Last news in Fakti

14 Ноември, 2017 09:17 1 674 1

Няма насилие срещу рохингите

  • мианмар-
  • рохинги-
  • ракхайн-
  • аун сан су чжи

Разследване не откри доказателства за престъпления срещу рохингите в щата Ракхайн

Няма насилие срещу рохингите - 1
Снимки: БТА/АР

Разследване на армията на Мианмар за действията на нейни части в размирния щат Ракхайн, населяван с рохинги, не откри доказателства за масови изнасилвания, побоища, извънсъдебни убийства и разрушаване на собственост, извършени от силите за сигурност срещу рохингите, предаде Reuters.

Армията твърди, че основава изводите си на интервюта с 2817 души от 54 бенгалски села. Така се наричат селата, населявани с рохинги, смятани от властите на Мианмар за незаконни имигранти от Бангладеш.

Войските на Мианмар са действали в съответствие с Женевските конвенции, когато са започнали операциите в Ракхайн след смъртоносни атаки срещу полицейски и военни постове, извършени от бунтовници рохинги през август, се казва в изявление.

Изводите от разследването, публикувани на английски в официалната страница във фейсбук на армията на Мианмар, са в противоречие на широкоразпространените информации за нарушения на човешките права, накарали ООН да определи действията на местната армия като "пример за етническо прочистване, изваден от учебник".

Няма насилие срещу рохингите

От август действията на армията в Ракхайн принудиха над 600 000 рохинги да избягат в Бангладеш. Лидерът на Мианмар Аун Сан Су Чжи е обект на все повече критики заради това, че не е осъдила бруталната кампания на силите за сигурност срещу рохингите.

Според армията около 10 000 рохинги от бунтовническата организация "Армия за спасение на рохингите в Аракан" са атакували полицейски и военни постове на 25 август. В атаките са убити 13 членове на силите за сигурност и 131 цивилни. Данните за броя на нападателите са по-високи от първоначално обявените от армията.

"Силите за сигурност не са стреляли по невинни селяни, не са изнасилвали жени, не са арестували, били и убивали селяни. Те не са разрушавали, разграбвали и и отнемали имуществото на тези хора", се казва в изявление на армията. Военните в Мианмар обвиняват "Армията за спасение на рохингите в Аракан" за разрушаването на селата на рохингите.

Няма насилие срещу рохингите

Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" отхвърли изводите от разследването на армията на Мианмар. Джеймс Гомес, директор на организацията за Югоизточна Азия и Тихия океан, каза, че има убедителни доказателства, че военните в действителност извършват системно, организирано и безжалостно нападение срещу рохингите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    В България правата на "рохингите" са гарантирани :)))