Last news in Fakti

7 Януари, 2018 13:07 2 399 23

Ердоган за българската църква: Това е важно послание!

  • истанбул-
  • църква-
  • реджеп ердоган-
  • бойко борисов-
  • послание-
  • свети стефан-
  • храм

Истанбул показа на света, че на едно място могат да живеят много религии

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че откриването на обновената българска църква „Свети Стефан“ в Истанбул е важно послание за международната общност, предаде „Хюриет дейли нюз“.

Българският премиер Бойко Борисов и турският държавен глава откриха църквата, а на събитието присъства и турският министър-председател Бинали Йълдъръм. Бойко Борисов заяви, че откриването на храма е признание за уважението към вярата и България.

„Истанбул още веднъж показа на света, че е град, където различните религии и култури съществува в мир“, посочи Реджеп Ердоган. По думите му „Желязната църква“ е най-скорошният пример за желанието на Турция многообразието да живее в мир и единство на едно място.

„София и Истанбул са градове, в които действително етническата толерантност е пример за подражание. Имаме редкия шанс смесените общности в страните ни да станат мост на стабилност и сигурност. Турция е един от най-големите съседи на ЕС и вярвам, че пътят е към нормализиране на отношенията такива, каквито бяха само до преди няколко години“, каза от своя страна българският премиер Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    8 16 Отговор
    На ти пръстче, дай си ръката. Искаме си Одринска и Беломорска Тракия заграбени неправомерно през 14-ти век

    Коментиран от #2, #9

  • 2 onq s konq

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Голям прос":

    Забелязал съм че почти всички казват "ДАЙ",а почти никой -НА".Ти явно не правиш изключение.Естествено че си искаме и СЕВ.ДОБРУДЖА И МАКЕДОНИЯ,И ЧАСТИ ОТ ГЪРЦИЯ,които РУСИЯ НИ ОТНЕ ЗА ДА ИМ ГИ ДАДЕ,но...без война няма да стане.А ти готов ли си за война?
  • 3 най голям друг път

    6 11 Отговор
    Турция е един от най големите съседи на Европейския съюз ...само че след Русия Боко ...пак неграмотност ..повторена два пъти в едно исказване ...сякаш за да затвърди простотията си

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Тъжно но факт

    27 13 Отговор
    Разбира се, че никой нормален човек не харесва чуждо господство над своя народ. Но ако трябва да сме обективни, Османската империя за цели 5 века не си е позволила да изкорени нашата Християнска вяра и църква, както и родния ни български език. докато нашите руски "червени освободители" само в рамките на няколко десетилетия подгониха свещенослужителите и вярващите, превърнаха църквата ни в поделение на ДС, въведоха задължително изучаване в училищата на руски език, материално и морално съсипаха народа ни, станаха причина за стопяването и прогонването му и само случайни външни исторически обстоятелства ни спасиха от участа да се превърнем официално в тяхна 16-та република от рода на Беласрус, Украйна и Казахстан.
  • 5 Русчуклия

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "най голям друг път":

    Става въпрос за нещо много човешко! А ние пак с омразата си! Жалка картинка!
    А що се отнася до това, което пък според теб е било важно, а не смисъла на самото събитие, казал е не "най-големият" а един от най-големите съседи на ЕС, което си е вярно и не разбрах какво криво има в това!

    Коментиран от #19

  • 6 Японеца

    17 7 Отговор
    Приятелството с Турция ще е от голяма полза.
    Нямаме армия, нямаме икономика, нямаме съд, нямаме полиция!
    Какво имаме?
    Поне да не им скачаме, да не вземат да ни згазят, че после пак Русия ще дойде!
    А после си знаете!
  • 7 Хасан

    18 8 Отговор

    До коментар #3 от "най голям друг път":

    Турция гледа на българската общност в Истанбул и църквата като част от своята култура,своята история...докато в България например джамията в Пловдив се гледа на нещо чуждо...а тя е просто част от историята на Пловдив..

    Коментиран от #10, #18

  • 8 Росен не е убиеца

    4 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ердоган за българската църква: Това е важно послание!

    За бъдещо искане на Турция от нас. Бойко отиде при шефа си именно за това, за инструкции.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Монго

    8 8 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    С тази разлика, че в България повечето джамии са построени върху църкви! И ако говорим за история, защо тя да не е тази част отпреди джамиите!
    Ето ти историята Хасане-Според много изследователи Джумая джамия е построена на мястото на по-ранна християнска църква, посветена на света Петка Българска след преминаването на нейните мощи през града през 1228 година.[4] През XIX век Любен Каравелов дори пише, че джамията „едно време е била черква“
  • 11 Хасан

    4 10 Отговор
    Има ли доказателства или е просто "тоя казал,оня казал"!!!!....и дали е джамия или църква все пак е дом Божий...

    Коментиран от #14

  • 12 гост

    2 0 Отговор
    Ердоган знае как да контролира и как да воюва,баба Меркел не се вижда ха ха ха
  • 13 Юбряяяяяя

    11 5 Отговор
    Проклета държава от която никога добро не е стигало до нас! Който и вярва е от проклетниците дето искат да ни затрият. При откриването да видяхте българско знаме?! Унижението върху нашите представетели с обиска...?!Слуха че е възможен някакъв атентат с цел да няма много присъстващи българи...?! Какво е това бе туркогъзолизници бойкобандитски?!
  • 14 Монго

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Виж Св.София в Истанбул! И "тоя казал, оня казал", мунчо Любен Каравелов не е тоя и оня! Изтрита е нашата история за сметка на ислямската, защо сега да не се заличи исламската! Пък и ти къде се напъваш да се турчееш, жена ти от махалата в Пазарджик ти кой знай от кой катун си се пръкнал, ще ми говориш за ислямска култура и история! Твоята история е някъде около делтата на Инд!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хасан

    3 1 Отговор
    Пак пишат провокации от моя ник..

    Коментиран от #21

  • 17 Съсед

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Кога разбра че си турчин... Обзалагам се че ти нямаш достстатъчно сиво вещество за това... Но разбира се някой ти е казал.
  • 18 най голям друг път

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Уважаваям Турция ..и всичко произвадено в Турция ..здраво и евтино
  • 19 най голям друг път

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русчуклия":

    Като изключим Украйна ...евросъюза има само два съседа ....Изглежда всички съседи са големи ..балканите са в вътрешността ..а за събитието действително е голямо и ценно за България при първа възможност ще посетя тази църква
  • 20 Монго

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    "Аз съм си турчин...", да бе и прадедите ти са били от четвъртата палатка от ляво на дясно на шатрата на Ертогрул (на Осман бащата, ако не знаеш) от племето Каяъ и хич не са населявали някоя родопска долина, докато някой твой пра пра дядо от страх не си е сложил чалмата на главата!

    Коментиран от #22, #23

  • 21 българин

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Да не ти дреме! Провокатори винаги ще има, въпроса ние да сме мъдри и да мислим реално!
  • 22 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Монго":

    Ти пък си задай въпроса на какъв език разговаряше Хан Аспарух???...на прабългарски???...на славянски???...защо си загуби прабългарския език ?защо се асимилира????...има славяни които са приели исляма и това са днешните помаци и босненци...но има и турци които са си били турци и мюсюлмани....
  • 23 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Монго":

    Аз пак ти казвам ..вместо да се мъчиш да правиш от турчина,македонеца,бесарабина,влаха българин ..направи си деца ...
Новини по държави: