Last news in Fakti

30 Януари, 2012 11:10 1 148 0

Ожесточени сражения около Дамаск

  • сирия-
  • дамаск

Семейството на Асад опита да напусне страната

Ожесточени сражения се водят в околностите на Дамаск, съобщава радио „Ехото на Москва” . Очевидци твърдят, че по улиците има десетки тела на загинали, а мирните жители на могат да напуснат района.

Основните боеве се водят северно и източно от сирийската столица. Срещу протестиращите срещу режима на президента Башар Асад са изпратени бронетранспортьори и танкове.  Сирийската армия си е върнала контрола върху някои предградия на Дамаск, които доскоро бяха под контрола на опозицията. Предградието Сакба все още е обект на бомбардировки, съобщават активисти.

Най-малко 26 души бяха убити този уикенд. Според активисти сблъсъците около столицата са били най-свирепите от началото на протестното движение преди 10 месеца.

Според египетския вестник „Ал Масри ал-Йоум” сирийски въстаници са попречили на семейството на президента Башар Асад да избяга от страната. Представители на опозицията са съобщили на египетското издание за опита на президентските роднини да напуснат страната вечерта на 29 януари.

Службите за сигурност на Сирия се опитали да изведат от Дамаск президентската съпруга Асма Асад, децата на президента, неговата майка и племенниците му. Според представители на опозицията, конвой от няколко автомобила се е движил към международното летище, когато го нападнали въстаници.

След започналата престрелка колите били принудени да се върнат в резиденцията на президента.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА