7 Декември, 2011 08:56 950 0

В Гърция приеха рестриктивен бюджет

  • лукас пападимос-
  • гърция-
  • бюджет
В Гърция приеха рестриктивен бюджет - 1
Премиерът Лукас Пападимос. Снимка: ЕПА/БГНЕС

258 депутати от 299 присъстващи подкрепиха бюджета на новото гръцко правителство за 2012 г., който предвижда изключително непопулярни мерки за съкращения, пише в. „Та Неа“.

Намеренията на правителството са дефицитът да бъде намален до 5,4% от брутния вътрешен продукт от очакваните 9% през тази година.

Очаква се гръцката икономика да се свие с над 5,5% през 2011 г. - четвъртата поредна година на рецесия, а правителството очаква БВП да намалее и следващата година с 2,8%.

Предвижда се също безработицата през 2012 г. да достигне 17,1 % спрямо 15,4 % през тази година

Тази политика получи подкрепата на депутати от ПАСОК, Нова демокрация и от крайната десница ЛАОС.

Провеждането на радикални реформи и съкращаване на разходите в публичната сфера е ключово условие за отпускането на средства по второто споразумение с ЕС и МВФ, договорено през октомври, което е в размер 130 млрд. евро.

Гласуването в гръцкия парламент става ден преди насрочената за 8-9 декември среща на върха на ЕС в Брюксел. На заседанието премиерът Лукас Пападимос и финансовият министър Евангелос Венизелос ще демонстрират волята на Гърция да се справи с кризата, отбеляза в. „Катимерини“.

Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас, показа ясно, че подкрепата му е имала за цел единствено спасяването на Гърция от непосредствената заплаха от фалит.

Той не пропусна да обещае да намали данъците и да вземе мерки за засилване на растежа, ако спечели изборите, които се очаква да бъдат през февруари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА