Last news in Fakti

23 Декември, 2017 19:57 2 854 10

Александър Велики не е само на Македония

  • александър велики-
  • македония-
  • зоран заев

Историята принадлежи не само на нас, заяви Заев

Александър Велики не е само на Македония - 1
Снимка: БТА

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е готов да се откаже от твърдението, че неговата страна единствена има право на наследството на Александър Велики, за да помогне да се реши 26-годишният спор със съседна Гърция за името на Македония.

"Отказвам се от твърдението, че Македония е единственият наследник на Александър. Историята принадлежи не само на нас, а и на Гърция и на много други страни", каза Заев в телевизионно интервю в петък вечерта, предаде Нова телевизия.

Откакто стана независима от Югославия през 1991 г. Македония твърдеше, че има право поне на част от наследството на най-известния владетел на антична Македония.

Това разгневи гърците, които гледат на името Македония като на скрити експанзионистични претенции към региона Македония в северна Гърция. В резултат Гърция наложи вето на членството на Македония в НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 манкейдонец

    8 4 Отговор
    от къдя на къдя ще и грък бя?!
  • 2 681 БЪЛГАРИЯ

    13 2 Отговор
    Абе какъв Александър Македонски ви гоне тъпи шматки ! Четете ИСТОРИЯ !!!
  • 3 гост

    14 2 Отговор
    Александър Македонски се е подвизавал 4-и век пр.Хр. После идва римска империя , част от нея преминава във Византия през годините . Някъде около пети век (не се знае точно, поради ред причини)се сформира съвременния етно-генетичен състав на българите като обединение на една голяма част от тракийските племена на Балканския полуостров . Част от този народ в момента е локализиран в БЮРМ.
    В момента основната територия на древните македони се намира в република Гърция .Знае се че македоните са елинизирани но не са "гърци", а траки ,както повечето гърци .Напълно е възможно част от това население да се е вляло в българското обединение на тракийските племена , но това са само догадки .
    От времето на Александър са минали около две хиляди години ,липсват хроники и сведения ,всичко е размито и някой да държи като удавен че е наследник на Македонски си е диагноза , притеснителна диагноза .
  • 4 ХАСАН

    3 15 Отговор
    Що толкова се ровите в историята?! Минало заминало...хората искат да бъдат наричани македонци и точка!

    Коментиран от #5

  • 5 Йония

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "ХАСАН":

    Съгласни сме. Всеки да се нарича както иска.

    Коментиран от #6

  • 6 Кюрдистан

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Йония":

    И ние сме съгласни!
  • 7 Понт

    2 0 Отговор
    Нямаме никакви възражения.
  • 8 стоян георгиев

    7 3 Отговор
    заев не е точен.трябвало е да каже съвременна македония няма нищо общо с александър велики.дори като география територията на свъременна македония не е адекватна с древната македонска държава.реално в земите на вардарска македония македонци не е имало изключая 5 % от наи южната и част.другото е било илирия и тракия.демек албания и българия!
  • 9 Бай хой

    5 2 Отговор
    А ве така наречената северна хърция от га е в чертите на рг? И къде са Българите от там които са били мнозинство не преди 4 000 години а само преди стотина?
    Почему ме са в чертите на РБ? Да не би да са загубени от фердинанд и борис фердинандов? Да не би да сме били в съюз с развития, технологичен и богат запад и поробителката турция срещу освободителката Русия?
    Колко лайнян мозък трябва да имаш за да плюеш този който си е пролял кръвта за да ти дари свобода и да помагаш на поробителите окупатори.
  • 10 факт

    1 2 Отговор
    ЩО Е МАКЕ СЕ Е ЮНАК
Новини по държави: