Last news in Fakti

1 Септември, 2017 23:00 1 254 3

Пицата е най-добрият мотиватор за работа

  • пица-
  • мотивация-
  • работа-
  • производителност

Пицата се оказа най-добрият стимулатор за повишаване на производителността на труда

Пицата е най-добрият мотиватор за работа - 1
Снимка: Shutterstock

Пицата се явява най-добрият стимулатор за повишаване на производителността на труда и действа по-добре от паричните възнаграждения, установи американски учен, цитиран от изданието "Вайс".

Разработката е дело на американския психолог Дан Ариели, водещ специалист в областта на поведенческата икономика. Той провел експерименти в завод за компютърни чипове в Израел.

В началото на работната седмица участващите в тестовете получили електронни съобщения, в които им се обещавали бонуси за изработването на определено количество чипове всеки ден. Вариантите били три - пица, 30 долара или похвала от началника.

Една четвърт от участниците били отделени в контролна група, която не получила никакви съобщения и продължавала да се труди в обичаен режим.

След първия ден на експерименти най-добрият мотиватор се оказала пицата, която повишила производителността на труда с 6,7 процента в сравнение с контролната група. Благодарностите на началството увеличили производителността с 6,6%.

Паричното възнаграждение, за учудване на всички, стимулирало производителността едва с 4,9 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Г.З.

    3 1 Отговор
    Най добрия мотиватор за работа е не яденето а гладът.Сит човек с пари от някъде не го търси за работа,докато не огладнее.Ситите са лошите а джедайте работим всеки ден.
  • 3 Патриот

    1 0 Отговор
    Пък аз да си мисля, че това е достойната заплата.
    Колко съм глупав?