Last news in Fakti

24 Февруари, 2018 19:12 13 353 27

Змията в руския спецназ хапе с бронебойни патрони

  • русия-
  • пистолет-
  • спецназ

Пистолетът СР-1 “Вектор” е един от най-мощните

Знаете ли какво е “гюрза”? Това е руското наименование на една от най-страховитите, грозни и отровни змии в света. Може да нанесе бързи и светкавични ухапвания, при които отделя голямо количество отрова. Но “гюрза” е и името на свръхмощен пистолет, който пък нанася бронебойни ухапвания и с който е въоръжен руският спецназ.

Пистолетът СР-1 “Вектор” (също и “Гюрза”), конструиран от Пьотр Сердюков, е един от най-мощните в света 9-мм пистолети, пише "Труд". Създаден е някога за подразделенията на спецназа, но може скоро да постъпи в армията и да замени намиращия се на въоръжение от 1951 г. “Макаров”. Потребността от такова оръжие възникна през 1990-те години, когато в армиите по света започнаха да навлизат бронираните жилетки.

В Русия е организиран конкурс, победител в който станал пистолетът на Яригин, а оръжието на Сердюков е харесано и взето на въоръжение от спецслужбите още преди 10 г. Причина за интереса на руските Федерална служба за сигурност и Федерална служба за охрана станали неговите извънредно мощни боеприпаси – леко удълженият патрон 9Х21 (9х18 при “Макаров”) имат повишени бойни характеристики за сметка на тежкия куршум в който има стоманен сърдечник. Той пробива стоманен лист с дебелина 6 мм или 30 слоя кевлар, армейска каска и дори бронежилетки, носени от терористите.

Пистолетът се отличава с висока качество на отделните детайли. Той е ефективно средство за поразяване на живи цели в бронирани жилетки с I, II и III клас на защита (тип Ж-81, Ж-86-2), съответстващи на стандарта NILECJ-STD-0101.01 и MIL-С-44050, а така също на различни технически средства (автотранспорт, кабини и антени на радиолокационни системи, корпуси на ракети и др.п.) на дистанция до 100 м чрез употребата на специални боеприпаси.Пистолетът има голяма ефективна далекобойност-100 метра, като на това разстояние поразява армейска каска, от 70 метра.

При цялата си мощпистолетът на Сердюков има приемливи габарити, маса и сила на откат. Началната скорост на куршума е 410 м/сек (315 м/сек при “Макаров”), маса – 880 грама (730 гр при “Макаров”), прицелна далечина – 100 м. Пълнителят побира 18 патрона. Към достойнствата му трябва да се добавят два предпазителя против случаен изстрел. Пистолетът има вариант за прикрепване на планка “пикатини”, към която се поставят допълнителни приспособления: колиматорен прицел, лазерен целеуказател и бойно фенерче. Към цевта може да се закрепи заглушител. Друго страшно оръжие в ръцете на руските спецчасти е картечният пистолет СР2М.

Той е предназначен за поразяване на жива сила на близки разстояние, като от огъня му няма спасение, ако противникът дори е в бронежилетка с втори клас на защита т.н тип CRISAT. Пистолетът поразява и небронирани технически средства на разстояние до 200 м.

На него може да се монтират колиматорен или лазерен прицел, фенер, както и заглушител. Прикладът може да е сгъваем, което позволява да се намалят габаритите му , когато е необходимо да се транспортира. Картечният пистолет използва 9мм патрони с бронебойни, обикновени и бронебойно-трасиращи куршуми. Тежи едва 1,6 кг., като има впечатляваща скорострелност- почти 1000 изстрела в минута.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    22 84 Отговор
    Допотопни оръжия

    Коментиран от #3, #15

  • 2 Пендел

    19 69 Отговор
    На казаците всичко им е допотопно
  • 3 Барчо

    77 12 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Може да ти се струва допотопно, но е елементарно, безотказно, ефективно и евтино. Това са истинските фактори за предимството на всяко едно оръжие. То няма нужда да е красиво, показно, неефективно и скъпо като на тези дето са предназначени единствено за печалбарство и паради.

    Коментиран от #17

  • 4 S D

    16 21 Отговор
    Този е доста по-як https://www.youtube.com/watch?v=0pO91Mc437U Бърно 7,5 FK.Гюрзата ряпа да яде пред тоя. Чехите от много време са майстори на пищови,жалко за cz че откак го купиха американците и го оакаха.
  • 5 Петър

    15 52 Отговор
    То се видя колко върши работа допотопната техника на елита Вагнер. Дали и техниката им остана даже. Всичко на пепел. Както казах с допотопна техника не се печелят битки срещу модерни оръжия

    Коментиран от #7, #16

  • 6 петър волгин

    15 24 Отговор
    Ах, цяла нощ няма да мигна от гордост.
  • 7 Ммм

    48 16 Отговор

    До коментар #5 от "Петър":

    Единствената допотопна техника е на Фащ, техните ф 35 с С 200 ги свалят в Сирия,то и на умерените в източна гута са им допотопни оръжията те затова искат примирие за да приберат мъртвите американски "инструктори".

