Last news in Fakti

25 Септември, 2017 15:10 1 570 14

Русия с интерес към енергийния ни сектор

  • русия-
  • българия-
  • енергиен сектор

Българо-руското партньорство в енергийния сектор ще продължи да се развива и задълбочава. Това каза в Москва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в четвъртото заседание на Работна група „Енергетика“, част от Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

В откриването на заседанието участва и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

Сътрудничеството в електроенергетиката, атомната енергетика и газовия сектор бяха сред основните дискутирани теми между страните, които отбелязаха активизиране на българо-руския диалог през последната година.

По време на дискусиите бе отбелязан интересът на ПАО „Силовые машины“ към евентуално разширяване на сътрудничеството при реконструкция на енергийни обекти в България – ТЕЦ „Марица изток“ 2, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „София“, водноелектрическите централи „Китница“, „Ардино“, „Бял извор“, както и на други енергийни обекти. Компанията има готовност и занапред да участва активно в модернизацията на оборудването за АЕЦ „Козлодуй“.

ООО „Ракурс инжиниринг“ потвърди готовността си да участва във възстановяването на хидроенергийните мощности в България и да съдейства при внедряване на цифрови технологии в българските топлоелектрически централи.

Националният съюз за енергоспестяване на Руската федерация проявява интерес към реализацията на съвместни проекти в областта на комплексната модернизация на българските въглищни централи в контекста на новите европейски екологични изисквания.

В областта на атомната енергетика България и Русия констатираха многогодишното успешно сътрудничество при осигуряване на ядрено гориво и съпътстващи услуги за АЕЦ „Козлодуй“. Така например, с активното съдействие на руската страна успешно са завършени дейностите за продължаване срока на експлоатация на пети блок на атомната централа до 60 години и се изпълнява програмата за шести блок.

По време на заседанието на РГ „Енергетика“ руската страна потвърди интереса на „Росатом“ за участие в проектите по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на ядрената централа, финансирани чрез Международния фонд „Козлодуй“.

Следващото заседание на работната група ще се проведе в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 начо

    11 7 Отговор
    теменужке,не се хили,а питай тоя мошеник къде са платените реактори.1.3 милиарда заминаха,трябваше да ги получим февруари 2017
  • 2 грозната истина

    10 5 Отговор
    Май бъркаш "мошеника", сигурен съм че от двамата той е по-малко мошеник, просто някакъв бледен юноша в сравнение с Теменужка и СИЕ. Апропо, ако в БГ имаше читави управляващи, а не продажни мошеници и национални предатели тая история с реакторите(както и много други проекти)изобщо нямаше да бъде такъв провал. А реакторите стоят и чакат някой от БГ мошениците дето ни управляват най-накрая да се сети и да направи нещо за да имаме нова АЕЦ с евтин и чист ток, нещо дето можеше вече да е станало, ама то от надупване на евроатлантическите ни "приятели" не остава време и възможност за това, нали така......
  • 3 Гост

    8 6 Отговор
    Паднаха борци безчет
    за народа наш любим,
    Майко, дай ни мъжка сила
    пътя им да продължим
    Дружно братя българи,
    с нас Москва е в мир и бой,
    партия велика води,
    нашият победен строй.

    Коментиран от #5, #6, #13

  • 4 юрист

    6 11 Отговор
    ще проявява интерес, разбира се- в акваторията на България има залежи от 60 КИЛОМЕТРА от метанов хидрат, който преспокойно се сочи за екологичен заместител на природният газ и ако България започне добива на метанов хидрат, ДИРЕКТНО УДРЯ болезнено газпром в сърцето! ГАЗПРОМ Е КОНКУРЕНТ на ваденето на метановия хидрат и реализацията му на ЕС газов пазар- за това, ако не може да ни конкурира, ще иска да купи политиците ни и чрез тях да спре разработката на изваждането на метановия хидрат или директно да купи стратегически елементи чрез България от технологията, която впрочем е ГЕРМАНСКА! Българите да не ядем доматите с колците...
  • 5 юрист

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Как може да се гавриш така с ХИМНА НА БЪЛГАРИЯ! Руски екскремент! Факти.бг трябва да изтрият коментарът ти, защото Наказателен кодекс Чл. 108. (2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 95 от 2016 г.) Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева. http://lex.bg/laws/ldoc/1589654529
    До там стигнахте майцепродавците, платени от русия!

