Last news in Fakti

10 Януари, 2018 20:29 3 754 27

Полша може и да излезе от ЕС - Януари 2018

  • полша-
  • доналд туск-
  • ес

Според Доналд Туск правителството харесва съюза само заради еврофондовете

Полша може и да излезе от ЕС - Януари 2018 - 1
Снимка: БТА/AP

Правителството в Полша може да извади страната от ЕС, ако тя спре да получава редовно средства от еврофондовете. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Digital Journal.

Между ЕС и Полша има сериозен спор около съдебната реформа в страната. Брюксел дори задейства процедура, която може да доведе до отнемането на правото на глас на страната в Европейския съвет.

„За партията „Право и справедливост“ ползите от членството в ЕС се изчерпват до получаването на еврофондове. Мога да си представя как, ако тези фондове спрат, правителството може да реши, че няма нужда от ЕС. Мисля, че е време гражданите на Полша да бъдат запитани за членството в ЕС и дали искат да стоят зад него“, заяви Туск.

Той още веднъж призова полското правителство да преразгледа съдебните реформи в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    33 17 Отговор
    Разпада се вече съюза! Кой от къде е аре и разпафа на НАТО няма да закъснее не се притеснявайте

    Коментиран от #4, #12, #13

  • 2 Бай Пешо

    43 5 Отговор
    А ние сме в Евросъюза като донор на генетичен материал
  • 3 Диди

    12 38 Отговор
    ЕС няма да се разпадне,защото страните се ползват с облаги за добро развитие.
  • 4 Гошо

    26 31 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    И по какъв начин по-точно се разпада? Никой не е излязъл от съюза досега. Ако британците някога окончателно излязат, много ще се нашият, защото износът към основния им търговски партньор ЕС ще се облага с мито и ДДС. Тогава ще поискат да не са слушали популистките изказвания на някои техни политици, но ще е късно.

    Не че ЕС се разпада, а просто благодарение на бежанската криза разни популисти и националисти се пръкват из някои държави членки и говорят без да мислят. Но и това ще отмине, ЕС вероятно ще ни надживее всички.

    Коментиран от #5, #6, #10

  • 5 Гошо

    26 23 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Забравих да добавя нещо - според официални проучвания общественото мнение в Кралството е вече на страната на оставане в ЕС. Просто британците разбраха какви ще са последствията от излизане от ЕС и вече мислят по друг начин.

    Коментиран от #7

  • 6 Барчо

    22 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Това да не ти е да влезеш на кино и като не ти хареса да разбуташ седящите до теб и да излезеш? Една Англия, която ясно и точно е заявила напускането на съюза не може технологично да го направи на момента. Що се отнася за бежанците, нали знаеш каруцата от кой камък се обръща? Ами бежанците се оказват точно този препъни камък. Само че те не са причината, а повода, ако правиш разлика. В ЕС няма равнопоставеност и няма да има. Някой тлъстак ще ми казва как да си подредя двора и кога да ходя до кенефа. Нема да стане таа работа. Но. Трябва време за всичко. И то не е за година две. Препъни камък е и Гърция, която е като воденичен камък на врата. Само лапат и щракат с пръсти. Те може и да са следващите, които ще излязат ако и спрат кранчето.

    Коментиран от #16

  • 7 Барчо

    24 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Това е на пръв поглед, заради големите наказателни глоби, които ще трябва да изплащат за излизането си.
    Същата работа като се жениш. Даваш 1000 лв да се ожениш и после даваш много повече, за да се разведеш. И много пъти ти взимат и твоето, което не са заработили.

    Коментиран от #9

  • 8 ЗЕВС

    23 7 Отговор
    За 2018 бюджета на ЕС ще олекне с 10 милиарда. Ако се отцепи и Полша, по спешност трябва да се молят на Ердоган и Вучич, да запълват дупките на Брюкселските краставичари!
  • 9 Гошо

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "Барчо":

    Не мисля. Размерът на глобите не е особено голям като съотношение към БВП-то им. Не глобите са причината вече да искат да останат.
  • 10 СССРБАРЕТА

    19 8 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Европейският съюз ще се разпадне не за друго, а защото се захвана с враждебна политика срещу Русия точка! А търалежите Полша и Унгария заедно с огромния цирей на челото на европа Сърбия ще засилят процеса! Просто е! Дори Могъщият Съвецки съюз не успя да се оправи с тая опърничева част от света наречена Източна Европа! Мисля, че и могъщият Европейски съюз няма да успее!

    Коментиран от #17

  • 11 анализатор

    17 9 Отговор
    Заради проклетия европейски съюз яйцата станаха по 0.35 лв забраниха полския внос и нашите ''производители''това и чакат .Къде си Мая Манолова.С ограниченията д Русия съюия проблемА кой забрани преди 15 години евтиното Аржентинско говеждо ?Аз съм за излаз от ЕС
  • 12 Българин

    14 19 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Разпада се единствено зомбирания ти от русофилия мозък. Успокой се, че руските слуги ще останат с един по-малко.
  • 13 Българин

    8 22 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Разпада се единствено зомбирания ти от русофилия мозък. Успокой се, че руските слуги ще останат с един по-малко.

