЯМА да стане на тяхната. Благодаря Ви за отношението.
  • 38 Kcaniba

    12 7 Отговор

    До коментар #36 от "ТТТ":

    Обичайте се - взимайте се!!!
    Сексуалността ви и палавостта, какво общо имат с темата??
    Тролччовци козяшки!!!

    Коментиран от #39, #40

  • 39 гост 2

    5 22 Отговор

    До коментар #38 от "Kcaniba":

    СЕКСУАЛНОСТТА ИМА ОГРОМНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЕМАТА, ПОНЯЛ , РУСКИ ОЛГИНСКИ ТРОЛ? ВИЕ- РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ, ОБИЖДАТЕ ВСЯКО ЛИЦЕ ОТ ЖЕНСКИ ПОЛ В ТОЗИ ФОРУМ И НАРУШАВАТЕ ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ! Искаш ли да ти кажа от кое айпи пишеш и личните ти данни? Не ме предизвиквай, защото не знаеш нищо за мен, но аз мога да науча доста за теб И ДА ТЕ ИЗПРАВЯ ПРЕД БЪЛГАРСКИ СЪД ЗА НАРУШАВАНЕ НА ПРАВАТА МИ НА ХЕТЕРОСЕКСУАЛНА СЕМЕЙНА ЖЕНА- БЪЛГАРКА В БЪЛГАРСКИ ФОРУМ. Тогава ще разбереш истинската ми самоличност и в съда ще стане ясно кой кого защо и по чия заповед обижда. Ако обаче се окаже, че си РУСКИ гражданин, ще поискам процеса да се води ПУБЛИЧНО, за да видят всички българки отношението на вас- руснаците- към нас- българките в България! Ти май забрави, че освен семейна жена, съм и адвокат от САК, а?

    Коментиран от #47

  • 40 ТТТ

    6 14 Отговор

    До коментар #38 от "Kcaniba":

    Блесна с оригиналността си! Ти кажи по-добре колко рубли изкара днес?
  • 41 Stefan

    11 4 Отговор
    Този е прекалил с лсд.
  • 42 НЯМА ДА СЕ ТЪЙ ЕРБАП. ЗАПОМНИ .

    10 7 Отговор
    ЗАПЛАХИТЕ КОИТО ОТПРАВЯШ КЪМ СЕКИ СА ДОКАТЕЛСТВО ЗА НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА ОБОРИШ ОПОНЕНТА СИ С ДУМИ А ТОВА ПЪК НИ НАВЕЖДА НА МИСЪЛТА НА КОИ КУХИ ДЕМОКРАЦИИ СИ СЛУГА И ПЛАШИЛО КОЕТО ПРИ ПЪРВИТЕ СИГНАЛИ ЗА ВОЕННА МОБИЛИЗАЦИЯ И КОНФЛИКТ ША МУ СА СВИЯТ ПЕРКИТЕ И ША И НАВРЯНО ПОД ЛЕГЛОТО ДЕТ КЪТА ЗЕЛЕНИТЕ ГУЩЕРЧЕТА.
  • 43 КОНТРА НА ГОСТ 22

    14 4 Отговор
    ЗНАЧИ ТИ ОБИЖДАШ И КФАЛИФИЦИРАШ СЕКИ КОЙТО Е НАПРОТИВ ИРОНИЗИРАШ И СЛОВОБЛУДСТВАШ С ПРЕЗИДЕНТА НА НАЙ ГОЛЯМАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА А СЪЩЕВРЕМЕННО СИ СВЕТЕНА ВОДА НА КОЯТО НИКОЙ НЕ МОЙ ДА ТЕГЛИ ЕДНА ААААААА???..,?

    Коментиран от #44

  • 44 ТТТ

    5 15 Отговор

    До коментар #43 от "КОНТРА НА ГОСТ 22":

    "ЗНАЧИ ТИ ОБИЖДАШ И КФАЛИФИЦИРАШ СЕКИ КОЙТО Е НАПРОТИВ ИРОНИЗИРАШ И СЛОВОБЛУДСТВАШ С ПРЕЗИДЕНТА НА НАЙ ГОЛЯМАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА А СЪЩЕВРЕМЕННО СИ СВЕТЕНА ВОДА НА КОЯТО
    НИКОЙ НЕ МОЙ ДА ТЕГЛИ ЕДНА ААААААА???..,?"

    Нека учим български език. Та, пише се:
    "значи,(ЗАПЕТАЯ) ти обиждаш и кВалифицираш Всеки,(запетая) който е (предполагам си искал да напишеш ПРОТИВ) ПРОТИВ. иронизираш и СЛОВОБЛУДСТВАШ (това е някаква извратена руска дума, не е българска) с президента на най-голямата (пише се с тире) държава в света, (запетайка) а същевременно си светена вода, (запетайка) на която никой не моЖе да тегли една (ааааа - предполагам, че тук или ти се е случил психически срив, или си заспал на клавиатурата).

    Коментиран от #49

  • 45 Гост 2 и една втора

    12 4 Отговор
    Адвокате, адвокате :))))
    Осъди ги всичките до един, какво ще ги чакаш тука да те обиждат :))))
    По-луди сте даже и от тия глупаци естонците. Обиждате тука една хетеросексуална жена, ама ха багабонти!
    Да се забрани " Маша и мечока".
    Адвокате, адвокате, кажи кой ти плаща?
  • 46 Апропо

    14 4 Отговор
    Даже не мога да си представя , че нечия глава може да роди такава идиотщина .
  • 47 Монго

    16 4 Отговор

    До коментар #39 от "гост 2":

    Ставаме за смях а!
  • 48 КОНТРА ДО ТЪТКАЩИЯ

    12 4 Отговор
    О НЕРАЗУМНИ ПИШМАН ЧИЛЯЧЕ ВИДНО Е ЧЕ ТИ ЛИПСВА ВЪЗРОЖДЕНСКОТО ПРОСВЕЩЕНИЕ В ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ ЗАЩОТО СЛОВОБЛУДСВУВАШ И ЧИСТА БЪЛГАРСКА ДУМА. ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА ПАТКАТА НИКОГА НЕ СНАСЯ ЗЛАТНО ЯЙЦЕ.
  • 49 Хайде на училище!😉

    9 6 Отговор

    До коментар #44 от "ТТТ":

    Правилно- "Пише се:", неправилно- "Та, пише се:". Правилно- "Значи"- начало на изречение.

    Коментиран от #51

  • 50 бббббб

    2 0 Отговор
    Хахахаха...........
  • 51 TTT

    7 9 Отговор

    До коментар #49 от "Хайде на училище!😉":

    Ако не си забелязал, с главна буква съм отбелязала грешките и умишлено нито едно от изреченията не съм написала с главна буква, за да може да се вижда какво е поправено. Явно е трябвало да го уточня...за бавно загряващи :) Второ - "та". Отваряме учебниците за 4 клас и учим "Що е то съюз и с какво се яде" :))))))))
  • 52 Morgoth

    8 1 Отговор
    Доста скалъпено, но принципно има шанс за такова използване. Американците ползват Холивуд за пропаганда от години. Само гледайте кои са лошите в техните филми и как това съвпада с политическата конюктура на страната. Да не говорим колко дълго подготвяха народа си за черен президент, а последно време за жена президент. Само дето последния път номера не мина.
  • 53 Фалшиви новини

    1 0 Отговор
    какво може да се очаква от един човек който се казва Хьобемяги..По тая логика трябва да забранят и Мики Маус , гризач е ,доста вреден, а го представят за защитник на слабите ,сигурно Соросоид...хахохахо
Новини по държави: