Last news in Fakti

1 Януари, 2012 20:49 1 072 0

Евролидерите очакват трудна година

  • евро-
  • ес-
  • ангела меркел-
  • никола саркози-
  • криза-
  • гърция
Евролидерите очакват трудна година - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери предупредиха, че престои трудна година и прогнозираха икономическа рецесия. Немският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа преживява „най-жестокия си тест” от десетилетия насам, но прибави и нотка оптимизъм, че Старият континент ще е по-единен след дълговата криза.

Френският президент Никола Саркози предупреди, че кризата не е свършила, а италианският му колега призова към повече жертви за икономии, обобщава Би Би Си.

Икономистите пък очакват завръщане на рецесията в Европа през първата година на 2012 година. Пазарите пък продължават да се притесняват да дават заеми на закъсалите страни, тъй като не е ясно дали ще могат да върнат парите. Това прехвърля напрежението не само към държавите от Еврозоната, където Италия и Испания се очертават като най-проблемни.

Меркел предупреди сънародниците си, че ги чака по-лоша година, въпреки относителното добро икономическо положение на Германия. „Пътят за преодоляване на дълговата криза продължава да е дълъг. Няма да липсват и пречки, но в края на пътеката Европа ще се появи по-силна, отколкото беше преди кризата”, заяви тя, след което защити и единната европейска валута, която улеснила както икономиките на страните, така и ежедневието на хората.

Саркози пък отново лансира идеята си за структурни промени в икономиката. „Приключихте година по-разтревожени за себе си и децата си”, обърна се той към французите, които очаква да го изберат отново за президент през април. Саркози обеща, че повече икономии няма да има, защото „каквото трябваше е било направено от правителството”.

Италианският президент Джорджо Наполитано призова италианците да затегнат коланите, за да не допуснат колапс на третата по-големите европейска икономика. Икономиите са неизбежни, настоя той.

Гръцкият премиер Лукас Пападемос също предупреди за трудна година. „Трябва да продължим нашите усилия с решителност, за да не отидат напразно жертвите, които сме направили досега”, заяви технократът, който замени Папандреу.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА