10 Октомври, 2017 07:31 4 214 3

10 октомври 732 г. Битката при Поатие

  • араби-
  • франки-
  • битка-
  • поатие

На 10 октомври 732 г. френско-бургундските сили под командването на майордома на Меровингите Карл Мартел нанасят съкрушително поражение на арабските завоеватели от Омаядския халифат. Това бележи края на арабското нашествие в Европа.

После Карл Велики започва реконкистата (освобождаване) на завладените от арабите територии, продължила 760 г. и завършила чак 1492 г.Битката при Поатие е следствие на двадесетгодишни арабски завоевания в Европа, започнали през 711 г. с нашествието на Тарик ибн Зияд.

До Поатие ислямът е овладял целия Близък изток, Северна Африка и Иберийския полуостров. Мюсюлманите проникват до Централна Франция и започват да застрашават дори Париж. Това принуждава майордома на града Карл, фактически управляващ франкските земи, да действа. В битката при Поатие той разполага с около 60-70 хил. бойци, а противникът му – емирът Абдер Рахман – с около 50-60 хил. Двете войски се дебнат в продължение на шест дни, като никой от военачалниците не се решава да атакува.

Християните дават около 1500 убити, а жертвите сред мюсюлманите не са известни. На бойното поле обаче пада лидерът им Абдер Рахман, което предопределя загубата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    14 0 Отговор
    Ето че минаха 1200 години, и арабите аак са завлвдяли Европа, чамо яе този път от вътре...
    Като бактерия
  • 2 7777777

    6 0 Отговор
    Дано да напишете нещо и за битките при Константинопол през 718 г. , в които Свети Тривелий(известен в съвременна България като хан(канасубиги) Тервел) е разбил същите араби и им е попречил да завладеят Европа като навлязат от изток, каквито са им първоначалните планове.
  • 3 Бранко

    4 0 Отговор
    Аз не знам откъде взехте данните за числеността на армиите, взели участие във въпросната битка? Преди време ( не си спомням точто кога, но със сигурност беше преди повече от десет години ) гледах ФРЕНСКИ ( с използватето на главни букви тук и по-долу искам да подчертая, че това не е мое мнение, а на потомците на победителите в тази битка ) документалет филм за Поатие, в който ФРЕНСКИ историци говореха за 17 000 араби ( в това число около 6 000 бербери и еврей ( интересно е еврейското участие в армията на нашествениците, но съм сигурен, че според ФРЕНСКИТЕ историци е имало такова ) и съответно за 9 000 или 11 000 франки ( а не французи, както пише в горната статия ) и бургунди!!! За сравнение при обсадата на Константинопол, 14 години по рано ( т.е. 717–718 г. ), арабите разполагат с над 200 000 души ( пехота, конница и флотски персонал ) като само Българите на Кан Тервел ликвидират ( според различните автори от епохата ) между 22 000 и 32 000 от тях!!!
Новини по държави: