Last news in Fakti

13 Декември, 2011 14:31 3 199 1

Бомби сеят смърт в Белгия (обновена) - видео

  • белгия-
  • бомби-
  • лиеж
Бомби сеят смърт в Белгия (обновена) - видео - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртоносни взривове разтърсиха центъра на белгийския град Лиеж. Най-малко един човек е загинал, ранените са поне 47, сред които и малко дете, съобщава Би Би Си, позовавайки се на местни медии. Очевидци разказват, че гранати и бомби са летели по пешеходци, разхождащи се в центъра на града.  Седем души, от които дете на 2 години, са тежко ранени и в критично състояние.

Към момента не е ясно кой стои над атаките, но вероятно става дума за отмъщение срещу съдебно решение за т.нар. убийство „на честта“.

Твърди се, че има и още една жертва – от самите нападатели, които са били трима. Вторият е арестуван от полицията, а третият се издирва. Някой медии съобщават и за четвърти нападател, но това не се потвърждава.

Според Ройтерс 40-годишен мъж е хвърлял „коктейли“ с експлозиви срещу случайни хора, чакащи на автобусна спирка в центъра на Лиеж. Чути са четири експлозии, става ясно от данни, базирани на сведения на агенция „Белга“.

Няколко гранати са запратени по сградата на местния съд, до който пък има коледен базар.

Отделно, въоръжен мъж е стрелял по площад „Сен Ламбер“ от покрив на пекарна. 

Районът веднага е отцепен от полицията. Според местни медии ранените са 64. Седем от ранените са в критично състояние. 

Според „Соар“ убитият нападател е добре познат на полицията. Преди три години той е бил задържан от силите на реда за притежание на една дузина оръжие. При обиска в дома му са били открити и 2 8000 растения канабис.

Вестник „Пакистан Пост“ излезе с интересна интерпретация на кървавата акция. Твърди се, че нападенията са свързани с присъда по дело за убийство на честта.

Става дума за решението на белгийския съд да прати зад решетките четиричленно семейство от пакистански произход, отнело живота на дъщеря си. Това е първото убийство на честта, което става в Белгия.

20-годишната студентка по право Садия Шейх получила с най-тежкото наказание от собствените си родители. Баща й ще лежи в затвора 25 години, майка й – 20 години, брат й – 15, а сестра й – 5. Братът признал, че е дръпнал спусъка на пистолета три пъти, изпълнявайки зловещата заръка на родителите си.
Местен журналист разказва пред вестник „Дейли телеграф“, че хората се паникьосали. Скрили се по магазини и заведения, било ги страх да излязат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ

    1 0 Отговор
    Не искат България в шенген,а напълнили ЕС с такива извратеняци.Горките хора,сега следва да бойкотират стоки и услуги от тази неинтегрираща се общност.