21 Ноември, 2017 15:25 5 574 8

Може ли генерал да откаже ядрена заповед на Тръмп?

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • генерал-
  • ядрена атака-
  • северна корея-
  • президент-
  • заповед

В САЩ са притеснени от темперамента на Тръмп

Какво би станало, ако генерал от въоръжените сили на Съединените американски щати откаже заповед на президента за ядрена атака? „Асошиейтед прес“ се опита да даде отговор на този въпрос, станал особено актуален напоследък.

За първи път от четири десетилетия насам Конгресът разглежда възможността да ограничи правото на държавния глава да предприеме ядрена офанзива. Доналд Тръмп на няколко пъти през последните месеци заплаши Северна Корея.

Ръководителят на Стратегическото командване на САЩ обеща да се противопостави на „противозаконна“ заповед на Тръмп за ядрен удар. Генералът от военновъздушните сили Джон Хайтън заяви, че няма да изпълни заповедта на президента.

В американската армия има процедури за гарантиране, че ядреният арсенал е в готовност за използване при дадена заповед от страна на държавния глава – независимо дали става въпрос за офанзива или за отговор на вражеска атака. И все пак основните аспекти са обвити в мистерия.

Така например, какво би станало, ако Тръмп нареди ядрена атака, но генерал с четири звезди от Стратегическото командване откаже да я изпълни? Робърт Келер, ръководил преди години това командване, заяви, че в този случай ще се наблюдава много интересна конституционна ситуация.

Брайън Маккиън, който бе съветник в Пентагона по времето на Барак Обама, заяви, че в този случай Тръмп ще отправи призив към министъра на отбраната да нареди на неподчиняващия се генерал да изпълни заповедта. Ако и тогава генералът продължи да се съпротивлява, ще се наложи да се намери нов министър или нов генерал...

Президентът на практика може и да заобиколи ръководителя на Стратегическото командване. Това е мнението на Брус Блеър, който е служил като офицер, отговарящ за изстрелване на ядрени ракети. Блеър каза, че президентът може да предаде заповедта си за ядрено нападение направо на военния команден център в Пентагона. Оттам тя би стигнала до мъжете и жените, които натискат копчето. Подновяването на вниманието към тези въпроси отразява тревогата от темперамента на президента Доналд Тръмп и това дали той би действал импулсивно при криза.

„Ние се тревожим, че президентът на Съединените щати е толкова нестабилен и непостоянен, че той може да нареди удар с ядрени оръжия, който въобще да не съответства на интересите за национална сигурност на САЩ", каза сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи в началото на изслушването в Конгреса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ттттттттттт

    9 0 Отговор
    Не-неможе. Всичко друго е фарс и прах в очите ни.

    Коментиран от #4

  • 2 goni

    5 4 Отговор
    Абе, тия хора! САЩ и Русия не могат да се управляват по друг начин освен еднолично! Крайното решение се взема от един! Отговорността е огромна! Нищо че оказват съдействие един куп наистина умни хора!
  • 3 Пеньо

    8 3 Отговор
    "Нестабилен" и "непостоянен" - доста меко и дипломатично изказване!
  • 4 555

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ттттттттттт":

    Аз пък мисля че в САЩ управляват хора над Тръмп, не знам точно кои са ама са доста хазартни типове

    Коментиран от #5, #6

  • 5 555

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "555":

    Все пак Буш младши не би могъл да вземе решението за бутането на кулите
  • 6 99 стинки

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "555":

    Прав си! За съжаление тия хазартни типове залагат в играта чужди задници, а не своите.......
  • 7 gnida

    2 0 Отговор
    Вие си го избрахте ! От тарикатлък , пчели ешехте , риби внасяхте , змии , гмо създавате , а сега ривете ? Аве да не сте го ешили с пчелите ( африканските ) преди да го изберете ? хахах

    Коментиран от #8

  • 8 Чурулик чурулик

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "gnida":

    Простия народ не осъзнава че и изборите не избира нищо а пинокиото е предварително ясен но нали е демокрация и трябва да има избори за да се държи стадото приспано и да си мисли че е фактор