27 Март, 2018 15:00 4 796 15

50 години по-късно: Смъртта на Гагарин е обвита в мистерия

  • юрий гагарин-
  • смърт-
  • космонавт-
  • ссср-
  • русия-
  • документи-
  • миг

Има теория, че е убит по заповед на Кремъл

50 години по-късно: Смъртта на Гагарин е обвита в мистерия - 1
Снимка: Shutterstock

Официално Юрий Гагарин намира смъртта си в самолета, опитвайки се избегне метеорологичен балон, но и 50 години след гибелта на първия човек, летял в космоса, тя остава държавна тайна, забулена в мистерия. На 27 март 1968 г. сутринта Юрий Гагарин се подготвя за рутинен тренировъчен полет със своя самолет МиГ-15 на летище „Чкаловски“ близо до Москва, спомня си неговият колега от това време, космонавтът Владимир Аксьонов.

„Двамата с Юрий ни прегледаха едни и същи медици и слушахме една и съща метеорологична прогноза, защото моето излитане беше предвидено един час след неговото", разказва той пред кореспондента на Франс прес, предаде Нова телевизия.

Полетът на Аксьонов, тогава 34-годишен, обаче е анулиран - след като са докладвали, че се връщат в базата, нито Гагарин, нито неговият втори пилот, 45-годишният Владимир Серьогин, не отговарят повече на радиоповикванията. Хеликоптерите, излетели да ги търсят, бързо съобщават, че са открили части от корпуса на самолета на 65 километра от летището. Тялото на Юрий Гагарин е намерено на следващия ден.

Сергей Кравчински, сега на 74 години, а по онова време млад конструктор на космически апарати, си спомня деня, когато е научил новината. „Чухме вик в коридора: „Момчета, Гагарин е загинал!“ Бяхме в шок, жените плачеха", спомня си той.

За първи път в историята на Съветския съюз е обявен ден на национален траур в памет на някого, който не е държавен глава. Конструкторите са знаели, че Гагарин вече е имал проблем с кацането, тренирайки с МиГ-овете. Когато комисията по разследването дава своето заключение, те са озадачени. Според официалната версия екипажът е бил принуден да извърши рязка маневра поради "промяна на въздушната ситуация", което е причинило катастрофата.

„Докладът на официалната комисия - цели 29 тома, така и не беше публикуван. Това подтикна много колеги и експерти да започнат собствени разследвания", разказва за Франс прес Александър Глушко, историк на съветската космонавтика. По онова време се разпространяват най-безумни слухове за смъртта на първия човек в космоса: убит по заповед на Кремъл, който ревнува заради популярността му, пиян по време на полета, отвлечен от извънземни, а да не забравяме и версията за маскарад, предназначен да симулира смъртта му, за да го затворят в лудница.

През 2011 г., за да отбележат 50-ата годишнина от първия полет в космоса на Гагарин на 12 април 1961 г., архивът на Кремъл обявява, че е разкрита загадката за смъртта на първия космонавт. Според тези нови заключения "една от вероятните причини" за катастрофата на самолета е било присъствието на метеорологичен балон, който Гагарин и Серьогин се опитали да избегнат, преди да изгубят контрол над самолета.

„Една от вероятните причини! Тази формулировка не казва нищо! При това нито един документ от 29-те тома от разследването никога не е публикуван изцяло", възмущава се историкът Александър Глушко. За него мистерията, поддържана около катастрофата на Гагарин, служи да скрие "недостатъците в организацията и слабостите на съветския космически сектор", който тогава е символът на успехите на Съветския съюз.

„Когато истината не се знае, слуховете се множат и те продължават да се разпространяват и днес", обобщава той. „Родителите ми винаги ми говореха, че Гагарин е загинал, защото е бил пиян", спомня си Александър Володко, полицай от Новокузнецк, Сибир, който е на посещение в Музея на космонавтиката в Москва.

Александър, който е роден една година след смъртта на Гагарин, би искал най-сетне да се чуе истината. За разлика от родителите си, той споделя друга версия за смъртта на Гагарин, защитавана от космонавта Алексей Леонов, който я разкрива след разпадането на Съветския съюз през 1991 година.

Според Леонов, член на разследващата комисия през 1968 г., самолет „Сухой", който не е трябвало да се намира там, е пресякъл траекторията на МиГ-а на Гагарин, минавайки на по-малко от 20 метра от неговата машина. Преминавайки през звуковата бариера, пилотът станал причина самолетът на космонавта да изпадне в свредел и да се разбие.

„Видях разсекретен документ, който потвърждава (тази теза)", заяви през юни 83-годишният Алексей Леонов пред РИА Новости. Комисията е скрила истината, за да защити оцелелия пилот, твърди той, но отказва да разкрие самоличността му, като добавя само, че става дума за "достатъчно известен" човек, който днес е „стар и болен". „Вече не е тайна - става дума за небрежност и нарушаване на правилата на авиацията", обобщава той. Докато официалните документи не станат публично достояние, "това твърдение остава само хипотеза", със съжаление казва историкът Глушко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кcaniba

    6 11 Отговор
    Путин с новичока???
  • 2 Весел талибан

    2 6 Отговор
    Защо беше убит Гагарин

    На 27 март 1968 г. Юрий Гагарин е уведомен да извърши контролен полет на стар, двуместен, учебен самолет УТИ МиГ-15. По график, на този ден, той има назначени два полета, но… на Миг-17. Същата сутрин, по телефона, генерал Н.Ф. Кузнецов нарежда на полковия командир Владимир Серьогин полетът да се изпълни от Гагарин.
    УТИ МиГ-15 е с дублирано управление. Този обаче бил по-специален: лостовете за управление в кабината на инструктора били премахнати. Използван е рядко, само за демострации на катапултиране. Освен това, към него били закрепени допълнително два контейнера с гориво (500 литра), очевидно – съвсем ненужни. Полетът следвало да бъде кратък – 20 минути. Гагарин отказал да се качи на този летящ ковчег. За последните две-три седмици той извършил 18 полета на УТИ МиГ-15. Изпълнил е успешно всички планирани и необходими тренировки, с този тип самолет, за възобновяване и подобряване на пилотските си качества. По план и разписание, е трябвало да лети сам на Миг-17. Наложило се разстроеният от неприятния разговор с началството командир Серьогин да успокоява летеца като му казва, че ще лети с него. Десет минути след излитането, на височина около 4000 метра Гагарин докладва, че заданието е изпълнено и иска разрешение да се върне в базата. След по-малко от минута, самолетът се разбива в земята.

    Някои обстоятелства свързани с трагедията:

    * Непланиран полет, включващ лесни за изпълнение упражнения. Нареден да се изпълни 50 минут
  • 3 Весел талибан

    3 3 Отговор
    Целия текст:
    http://ivo.bg/2018/03/26/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-50-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D1%81%D1%81%D1%80/
  • 4 ПЕЕВ

    4 9 Отговор
    ДА ВЗЕМАТ НАШИЯ ЛЬОТЧИК РАДЕВ.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Спиро

    5 0 Отговор
    С МиГ 15 ли са преминали звуковата бариера?
    Нещо са го посдъвкали това изречение
  • 6 А стига бе

    6 0 Отговор
    То има теория че Кенеди е убит лично от шефа на ЦРУ...--нали така...
  • 7 Име като гост

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    Аз,предлагам да вземат тебе,да ти вържат една тенджера на главата с две антени от алуминиева тел и да те пуснат в откриввателска мисия към далечния космос.Космическият ти апарат да бъде изработен от плоскости ОСБ и да ти дадат газов котлон и една гаца картофи.
  • 8 Варна

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    Направил си изключително тъп коментар!

    Коментиран от #10

  • 9 Шляхтиц

    6 0 Отговор
    Достоверна е историята на космонавта Леонов. Гагарин си работи като летец изпитател и още с един летец изпитват нов самолет. Изпитанията се извършват по летателен план и всичко си е точно, когато в непосредствена близост до изпитвания самолет прелетява със свръх звукова скорост друг самолет, който изобщо не е трябвало да бъде там. Това е било своеволие на пилота на този самолет. От турболенцията изпитваният самолет влиза в свредел и двамата пилоти загиват. Думите на генерал от авиацията от онова време са: Двама от най-добрите пилоти на Съветския Съюз загинаха заради безумието на въздушен хулиган.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 В е л и к и я

    4 1 Отговор
    Ще му намерите тялото когато самолетът е попаднал във свредел ама точно никога , само парчета от якето може да намерите ... може би .. !

    Коментиран от #13

  • 12 ПЕНСИОНЕР

    4 4 Отговор
    ВСИЧКИ ЗНАЕМ ! По навик в Раша първо лъжат и ако ги хванат почват да увъртат ! Истината е .че Гагарин никога не е бил в космоса !!! На чашка е говорил. че това е измислица и затова му спретнаха авиокатастрофа ! За да изпреварят американците устройха този цирк . А ПРОПАГАНДАТА тогава гърмеше - Гагарин ...първият човек в Космоса ..обиколил Земята ...приземил се на около 300км от предвиденото ....а когато дошли хеликоптерите - той бил излязал сам от капсулата и разговарял със колхозниците от бл. село . че не е извънземен .а настаящий комунист !!! Така ни ОМАЙВАХА !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бат Мишо

    2 0 Отговор
    Минал е друг самолет
    тестов Сухой в изпитания от друго летище СЕКРЕГНО
    ЧИЙТО ГРАФИК не е предоставен на летището на гагарин
    на секретното летище е имало график и трасета на полетите ОТ летището
    от което излита гагарин В КОЙТО ОБАЧЕ ВРЪЗКАРСКИЯ ПОЛЕТ НА ГАГАРИН ГО НЯМА
    Пилота на Сушката си я тества по буквар и я надува до 2 маха
    нататъка разказа е на очевидец колхозник отдолу
    пред Сушката изскача ОТНИКЪДЕ Мига на Гагарин първия едва избягва сблъсъка и се разминават на милимунди
    нататъка Мига пада ЦЯЛ .....
    версията е че го е повлякъл с ударната вълна от свръхзвука
    имал съм честта да мине свръхзвуков над главата ми на 2 маха
    на около 200-300 метра вис
    дигаше облак прахоляк нищо не се виждаше НИТО ЧУВАШЕ
    защото е по бърз от звука си
    после просто керемидите отлетяха на къщата и комина падна
    а според свидетеля онес са се разминали на макс 50 метра
    ОСТАВА ВЪПРОСА
    НАИСТИНА ЛИ НЕ Е ЗНАЕЛ пилота на Сушката
    НАИСТИНА ЛИ КОЙТО МУ Е ДАЛ ТРАСЕ ОТ НЕГОВАТА КУЛА И ТОЙ НЕ Е ЗНАЕЛ или само не му е казал
    и УМИШЛЕНО Е ДУБЛИРАЛ по заповед одгоре трасето и времето
    или във въздуха над русия толкос са се уплели в секретности
    ЧЕ ЦАРИ АНАРХИЯ и се лети на ,,БОЖЕ ПАЗИ,,
    и в двата случая не е в интерес на СЪВЕТСКАТА държава да се оповести на света
    факт 1 - вътре се трепе върхушката помежду си
    ИЛИ
    факт 2 - във въздуха е анархия
  • 15 Ирими

    0 0 Отговор
    Путин е виновен!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания