Last news in Fakti

5 Декември, 2017 18:13 2 665 1

Почина последният румънски крал

  • румъния-
  • крал-
  • почина-
  • михай-
  • швейцария-
  • погребение

Бившият монарх се оттегли от обществения живот през 2016 година

Почина последният румънски крал - 1
Снимка: БТА/ AP

Бившият румънски крал Михай I почина в Швейцария на 96-годишна възраст, предадоха румънските медии, позовавайки се на съобщение на кралското семейство. Михай е издъхнал в 13 часа румънско време в резиденцията си в Обон, Швейцария, отбелязва информационният сайт „Зиаре”. Бившият монарх се оттегли от обществения живот през 2016 г., когато беше диагностициран с левкемия и рак на кожата. Той претърпя хирургическа интервенция и предаде отговорностите си на най-голямата си дъщеря, престолонаследничката принцеса Маргарета.

Кралският двор съобщи, че точната програма на погребението ще бъде публикувана в сряда, но уточни, че тленните останки на бившия монарх ще бъдат изложени за поклонение първо в двореца Пелеш в Синая, а след това - в тронната зала на Кралския дворец в Букурещ. Погребалната служба ще се състои в Патриаршеската катедрала, съобщи Би Ти Ви.

Крал Михай ще бъде погребан в Куртя де Арджеш, където беше положено тялото и на съпругата му кралица Ана, която почина миналата година. Крал Михай, който е братовчед на британската кралица Елизабет, се възкачва на престола в Румъния през 1927 г., когато е едва на 6 години, и управлява в продължение на три години, след като баща му крал Карол Втори бяга с метресата си и се отказва от правата си върху трона.

Михай отново се възкачва на трона през 1940 г., след като Карол абдикира за втори път, и управлява до 1947 г., когато комунистите го принудиха да абдикира. Той прекарва в изгнание в Швейцария и Великобритания около 50 години от живота си, а през 1997 г. си върна румънското гражданство, отнето му след абдикацията.

През юни 1948 г. Михай сключва брак с бъдещата кралица Ана. Двамата имат пет дъщери - Маргарета, Елена, Ирина, София и Мария. За да издържа семейството си, крал Михай е работил като пилот на търговски полети, посочва „Зиаре”. „Крал Михай беше една от най-великите личности на Румъния и написа с големи букви историята на страната. Това е голяма загуба за Румъния, за румънците”, заяви президентът Клаус Йоханис, който поднесе съболезнования на кралското семейство, предаде Аджерпрес.

Почина последният румънски крал
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МъйМъй

    5 3 Отговор
    Румънците пак ни изпревариха...
Новини по държави: