Last news in Fakti

23 Декември, 2011 12:48 979 0

Кървави атентати в Сирия - Декември 2011

  • сирия-
  • арабска лига-
  • асад

Коли-бомби се взривиха срещу бази на силите за сигурност

Самоубийствени атаки с коли-бомби са извършени срещу две бази на силите за сигурност в сирийската столица Дамаск, предаде АФП. При атентата са загинали много цивилни и няколко военнослужещи. Точният брой на жертвите все още е неясен. Според ливанския информационен канал "Ал Манар" 30 души са убити, а 55 са ранени.

„Няколко военнослужещи и голям брой цивилни загинаха при двете атаки, извършени с коли-бомби пред база на Държавна сигурност и друго ведомство на силите за сигурност”, се уточнява в съобщението.

Първоначалното разследване на атентатите разкрило, че зад атаките стои терористичната групировка "Ал Каида", съобщи държавната сирийска телевизия. Сирийската обсерваторите за човешките права, която е опозиционна група базирана в Лондон, съобщава, че след двата взрива са започнали тежки престрелки.

Експлозиите идват в момент, когато екип на Арабската лига пристигна в Дамаск, за да подготви пристигането на наблюдателна мисия, която да провери дали режимът на Башар ал Асад полага усилия за спиране на насилието в страната.

Според активисти на опозицията днешните нападения са организирани от правителството с цел да убеди пристигащият екип на Арабската лига, че в страната действат бунтовници.

По последни данни на ООН в размириците в Сирия са загинали най-малко 5 000 души. Всички световни агенции, отразяващи събитията в Сирия, подчертават, че информацията, предоставяна от държавните медии, не може да бъде проверена, защото сирийските власти отказват достъп на чуждестранните журналисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА