27 Януари, 2012 19:46 958 2

Норвегия се извини за Холокоста

  • холокоста

За първи път Норвегия за първи път се извини за съучастието си в убийствата на евреи по време на Втората световна война. Това стана, след като министър-председателя на стараната Йенс Столтенберг изнесе реч по случай Международния ден в памет на Холокоста.

"Днес смятам, че е уместно да поднесем нашите най-дълбоки извинения за случилото се на норвежка земя. Норвежци извършаваха арестите и депортацията на евреите. Норвежци караха камионите и това се случваше в Норвегия", каза Йенс Столтенберг, цитиран от ИТАР-ИТАС.

"Съжалявам, че трябва да призная, че идеите, които са довели до Холокоста в много отношения са все още живи днес - 70 години по-късно", подчерта премиерът.

По думите му навсякъде по света можем да се види, че отделни лица и групи насаждат страх и нетолерантност.

През 1998 г. Норвегия призна участието на държавата в Холокоста и изплати около $ 60 милиона в полза на норвежки евреи и еврейски организации като компенсация за конфискуваното имущество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    0 0 Отговор
    един ден всички вия ще разберете истината че почти всичките ви мъки и беди идват от тлъстите и алчни евреи които са се скрили основно в сащ и от там дърпат конците до ден днешен 20 милиона са загиналите руснаци най много от всички загинали в тая война защо иманно се за евреите плаче света като самите те си ги избиха та нали самият хитлер е евреин и е основния виновник за цялата касапница зад който стоят други евреи които като него си мечтаеха да сложат ръка на света и да го разграбят най вече русия където е и най силния удар интересен и факта че англичаните и американците се надяваха до последно германия да победи русия за да намажат и те ала като видяха че нещата не върват ами напротив всичко се обърка решиха да се включат и да създадът тъй дългоочаквания 2 ри фронт за което им бе нужна цяла година за да стигнат до берлин и то с много чужда помощ и сила за да кажат после че са помогнали жалки лицемери
  • 2 stefan

    0 0 Отговор
    tiq nqmali dase sprat nay posle na vsqka duma holokost nikoga nee imalo holokost evreite sami se utrepaha i vse nqkoy ime vinoven spretesa ve4e nqmate nikakvo pravo da obvinqvate nikoq darjava taka4e i hitler e bil evrein za kakav holokost govorite ubiysite na isus hristos nqmate pravo najivot i to nablijava