10 Декември, 2017 12:26 7 598 0

Грандиозно откритие в Луксор

  • египет-
  • откритие-
  • луксор

Открити са две гробници от преди 3500 години

Грандиозно откритие в Луксор - 1
Снимка: БТА/AP

Египетски археолози са открили две малки гробници в Луксор, съобщи „Гардиън“.

Смята се, че находките са на около 3500 години. Новината за откритието беше обявена от министъра на антиките Халед ал Анани.

„Това е един важен ден. Личните гробници от 18-та династия вече ни бяха известни, но това е първият път, в който влизаме в две от тях“, заяви Ал Анани.

Той се надява, че с тези открития ще може да бъде върнат имиджа на туризма в страната, който сериозно пострада от серията преврати и терористични атаки през последните години.

В гробниците са открити мумии, статуи, глинени съдове и цветни надписи. В едната гробница има пет входа, които водят до голяма ритуална зала. В нея са намерени дървени погребални маски, съдове и мумия, увита в платно. Смята се, че гробниците са били на богати фамилии, като във втората са били открити части от ковчези, артефакти и статуи.


В момента се водят допълнителни проучвания. 18-та династия е управлявала преди около 3500 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА