11 Януари, 2012 20:11 854 1

Убитият в Сирия журналист е французин

  • сирия-
  • убит журналист

Убитият в сирийския град Хомс журналист е французин и се казва Жил Жакие, репортер на държавната телевизия Франс2. Това съобщи БГНЕС като цитира самата телевизия.

Според фотограф на АФП, който се намирал на мястото на инцидента, снаряд е паднал върху група журналисти, които правели репортаж в града, една от горещите точки на бунта срещу режима на сирийския президент Башар ал-Асад.

Жил Жакие бил репортер във Франс 2 от 1999 г. Той е отразявал войните в Ирак, в Афганистан, в Косово и в Израел. Правил е многобройни репортажи за предаването "Специален пратеник". Той започва работа в държавната телевизия Франс 3 в редакцията в Лил, Северна Франция, през 1991 г, след което преминава в националната редакция през 1994 г.

През 2003 г. той получава наградата Албер Лондр заедно с Бертран Кок, друг репортер от Франс 2 за репортаж по време на втората Интифада и операция "Отбранителен щит", проведена от израелската армия през април 2002 г.

Той е първият западен журналист, убит в Сирия от началото на бунта срещу режима на 15 март. Групата журналисти се намирала в Хомс на визита, разрешена от сирийския режим, който ограничава придвижването на чуждестранните медии в Сирия. Много журналисти от групата са ранени, но броят им не се уточнява. Единият от тях е белгийски журналист, който бил ранен в окото, уточнява фотографът на АФП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.