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Само при СОЦА НАРОДА ВИДЯ ЖИВОТ

    8 6 Отговор
    При родни Кожодери, ГЛАВИТЕ на народа бяха на КОЛОВЕ ПО СЕЛА РАЗНЕЛИ. 1923 - МАРИЦА ПОТЕЧЕ В КРЪВ ОТ РОДНИ ИЗВЕРГИ КАТО ДНЕС. ЦАРЯ ЗАТРИ И ОПОЖАРИ СЪС ЖАНДАРМИ И РЕДОВНА АРМИЯ БЕДНЯКА С КРАВАТА И ВОЛА ДЕТО СЛЕД ТУРСКО НЕ ВИДЯ СВОБОДА. НАРОДА ЖИВНА И СТАНА ЧОВЕК ЕДВА ПРИ СОЦА ,КЪДЕТО НЯМАШЕ НИТО ЕДНА ГЛАВА НА КОЛ ЗАБИТА И НИТО ЕДНА РУСКА ВОЕННА ЕДЕНИЦА. ДУШМАНИНА Е АЛЧНОСТТА НА ПРЕУСПЯЛИЯ, ВИЛНЕЕЩ ЩОМ ХВАНЕ ВЛАСТТА. ДНЕС ДЯВОЛА У НАС ВИЛНЕЕ, НО НЕ ЩЕ ДЪЛГО ПРЕЖИВЕЕ. ЩЕ НИ ЗАСЪРБИ ЧИПИКА И ПАК С УРА ЩЕ РЕВНЕМ ИЗ ВНУТРИ В ВЛАСТТА НАРОДНА ЩЕ СЕ РАЗПРОСТРЕ ОТ КРАЙ ДО КРАЙ И СВОЕТО ОБРАТНО КЕ СИ ПРЕОБЩИМ, ЗАЩОТО СОБСТВЕНОСТ Е НА НАРОДА А НЕ МУТРАГЕНЬО.
  • 8 Трол

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "юрист":

    Ми не е престъпник, презумцията за "невинност до доказване на противното"! По скоро ти подлежиш на съдебно преследване с тези свои изказвания-ПРЕСТЪПНИК! Истерията ти не те оневинява! Виж медицинско от психиатър ще ти свърши работа.
  • 9 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "юрист":

    Истински юрист такива глупости никога, ама никога не би написал в официален форум. Скъсай си дипломата и не се излагай пред хората.
  • 10 Дон Корлеоне дава корабите на Домусчиев

    2 0 Отговор
    Защото са в окаено състояние. А защо Домусчиев може да се справи а Дон Ко.леоне - НЕ? И когато Домусчиев се справи с проб.емите на флота БЪЛГАРСКИ, ТОЙ ПАК БЪЛГАРСКИ ЛИ ЩЕ Е ИЛИ " СЛУЧАЯТ ПРИКЛЮЧИ - ЗАБРАВЕТЕ " ЗА БЪЛГАРИЯТА СЛАВНА И НАРОДА И ' ВЕЛИК - ДА ПИЯТ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА. А ДОМУСЧИЕВ ВИНО НА ЦЕНА 9,000.00 ЛВ за БУТИЛКАТА, ЩОМ СМЕ били БУДАЛА. ПРИКАЗКИ ОТ ШЕХИРИЗАДА. ЖИК - ТАК, С ЛЯВА РАКА В ДЕСЕН ДЖОБ! ТОВА НЕМОЖЕ ДА Е ИСТИНА, ТУЙ МОЖЕ ДА Е САМО НА СЪН. ТОВА Е КРАЖБА И ВАНДАЛЩИНА НА БРУТАЛНИ УТАЙКИ. МНОГО СТАВА А ВРЕМЕ НЕ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    е няма да въстановяват нищо от споменатите проекти,поне докато не доиде бсп на власт ,а с корнелиика и радев тва ще стане след около 200 години.до тогава може само да се снимат.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    БСП са същата прогнила кочина като ГРОБ.
    Просто те крадът само за себе си, докато сега се отчитат на Европата и тя стои зад гърба им и ни обират заедно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания