Last news in Fakti

31 Март, 2018 19:28 2 786 13

САЩ събират данни от социалните мрежи при издаване на виза

  • сащ-
  • виза-
  • социална мрежа

Мярката е в съответствие с обещанието на президента Тръмп да въведе засилен режим на проверки на чужденците

Федералните власти в САЩ предлагат да се събират данни за използваните самоличности в социалните мрежи на почти всеки, желаещ да влезе на американска територия

Мярката представлява сериозно увеличение на информацията, която се иска от кандидатите за виза за САЩ и е представена от Държавния департамент, предаде Reuters.

Предложената мярка, която трябва да мине през одобрение от aдминистративно-бюджетното управление към Белия дом, предвижда повечето кандидати за виза - както имигранти, така и неимигранти, да попълват формуляр с всички свои самоличности в социалните мрежи, които са използвали през последните пет години.

Информацията ще се използва, за да бъдат проверявани те самите и самоличността им, като от това ще бъдат засегнати по около 14,7 милиона души годишно.

Досега, според въведените през май 2017 г. правила, служителите в консулските служби имаха указания да събират данни за самоличностите в социалните мрежи само ако решат, че "подобна информация е необходима, за да се потвърди самоличността, или че е необходима с цел извършване на по-щателна проверка от гледна точка на националната сигурност".

Държавният департамент заяви, че по-строгият режим на проверки ще важи само за тези, "за които е преценено, че е нужно да преминат през по-задълбочена проверка за тероризъм или други неприемливи за издаване на виза обстоятелства, свързани с националната сигурност".

Предложената мярка беше публикувана във Федералния регистър. Сега има 60-дневен срок за обществено обсъждане, след който съответно тя да бъде приета или отхвърлена от Административно-бюджетното управление.

Мярката е в съответствие с обещанието на президента Доналд Тръмп да въведе изключително засилен режим на проверки на чужденците, които влизат в САЩ, за да се попречи на извършването на терористични актове.

При одобряване на новия режим от кандидатите ще се иска и да попълнят използваните през последните пет години от тях телефонни номера, адреси на електронна поща, както и информация за пътуванията си в чужбина.

Ще се иска и да посочат били ли са депортирани или експулсирани от дадена страна, както и дали техни роднини са участвали в терористична дейност, заяви Държавният департамент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боев

    40 3 Отговор
    Как събират данни - нали не ни следят? И защо вече толкова години, ЕС не въвежда реципрочно визи за американците, в разрез със собствените си правила? Докога ще търпим двуличие и избирателност от управляващите в ЕС?

    Коментиран от #8

  • 2 no name no face no number

    32 4 Отговор
    Да събират не съм се засилил на там. Това е последното място на което бих отишъл. Има толкова по красиви и добри места от този обор
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не глеам таувизия

    15 0 Отговор
    Здрасте Жорш, здрасте Оруел...
  • 5 БОРАНЧ

    20 4 Отговор
    САЩ ДА ДОЙДАТ ДА МЕ МОЛЯТ ДА МИ ДАДАТ ВИЗА ЗА 100Г И ДА МИ ДАДАТ ОЩЕ 1000 ДОЛАРА ПАК НЕ ИМ ЩА ИЗМИСЛЕНИТЕ ВИЗИ.ОТ УБИИЦИ ВИЗИ НЕ ИСКАМ НЕ ИСКАМ И ДА ИМ ПОСЕЩАВАМ УБИИСКАТА СТРАНА- ДЪРЖАВА НА УБИИЦИ,ДЖЕНДЪРИ ,ТРЕТИ И ЧЕТВЪРТИ ПОЛ,А БЕ С ЕДНА ДУМА ДЕГРАДИРАЛИ И БОЛНИ ХОРА.
  • 6 Кавал Бареков

    6 16 Отговор
    Всички Русофили плюят САЩ,но техните деца са точно в САЩ,А НЕ В В Русия

    Коментиран от #7

  • 7 Да уж

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кавал Бареков":

    Напротив. В Русия също.
  • 8 Кака Гинка

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Боев":

    Едва ли някой вече се съмнява,че управниците на ЕС са васали на САЩ.За това са на власт,а и безумията които сътвориха в последните години в ущърб на собствените си народи и цяла Ервопа, са "по заповед на щуката".А най-лошото е,че ние сме слуги на слугите...
  • 9 111

    3 13 Отговор
    Кисело е гроздето дето росте в този обор, а господин без име и лице ? / no name no face no number / За номер не си дорасъл. Стой си на село и слушай приказките на баба си за славните руски витязи - воини. Дошли в селото ви и посели комунизъм. От него се родили разни безлики, безименни и безномерни комплексари. Нещо те подтискат американците ? Нервен си като чуеш за тях ? Изсъхват ти устата ? Като ти чета писанията май от връх Бузлуджа по-далече не си допълзял. Там раздават безплатни билети за Магадан и района. Възползвай се, защото иначе ще си умреш с клавиатурата в ръце, вперил взор на изток. Обор. Как го роди безликата ти глава ? Бих ти препоръчал да отидеш и в САЩ и Канада да се позавъриш из обора, ама няма да го направя. Такива кото теб само объркват американците и ги карат да мислят, че България е част от Русия. Ами то кръвта / пък било и премесена с Бояришник / вода не става.

    Коментиран от #10

  • 10 nonamenofacenonumber

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "111":

    Жалко от всичко, което си написал единственото вярно е, че кръвта вода не става. Истина е браво. Да ти благодаря и за офертата, но няма да я приема. Имам си и име и номер, но не държа да ставам известен. В сащ не ми се ходи my friend няма с какво да ме спечели това място. И ходил съм ман на много места. Да ти ги изреждам ли??? Е в Северна Америка не съм бил. Но пък познавам канадци и то от НАТО . Понякога пием по бира в една бивша тяхна база в Германия. Работил съм и с американци. Не съм изградил моето мнение пред компютъра и на село. Не намирам селото за обидно.
  • 11 Sky-blue

    8 0 Отговор
    Ами те отдавна събират,имат,шпионират хора данни нищо ново под слънцето
  • 12 Именно

    3 0 Отговор
    Сега като затворят Кеймжридж Аналитика да не стане хаос в половината US институции? ;)
  • 13 цоле

    1 0 Отговор
    И ЩО ЩЕ ТЪРСЯ В ЩАТИТЕ, НАШИТЕ СЛУЖБИ СЪЩО СЪБИРАТ ЗА ВСЕКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