Last news in Fakti

4 Февруари, 2012 09:36 1 435 0

Касапница в Сирия, над 200 убити

  • сирия-
  • хомс-
  • резолюция-
  • оон

Масови протести пред сирийски посолства в различни държави

Над 200 души са убити при обстрел на сирийските сили в град Хомс, съобщават активисти. Данните за смъртните случаи за активисти и опозиционни групи варират от 217 до 260 жертви, което прави атаките в Хомс най-смъртоносното нападение от репресиите на Асад досега.

Местни жители казват, че сирийските сили са започнали да обстрелват квартал в Хомс около 20 часа местно време в петък. Според данните им най-малко 36 къщи са напълно унищожени, заедно със семействата вътре.

Сирийското правителство отрича, че армията му е бомбардирала град Хомс, като отдаде вината за кръвопролитията на "въоръжени лица", предаде сирийската държавна агенция САНА. "Правителството отрича да е имало обстрел от армията в определени райони на Хомс, както беше предадено от телевизии, насаждащи насилие", заяви САНА.

Сведенията за убийства са на фона на подготовката на Съвета за сигурност на ООН да гласува проекторезолюция, осъждаща насилието в Сирия, предаде АФП, позовавайки се на дипломат. Текстът на документа е същия, като на проекторезолюцията разпратена до 15-те страни-членки в четвъртък, подчертаващ подкрепата за плана на Арабката лига и без изрични отправки към призиви за оставката на президента Башар Асад, посочва дипломатът.

Новините на случващото се в Хомс предизвикаха гневни реакции на сирийски общности в различни части на света. Кувейтските власти са арестували няколко души, след като стотици гневни сирийци и местни активисти са опитали да нахлуят в сирийското посолство в Кувейт. Независимата Кувейтска асоциация за човешки права съобщи, че най-малко двама протестиращи са били ранени по време на масово бягство след стрелба на охраната на посолството във въздуха.

Тълпа сирийци са нахлули в сирийското посолство в Кайро, чупейки мебели във вътрешността и подпалвайки части от сградата, предава Ройтерс. Нападението е знак на протест срещу последните кръвопролития в Сирия, съобщи официален представител на посолството и свидетел.

Паралелни протести избухнаха пред сирийското посолство във Великобритания, Германия и САЩ.

Петима души са арестувани, след като нахлуха в сирийското посолство в Лондон по време на протести пред сградата. Около 150 протестиращи се събраха на централния лондонски площад Белгрейв, на който има редица посолства. Говорител на Скотланд Ярд съобщи, че арестите са извършени заради нарушения на обществения ред.

Десетки противници на режима на президента Башар Асад са атакували посолството на Сърбия в германската столица, съобщават местните медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.  Неизвестни разбили входната врата, нахлули в сградата и започнали да чупят мебелите. Те свалили от стените портретите на Асад и скандирали антиправителствени лозунги.

Пристигналите на място полицаи заловили вандалите, които не оказали съпротива. Пострадали няма. Външното министерство на Германия вече осъди инцидента и заяви, че правителството осъзнава своята отговорност за осигуряването на безопасност за чуждестранните дипломатически мисии.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА