7 Април, 2018 23:03 14 481 21

САЩ губят лидерската си роля

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • роля-
  • президент-
  • лидери

Не е изключено в някои области Тръмп да постигне и успехи

САЩ губят лидерската си роля - 1
Снимка: БТА/ AP

От 14 месеца Доналд Тръмп е президент на САЩ. E, светът не пропадна през това време. Но не се и успокои. Тъкмо напротив.

Не можем да твърдим, че популистът и егоман Тръмп е станал по-умерен, или пък че е започнал да води политика в традициите на великата сила САЩ. Времето, прекарано от него в Белия дом, с нищо не промени убежденията му (или неговите "инстинкти"). Той продължава да смята за "бедствие" търговските споразумения, сключени от неговите предшественици. А в съюзниците вижда основно стремеж да изиграят Америка - например Мексико по отношение на търговията, или Германия - в областта на сигурността.

И докато в Анкара се водят преговори за следвоенния ред в Сирия, Тръмп иска да изтегли американските войски от страната. Който иска американско присъствие в региона (като саудитският крал, например) да бъде така добър да си плаща за това! Сякаш на САЩ им е все едно какъв ще бъде Близкият изток след време и кой ще задава тона там. За него изглежда е естествено военните да бъдат включени в охраната на границата с Мексико, а срещу Китай - предполагаемия виновник за страданията на американските работници - да бъдат предприети строги мерки. Но виж, с Путин той можел да има прекрасни отношения.

От всичко това не се получава никаква убедителна концепция и никаква стратегия, която да отреди на Америка достойно място в ранните години на 21 век. Вместо това виждаме само една смесица от бунтарство, заядливост, изолационализъм, изнудвачество и още много други неща.

Може в някои области Тръмп и да постигне успех. Дори може да бъде преизбран през 2020 година. Но Америка на Доналд Тръмп вече не е онзи стълб на глобалния световен ред, какъвто беше, посочва авторът Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Майстора

    82 20 Отговор
    Още един мандат на Тръмп и САЩ вече няма да имат съюзници..

    Преди една година си мислех, че Тръмп е по-малкото зло, ама май не е било така...
  • 2 А защо:

    122 11 Отговор
    Пък трябва те да са лидерите?! Стотина мил.харантутняка ,които живеят на гърба на милиарди хора!!благодарение на пропагандата и наглостта искат да управляват света!
  • 3 бай. ГАНЯ селендура

    34 7 Отговор
    Дали е не му липсва нещо? Имам големи съмнения.
  • 4 Владо Вр

    100 12 Отговор
    Глобален стълб на сигурността? Америка? Този виц дори не е смешен!
  • 5 Eee

    32 6 Отговор
    Че то това всеки го знае вече!
  • 6 Иванов

    61 6 Отговор
    Кви резултати? Никакви! Само където отвори 3,5 милиона работни места в щатите, та да не се редят на опашки за помощи, а да работят и да печелят пари. А саудитския крал защо да не си плати, като има пари? Щом иска бодигардове да го пазят от Иран, ще си плаща. Ние как си плащаме да ни пазят, ако и да сме бедни като църковни мишки? Цялото ни злато заминава при бай Даньо. Така, че Америка си има ПРЕЗИДЕНТ ТА ДРЪНКА!

    Коментиран от #11, #12

  • 7 Хохи

    36 5 Отговор
    Аааааа, ДОБРО УТРООООО
    ТЪПУНГЕРИИИИИИИ
  • 8 Xaxa

    61 2 Отговор
    Една държава стане ли лидер, това означава тотален разпад на ценности и просперитет. Давам пример с училищата , когато едно момче е непобедимо и комплексирано, то не дава да му се противоречи, да се предприема някой нещо без да е искано одобрението му, да не получава дял от всяко нещо, да има друг с различни интереси, и така нататък. Когато има 4-5 други момчета с равни сили, тогава това момче е по-кротко и се води по-спокоен живот. А когато всички са равни по-сило, тогава е най-мирно и прогресивно. Затова в света трябва има поне 4-5 сили за баланс

    Коментиран от #10

  • 9 Гост и то просъ

    28 8 Отговор
    Тръмп е квартален бакалин .В политиката 2+2 не е равно на4.
  • 10 гост 2

    29 2 Отговор

    До коментар #8 от "Xaxa":

    Абсолютно вярно! Трябва да са повече от две, но не трябва и да са много, защото пак опираме до два основни съюза, каквато бе историята на миналият век. И не трябва да са агресивни, каквито бяха САЩ. При всички положения Европа трябва да е самостоятелна и независима. Русия да не е в Европа, но да не е враг, а партньор на Европа. Китай и без това икономически вече са първенци. Абсолютно необходимо е да има и поне три силни световни валути, независими една от друга. Така няма да може изкуствено да се поддържа и налага компрометирана валута, защото просто потокът ще се пренасочи към алтернативните...
    Всъщност точно от това се страхуват САЩ, защото ако стане, пясъчната кула на $ ще се срине, оттам и силата на управляващата световна клика и понеже към момента това би означавало световна криза, то нещата трябва да се случват постепенно, без да се избързва.
    Задължително условие да остане $ в играта е САЩ да си върнат контрола над ФЕД. Световната банка също да се контролира от държавите, а не от структури извън държавите.
  • 11 Вярно е!

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    Ууудрънчал се е отвсякъде и ще видиме ,колко ще изкара!
  • 12 А защо:

    26 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    Си мислиш,че ОРКИТЕ мечтаят да работят!!те се чудят ,как да живеят на гърба на всички останали държави!само ако си върнат дълга на Китай (на които вдигна митата ПЕРЧЕМА)ще обявят ФАЛИТ и то много скоро!
  • 13 Кацаров

    30 0 Отговор
    Тръмп все още "се опъва" на либерал-соросоидите и техните концепции и идеологии за световно господство. Но, те постепенно и хитро го въвличат в блатото, което са създали. Лидерската роля на САЩ се дължи на основно на стотиците военни бази и хилядите американски войници разположени желани или нежелани по целия свят.
  • 14 ShantavShop

    23 0 Отговор
    САЩ е единствената държава затворила коренното си население в резервати. И втората управлявана от евреите. Какво да говорим повече?
  • 15 кучето шаро

    12 2 Отговор
    Бащата на Тръмп - Що не го извадих навреме !
  • 16 ЖороЧ

    12 2 Отговор
    Човекът се чуди как да оправи магарите на предишните президенти на всякаде война водят а в сирия никой не ги е канил
  • 17 Анонимна

    8 1 Отговор
    Стига с тези надпревари във въоръжаване, превъоръжаване и харчене на луди пари за оръжия.Ние всички хора на планетата, трябва да излезем на протест срещу създаването на бойни оръжия,ракети ,........ Долу , всички лидери,които са алчни за територии,пари,ресурси.До кога ще има такава надпревара между големите държави-кой-по-по-най??????Ние хората не искаме такива глупости!!!! Искаме МИР!!!!
  • 18 Ъвкорс

    3 1 Отговор
    " Ма разбира се", казал оня, дето все ходел след коча, в очакване да му паднат мъдете. Съдейки по коментаторите тук, кочът бая следовници си е осигурил :)
  • 19 стоян георгиев

    0 8 Отговор
    сащ еима един проблем към момента ,които се нарича донълд тръмп.тоя шизофреник трябва да се маха и никога да не се избира подобен.ако се окаже че тръмп не е прецедент а правило ,наистинаще стане сериозно в сащ и световния ред.
  • 20 пост

    3 2 Отговор
    Чичо Скруч може да бъде импийчнат тази есен - тогава на самагонците ще се наложи да ходят боси по стари бабини зъби!
  • 21 ASD

    4 1 Отговор
    САЩ загубиха битката в технологичните оръжия. Нямат хиперзвукови ракети, ПВО системите им са ненадежни, а "точните" им оръжия базирани на GPS система будят единствено смях. Изоставането им е огромно дори й спрямо Китай. Логично е да започнат да губят влияние навсякъде по света и това е процес, който ще се засилва НЕЗАВИСИМО от това кой е в Белия Дом. Тръмп няма нищо общо с цялостната тенденция започната от Буш и продължена от Обама.
    Близкият Изток попада под Руско-Китайско влияние, благодарение на по-доброто оръжие. Американските инструктори в Сирия, Ирак, Афганистан и тн. са принудени да се оттеглят......по един или друг начин.