    Коментиран от #9

  • 8 незнайко

    15 28 Отговор
    Искам да питам Вагнер с такива ли бяха ?

    Коментиран от #27

  • 9 Dreamer

    7 24 Отговор

    До коментар #7 от "Ммм":

    Мило, ти нещо сладичко си сънуваш душко, нали? Сънувай скъпичко...човек сънува това което мечтае да се случи, но не се случва. Например - САЩ да потънат под океана. Или САЩ да

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Кръст

    31 9 Отговор

    До коментар #9 от "Dreamer":

    Просто Човече Си в Сирия Умряха много US. Инструктори Стотици са
  • 11 Ммч

    26 8 Отговор

    До коментар #9 от "Dreamer":

    Сънищата за неподимите Фащ са в твоята глава душичко в момента в източна гута измират много американски "инструктори".
  • 12 гостенин

    28 8 Отговор
    Ако се игнорираме от политическите пристрастия,за ВСИЧКИ обективно мислещи и грамотни хора,дори да не са тесни специалисти,при просто сравнение на тактико-технически характеристики става пределно ясно,че руските оръжия от всеки клас и за всеки род войска са перфектни.Не желая да изпадам в подробности. Всеки,който се интересува може просто да анализира данните,които са достъпни.Това е мое мнение,което НЕ НАТРАПВАМ на никого и НЕ ЖЕЛАЯ да бъде коментирано,още по-малко от некомпетентни хора,запълващи времето си със заучени идиотски фрази.
  • 13 Фен

    25 3 Отговор
    Статията е копи/пейст на стари публикации. Още от 2003 г. този пистолет е на въоръжение в армията, но само там където е нужен. Не на всеки му трябва да носи над 1 кг желязо със специфичен боеприпас. Оръжието и патрона са изцяло руска разработка, резервни части и джепане - само по поръчка от дома. На солдата не му трябва пистолет за каски на 100 м, той си има АК и прави същото по-добpе и на 600 м. Освен това АК вече е в натовски калибър и може да си взимаш патрончета от враговете по стария начин. Може и да им даваш, срещу водка.
    Иначе СПС е страхотно оръжие с 18 патрона в пълнителя и обикновено в пълнителя се редуват бронебоен, заоблен връх, по средата един запалителен за гарнитура и маркер и после пак същото. Ако не пробие, събаря, ако пробие - пак. Стигне ли се дотам да се стреля обаче, пистолета е само прелюдия към автомата, ако нямаш автомат - по добре си стой в управлението/поделението - мюслитата и кримитата имат от истинските, 7.62....
  • 14 123

    17 5 Отговор
    То, и шпагина бе допотопен ама има 20 части и се прави на коляно с щамповка,а МП-38,МП-40 има 200 части и се прави на фреза.
  • 15 Дивуй

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Ами той и Калашников е допотопен .Айде коментирай качествено
  • 16 Дивуй

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Петър":

    И кой си ти ,че казваш?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кcaniba

    17 7 Отговор
    допотопнитеалегатори и гюрзи още ги има, а додода речем не.
    Русия ще я има, многото други обаче скоро - не
  • 20 Знаещ

    1 0 Отговор
    Много си зле със стандартите за бронежилетките. Четете повече
  • 21 Мъри

    7 3 Отговор
    Уважаеми дами и господа и Вие джендъри, нилой няма право да подценява руското оръжие. Чета тук и ми е смешно на някакви изказвания за оръжие, който никой от коментиращите не държал или употребявал.. Стандарта е един-минимум части, прот за употреба а в същото време безотказин и ефективен. За оръжията РЕСПЕКТ
  • 22 стоян георгиев

    0 10 Отговор
    абе много хубав пистолет ама руснаците го нещат странна работа.тук троловете много го харесват ,а руския спецназ го неще .иска глокове ,гадни предатели с предатели!!!и не само ги иска ама и ги получава.иначе с гюрзата ще си стреля на 100 метра по хора с каски и жилетки ама на предатели нещат.
  • 23 Random

    1 1 Отговор
    Абе як пистолет, ама FN Five-seven(5-7) има куршум който лети с 762м/сек.
    Просто казвам.
  • 24 Бай Чепик

    1 0 Отговор
    Тази статия, как змията хапела през бронята я имаше в книгата на Крум Джоргов-Оръжието на 21 век! Книгата беше издадена през 97 или 98 година, не помня вече! Статията може и да не е същата, но заглавието и беше същото!
  • 25 Ощърбий

    0 0 Отговор
    Щом е страховито то дулуто му е поне 110мм дупка...
  • 26 червен каскет

    1 1 Отговор
    Пистолетчета!!! А бе преди 10 дена US ARMY ги смля на кайма, тоя тръгнал да ни тика под носа някакви пистолетчета?! Алооу? Рашистката пропаганда няма край!!!
  • 27 скаут

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    до този Незнайко ли какъв се титулува....Понеже виждам,че се интерисуваш....като пишеш за Вагнер...Кажи какво стана с отряда на американските "диви гъски" подрота на Тюлените само че ЧВК "....в Украйна ?....та чак Бранън от ЦРУ отиде да ги спасява.... 23 човека.... изчезнаха безследно....?!?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания