Last news in Fakti

14 Декември, 2017 18:02 3 424 2

Румъния се сбогува с крал Михай (СНИМКИ)

  • крал михай-
  • румъния

Ковчегът с тялото на монарха е изложен за поклонение в голямата зала на Кралския дворец в Букурещ

Румъния се сбогува с крал Михай (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Хиляди румънци отдадоха последна почит на крал Михай Първи, който почина миналата седмица в Швейцария на 96-годишната възраст, съобщават медиите в северната ни съседка.

Ковчегът с тленните останки на бившия монарх пристигна вчера в Румъния и бе изложен за поклонение първо в двореца Пелеш в курорта Синая, а след това в Кралския дворец в Букурещ. От днес в Румъния е обявен тридневен траур преди погребението в събота.

Ковчегът с тялото на Михай Първи е изложен за поклонение в голямата зала на Кралския дворец в Букурещ, недалеч от мястото, където той издава заповедта за арест на пронацисткия лидер маршал Йон Антонеску на 23 август 1944 г., когато Румъния преминава на страната на Съюзниците през Втората световна война.

Румъния се сбогува с крал Михай (СНИМКИ)

Пред Кралския дворец в Букурещ са оставени хиляди свещи и цветя. Много от хората, които са дошли да отдадат последна почит на бившия монарх, плачат.

Михай Първи управлява Румъния два пъти, преди да бъде принуден да абдикира от комунистите през 1947 г. Десетилетия наред той живее в изгнание - до 1992 г., и връща румънския си паспорт едва през 1997 г. - осем години след рухването на комунизма.

Румъния се сбогува с крал Михай (СНИМКИ)

Румъния се сбогува с крал Михай (СНИМКИ)

Кралският двор на Румъния съобщи списък на присъстващите на погребението, като уточни, че ще бъдат представени кралските фамилии на Великобритания, Швеция, Испания, Белгия, Йордания, Люксембург, Лихтенщайн, Бахрейн, България, Гърция, Сърбия, Албания, Франция, Италия, Португалия.

Ще присъстват и представители на императорските фамилии на Русия, Австрия, и Германия.
Погребението ще бъде в събота в кралското гробище в Куртя де Арджеш, където са погребани всички крале и кралици на Румъния от 1914 г. насам. Там е погребана и съпругата на Михай Първи - Ана, която почина миналата година.

Румъния се сбогува с крал Михай (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дони

    11 1 Отговор
    Ей тези румънци наистина няма да ги стигнем. И краля си изпращат по кралски.
  • 2 Kcaniba

    5 3 Отговор
    Ами и краля им не е станал реститут...
    Дърводобива ....
Новини по държави: