Last news in Fakti

15 Март, 2018 11:45 5 313 27

Кой иска да бъде патриарх (СНИМКИ)

  • патриарх кирил-
  • руска православна църква

Руският патриарх Кирил е известен с разточителния си начин на живот и с близките отношения с президента Владимир Путин

Кой иска да бъде патриарх (СНИМКИ) - 1
Снимка: БТА

”Важно е човек да се научи на християнски аскетизъм. Аскетизмът – това е контрол на желанието за консумация. Това е победа на човека над похотта, над страстите и инстинктите. И е важно това качество да се притежава и от богатите, и от бедните”.

Думите са на най-коментирания в България чужденец в момента - главата на Руската православна църква патриарх Кирил. Само че едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш. Руските медии също обичат пикантериите и не спират да разпространяват обилните трапези, на които се храни техният духовен елит. Разкошната резиденция на патриарха, която прилича на дворец, свръхмодерната му яхта и скъпият часовник също отдавана не са тайна.

Кой иска да бъде патриарх (СНИМКИ)
Снимка: БТА

Той е известен с разточителния си начин на живот, с омразата си към хомосексуалните и с близките си отношения с президента Владимир Путин.

Гласът му е също толкова забележителен, колкото и бисерите, които ражда: хомосексуалните бракове вещаели края на света, а руските бомби в Сирия носели мир и щастие на хората. Патриарх Кирил не пропуска възможност да коментира световната политика. Той има и привилегията да е с "достъп до тялото", както в Русия описват близостта със силния човек в Кремъл.

Ето защо не бива да ни изненадва, че църквата и държавата, патриархът и президентът управляват заедно Русия. Макар в бившия Съветски съюз да важи разделението между държава и църква, руското православие има привилегията да е нещо като държавна религия в Русия. Нейният предводител обаче е една крайно противоречива личност.

Кой иска да бъде патриарх (СНИМКИ)
Снимка: БТА

Както навсякъде по света хората се вълнуват от скандалите, свързани с разточителния начин на живот на своите лидери. Не е изключение и руският патриарх, както и неговите понякога незаконни занимания.

Измина доста време от момента, в който в социалните мрежи се появи снимката, на която патриархът носи на ръката си скъп швейцарски часовник Breguet. Подобно бижу струва не по-малко от 30 хиляди евро. Като се казва, дай Боже всекиму.

Възмущение предизвикаха и информациите за двореца на негово светейшество в Южна Русия или луксозната му яхта.

Не е тайна, че за своите пътувания Кирил се вози само на луксозни лимузини и разполага с автопарк, чиято стойност се измерва в стотици милиони рубли. Кирил разполага с колекционерска съветска "Победа", Cadillac Escalade, Toyota Land Cruiser и Мерцедес S класа.

Кой иска да бъде патриарх (СНИМКИ)
Снимки: ru.espreso.tv:

Руските медии по този повод припомнят думите на Кирил на епархийско събрание през 2012 г. Тогава той напътства свещеничеството: "Нека използваме такива превозни средства, които няма да дадат повод на нашите недоброжелатели да дискредитират духовенството".

През 2013 г., за годишнината от покръстването на Русия, Кирил шашва всички миряни, когато пристига в Киев с брониран църковен влак. В храм-вагона дори се провеждали богослужения. Снимките показват, че на интериора му може да завидят доста църкви.

Кой иска да бъде патриарх (СНИМКИ)

Кой иска да бъде патриарх (СНИМКИ)

През 90-те години на миналия век името на Кирил се появи в няколко журналистически разследвания, които бяха взели на прицел съмнителни търговски дружества на Руската православна църква, информира DW. А в публичното пространство редовно се разпространяват информации за негови участия в нелегални сделки.

Нито едно от обвиненията срещу тях не е доказано, разбира се, но както казват руснаците: "няма дим без огън". А на фона на икономическата криза във федерацията разточителният живот на Кирил и неговата страст към лукса правят още по-силно впечатление.

По повод думите на българския вицепремиер Валери Симеонов, че патриарх Кирил е бил контрабандист на цигари за милиони долари, руски журналисти казват, че това е "много стара история и че през 90-те години на миналия век никой не се е съмнявал, че тя е вярна".

Историята разказва, че руската църква е внасяла цигари за стотици милиони долари. Преди 9 години, около избора на Кирил за патриарх, списание Forbes припомни, че тогава той е ръководел отдела за външни отношения, който през 1995-1996 г. е спечелил от този бизнес 75 милиона долара, но в годишния отчет са вписани само 2. През 2006 г. изданието Moscow news оцени личното богатство на Кирил на около 4 милиарда "в зелено".

Всички помнят грандиозния скандал от 2012 г., който забърка пресслужбата на Руската православна църква. На сайта на институцията се появи снимка на патриарх Кирил, от чиято ръка с Photoshop е бил премахнат ясно видимият часовник Breguet. Макар и ”свален”, отражението остана видимо върху лакираната маса, на която патриархът дава интервю.

Кой иска да бъде патриарх (СНИМКИ)

Самият Кирил определи снимката като “колаж” с довода, че патриаршеското му облекло изключва носенето на часовник. В интервю патриархът все пак призна, че има такъв часовник на стойност 30 000 евро, но той се намира сред различни подаръци и никога не го е носил. Главата на руската църква заявява убедено, че предпочита часовниците, подарени му от тогавашния президент Дмитрий Медведев – "руски, евтини”.

Кой иска да бъде патриарх (СНИМКИ)

Сред другите забележителни екстри, които ползва духовникът, изпъква луксозната яхта, носеща името на езическата богиня Палада. През 2005 г. плавателният съд, дотогава собственост на Путин, е откупен от "Лукойл" и подарен на църквата. Яхтата, често стои закотвена на Ладожкото езеро, където се намира една от резиденциите на Кирил.

Кой иска да бъде патриарх (СНИМКИ)

Кой иска да бъде патриарх (СНИМКИ)

Няма как да пропуснем и вилата-храм. Забележителната постройка се намира на черноморското крайбрежие в близост до Краснодар. Разположена е на площ от 100 декара държавен горски фонд и е оградена с 3-метрова ограда. Имението на Кирил затваря достъпа на местните жители към морето, а еколози съобщават, че край вилата има много отсечени дървета. Това, че се намира в резерват. очевидно не е проблем за някои.

Кой иска да бъде патриарх (СНИМКИ)

Руската църква, разбира се, опита да отговори на неудобните питания, но още повече се изложи. На въпрос защо е нужно църковните лица да имат скъпи часовници, луксозен автопарк, както и многоетажни имения, хора близки до патриарха заявиха, че хората искат "църковните тържества да бъдат възможно най-красиви и най-тържествени“. По думите им всички екстри принадлежат на Руската православана църква и са получени от дарения, самопожертвования и подаръци.

Критиците на Кирил обаче твърдят, че те винаги са били лична собственост на патриарха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кукувци

    13 43 Отговор
    Престанете вече. Не сте на ниво да коментирате Патриарха.
    "Нищо не доказано, но има такива слухове"- това е нивото ви.

    Коментиран от #3

  • 2 Валя

    23 4 Отговор
    А нашите да не би да са по-различни,същите са,същинска паплач,по-двулични лицемери от брадатите просто няма,и въпреки очевидната им мерзавщина хората с неохота им целуват ръцете и смятат това за умно,да се самоунижават
  • 3 Валя

    25 8 Отговор

    До коментар #1 от "Кукувци":

    А ти трябва да престанеш да обиждаш човешката интелигентност,не всички са умопобъркани
  • 4 реалист

    8 23 Отговор
    Всички имаме прегрешения и не чисти дела.Но Кирил в момента е глава на Руската православна църква и трябва да се уважава институцията,а не толкова неговата личност.

    Коментиран от #9

  • 5 стефан

    10 15 Отговор
    Преди избори е нормално да се пише против тези лоши хора.А ЗА МЕРАЦИТЕ НА ЕРДОГАН МЪЛЧИМ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пеньо

    22 5 Отговор
    Гундяев е поредното доказателство, че бодването на кръст върху шапката не те прави християнин.
  • 9 Гост

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "реалист":

    Счупи тъпомера! Браво! Аз явно съм грешал, мислейки че главата на църквата трябва да е за пример! Уважението не се дава според сана, то се заслужава!

    Коментиран от #15

  • 10 патриотъ

    10 17 Отговор
    А вие какво искате бе,да е беден като църковна мишка!Папата да не е беден,защо не пишете за неговите дворци и богатства?Това е елита на нацията и е естествено,че е богат.Но понеже е от Русия,трябва да се оплюва,такива са нарежданията от Вашингтон!Нито едно доказателство за нищо,само празни приказки!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 лингвист

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "El comandante до лингвист":

    Ама ти сериозно ли?
    А да си чувал думата "синоним" и да занеш какво значи?
    Моля те провери я в речника, но пиши внимателно, че думата е сложна.
  • 15 реалист

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Нали си наясно,че се избират хора да ръководят,та било и Руската църква, които не винаги са такива,каквито ти се иска на теб-примери много...нали.Това,че не одобрявам примерно президента или министър-председателя,не ми пречи да уважавам институциите,които те оглавяват и ръководят.А за тъпомера си е твой проблем.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Андреев

    3 0 Отговор
    Тяхната постановка е като нашата или може би трябва да се каже обратно. И при нас се появиха новоизпечени олигарси, капиталисти, появили се от нищото, плувнаха в лукс. Появиха се бедни, клошари, живеещи в безисходица. Явно прехода е направен.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 123;)

    3 1 Отговор
    .."..Ензеперикс...Ензеперикс,братче мило,обади се..."
    Унгарски анимационен сериал " сем.Мейзга"
    Едентична антенна система!
  • 24 Нафарфорий

    3 2 Отговор
    Ето затова сме на тва дередже и в украйна, в русия , българия кажи речи всички попове са такива "отшелници", как да има уважение към църквата. Отделно за педофилите в католическата църква. Отделно джамии дето се пръкват като гъби... А в гърция като ходих преди година всеки поп хванал по една мотика, гледа градина,животни , и най- много някое терано да кара. Сами си направете изводите!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Радой Ралин

    3 2 Отговор
    Ех, Вие духовници!
    Духовници още полковници,
    мислите, че иконите
    не Ви съзират пагоните...
  • 27 kawasaki

    1 1 Отговор
    РУСИЯ Е БОГАТА СТРАНА-ЗАЩО НЕ БРАВО НА РУСИЯ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания