27 Октомври, 2017 13:55 7 199 17

Бивш шеф на НАТО: Путин ни се присмива и в момента

  • владимир путин-
  • русия-
  • доналд тръмп-
  • андерс фог расмусен

Русия успешно подкопава западната демокрация и се възползва от смесените сигнали на Тръмп

Бивш шеф на НАТО: Путин ни се присмива и в момента - 1
Снимки: БТА/АР

Бившият генерален секретар на НАТО и сегашен съветник на президента на Украйна Андерс фог Расмусен заяви, че руският президент Владимир Путин сигурно се забавлява, като вижда колко успешно подкопава западната демокрация и се възползва от смесените сигнали от правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде АР.

Расмусен, който е и бивш премиер на Дания, се присъедини към критиците на Русия, които питат защо правителството на Тръмп не е спазило изискан от Конгреса краен срок за налагане на нови санкции на Москва. Според Расмусен липсата на отговори ще се приеме като признак на слабост, а това ще е от полза за Кремъл.

"Президентът Путин в момента сигурно се смее, защото е постигнал много повече, когато става дума за подкопаване на авторитета на западните демократични институции.

Бивш шеф на НАТО: Путин ни се присмива и в момента

Когато наблюдава протичащата дискусия тук, във Вашингтон, според мен направо не му се вярва, че е успял да постигне толкова много срещу толкова скромна инвестиция за намеса в изборите", казва Расмусен в интервю за АР.

Конгресмени от двете партии реагираха с раздразнение, че на 1 октомври изтече срок за налагане на нови санкции на Русия, определен в подписан през август от Тръмп закон, който обхваща хора, свързани с руската отбрана и разузнаване. Новите наложени от конгреса санкции се прибавят към вече съществуващите санкции, които наложиха на Русия заради подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна и анексията на Крим през 2014 г.

Бивш шеф на НАТО: Путин ни се присмива и в момента

Държавният департамент заяви, че забавянето се дължи на желание да се осигури информация за американските фирми и съюзниците на САЩ как да избегнат нарушаване на тези санкции, в които се предвиждат наказания за други държави, работещи с руската отбрана и разузнаване.

Представители на САЩ споменаха и юридически пречки пред въвеждането на санкциите, както и дипломатически съображения как те ще засегнат партньори на САЩ, които работят с Русия.

Расмусен обаче заяви, че липсата на ясна комуникация от правителството на Тръмп какви точно са препятствията размива посланието на САЩ, че руската агресия и намеса няма да се търпят.

Бивш шеф на НАТО: Путин ни се присмива и в момента

Бивш шеф на НАТО: Путин ни се присмива и в момента

Расмусен, който стана съветник на украинския президент Петро Порошенко по-рано тази година, призова САЩ да доставят на армията на Украйна смъртоносни оръжия. Този вариант се проучва от години, включително при управлението на бившия президент Барак Обама. Засега обаче във Вашингтон не са взели такова решение, въпреки че няколко пъти са споменавали публично тази възможност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    74 16 Отговор
    Не бързайте... рано му е на Путин да се смее, все още вие се смеете, а той ще е последен ;)
  • 2 goni

    53 13 Отговор
    Хубав съветник има Петро!:) Работите ще тръгнат!:) Колкото до "смъртоносните оръжия"?!:) Някой може ли да ми каже поне едно оръжие, което не е смъртоносно?!:) Ако, не е смъртоносно значи не е оръжие! Колкото до това да има подобни доставки от Запада за Украина!!! Е! Третата световна ще започне без да бъде обявена! Можете да бъдете сигурни!
  • 3 ЪРП

    71 14 Отговор
    НЕ Е ИСТИНА ПРОСТО КАК УКРАИНЦИТЕ РАЗСИПАХА ДЪРЖАВАТА СИ.......С БЕЗВЪЗМЕЗДНО-"ДЕМОКРАТИЧНАТА" ПОМОЩ НА ОНЕЗИ АГРЕСИВНО-МИЛИТАРИЗИРАНИ ТИПОВЕ, КОИТЕ МЕ Е ГНУС ДА СПОМЕНА!!!!
    А, СЪЩИТЕ ОНЕЗИ ,МНОГО СЕРИОЗНО СИ ДАВАТ СМЕТКА, ЧЕ АКО ДОСТАВЯТ "СМЪРТОНОСНИ ОРЪЖИЯ".....ДА СЕ РАЗБИРА - "ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ" НА УКРАИНЦИТЕ....,НА ТЯХ ЩЕ ИМ СЕ СЛУЧИ МНОГО СЕРИОЗНА "СЛУЧКА".........!!!
  • 4 Бесен Язовец

    60 17 Отговор
    НАТО е световен резилллл ха-ха хаХаха
  • 5 Пеньо

    22 25 Отговор
    Може пък да целят да уморят от смях малкият орк! Кой знае!
  • 6 Справедлив

    67 6 Отговор
    Отдавна съм казал-Путин е великолепен стратег и гросмайстор в гео-политическите игри. Точно и затова е огромното плюване към него..
  • 7 Калиопе

    15 48 Отговор
    И преди русландската пропаганда беше жалка и смешна.
    Днес достигате нови висоти, другари кутевчета и решетници.
  • 8 no name no face no number

    49 5 Отговор
    Параноята е с американско местожителство. НАТО е изпита бира отдавна. Само все още пречат на ЕС да създаде собствена армия, но няма да е за дълго .
  • 9 Тодоров

    65 8 Отговор
    Този датски цървул какво друго да прави в момента, освен да дава
    тъпи съвети на тъпи украински политици. И той като други брюкселски бивши и настоящи чиновници е обхванат от параноята, че Путин им клати "великите" западни демокрации. Тази параноя ясно откъде се поддържа - САЩ. Ако някой американски политик пръдне оттатък океана, започва да мирише и в Европа. Явно и Расмусен се храни доста обилно на "яслата" на американците. А какво ли би станало, ако Путин сериозно реши да "подкопае" някого ?
  • 10 РАСО

    49 6 Отговор
    ....глупак ,Русия не ви е проблем, а вашата надменност във всички сфери....
  • 11 стоян георгиев

    6 23 Отговор
    тва че тръмп е идиот не се коментира,но сащ трябва да се справят с проблема въпреки него и ще се справят.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бат Мишо

    2 2 Отговор
    до ърп
    ако си мислеш че Украйна СЕГА е разсипана
    чакай да видиш какво ще и се случи кат и доставят смъртоносни оръжия
  • 17 Хохи

    2 2 Отговор
    ПУТИН е ВЕЛИК! !!!
    Всеки божи ден го ДОКАЗВА! !!!!
    КОИТО Е СЛЯП ИЛИ ГЛУПАВ ДА СИ МИСЛИ КАКВОТО ЩЕ! !!!!