    Коментиран от #24

  • 14 РФ Россия

    17 8 Отговор
    Предлагам Полша да влезе в сьстава на Руската Федерация след като излезе от Европейския сьюз

    Коментиран от #15

  • 15 Гошо

    13 13 Отговор

    До коментар #14 от "РФ Россия":

    Добра идея. Няколко години на мизерия след това ще излязат от РФ и отново ще влязат в ЕС, без да си помислят повече за излизане.

    Коментиран от #27

  • 16 Дони

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "Барчо":

    Барчо нали съм ти казал , че си небългарин , но ако искаш чакай .Може да чакаш и България да влезе в ОНД
    Обади се като стане.Сънувай , че пазаруваш с рубли.
  • 17 Путин

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "СССРБАРЕТА":

    Ти май не мислиш като пишеш.Сърбия се натиска за членство в ЕС.Ама нищо бълнувай и бленувай.
  • 18 onq s konq

    9 4 Отговор
    Ако трябва да сме честни Полша внася В ПЪТИ по-малко чл.внос от колкото консумира евросредства което значи,че е на хранилка към ЕС като БГ,но в много по-големи размери.Ами извода е ясен-по-малко лапачи,повече пари за разпределяне за останалите...лапачи:)
  • 19 Бесен Язовец

    14 4 Отговор
    От ЕС най-много кяри Германия и др.западно еропейски страни източна Европа се третира като колония! На западните колонизатори!

    Коментиран от #20

  • 20 onq s konq

    5 12 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Абе ти...къф човек си бе?Ако си тъп,кажи си-ще те съжаляваме.Ако пък искаш да правиш мен на тъп,пак си кажи-ще те игнор и няма се хабя да ти наливам акъл!ГЕРМАНИЯ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДОНОР,всичко на Изток от нея е БЕНЕФИЦИЕНТ/лапач/.И ще ти обясня нагледно:БГ получавя чисто около 2,8 милиарда ЕВРО различни еврофондове,плаща членски внос 0,8 млд.Германия получава 100 милиарда/!/ евро еврофондове,но плаща чл.вос ...190 млр.евро,...което е почти двойно!Полша и Румъния получават много повече от нас,но ПО СУМА ЕВРОФОНДОВЕ ОТНЕСЕНА КЪМ БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ на държавите от Източния блок/бившия/ Унгария е на първо място,следвана от България.

    Коментиран от #25

  • 21 onq s konq

    6 9 Отговор
    Понеже сумите за Германия ми се сториха доста неестествени пак проверих табличката и видях че става дума за сумарен период 2007-14г.,т.е. за 7 години.Което обаче не променя баланса взел/дал 1:2!
  • 22 MACEDONIA

    10 3 Отговор
    То и ний сме на там, чакаме да си вземем квото има . Спратли еврофондовете край , ще търсим друг да ни пороби. Обичаме да взимаме , който ни дава при него сме .
  • 23 Шаран БГ

    4 3 Отговор
    Кой е ПРЪЦСЪДАТЕЛ на ЕС ?
    Никакъв разпад! Сега ще върнем у" правия път " Велика Британия ", ще приемем Западните Балкани, ще работим ЗА комшиите от юго-изток!!
    За поляците не съм много наясно - много са терсене - ни се водят, ни се карат. Шефът на ЕС у ЕС белким се оправи с тях.
    Ние сме за мир и любов със всички европейци!!
    Дори да са русокоси украинки и полячки... мир и много любов !!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Както обикновено се случва

    8 4 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Конь, да ти го обясня , като на дете-идиотче. Не ги мисли германците за толкова тъпи. Срещу напечатаните хартийки , получават реален продукт. Печатницата е при тях , а не при нас. Тези 2.8 мл. са червея на куката, на които се лови колониалната ни администрация. За съжаление сме го закършили до там , че да се тресат усилено за тези пари. Тези пари не създават реална икономика, населението се разорява ,емигрира и се влива в германската(най често) трудово-работна-потребителна сила. А тук се оголват цели територии , готови за асимилиране.
  • 26 незнайко

    3 1 Отговор
    А ние кога ???
  • 27 Словашки тираджия

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Гошо":

    Ако сменим поляците и на тяхно място сложим руснаци, никой няма да разбере. Това е една от най алкохолизираните нации в света. Една трета от населението не изтрезнява и живее само от помощи. А като се напият са такива лигави охлюви..... Не знам колко сте ходили по Полша, но аз съм живял там доста време, а в момента почти всичките ми курсове са до там.