Last news in Fakti

6 Април, 2018 12:30 1 573 3

Бивша президентка беше осъдена на 24 г. затвор

  • южна корея-
  • президентка-
  • съд-
  • затвор-
  • пак гън-хе-
  • сеул

Съдът я призна за виновна по редица обвинения

Бивша президентка беше осъдена на 24 г. затвор - 1
Снимка: БТА/ AP

Бившата южнокорейска президентка Пак Гън-хе бе осъдена на 24 години затвор по делото срещу нея за злоупотреба с власт, корупция, принуда, приемане на подкупи и разгласяване на държавни тайни, предадоха световните агенции.

Срещу Пак бяха повдигнати общо 18 обвинения, припомня „Йонхап“. По-рано съдията Ким Сен-ун от Сеулския окръжен съд, в който се гледа делото, обяви Пак за виновна. Вината на Пак бе призната по 16 обвинения, в това число злоупотреба с власт, принуда, корупция, получаване на подкупи, разпространяване на държавни тайни и изнудване.

Съдията по делото каза, че бившата президентка е виновна за това, че е принудила южнокорейски фирми да изплатят близо 60 милиона евро на две фондации, които са контролирани от нейната довереница и приятелка от 40 години Чхуе Сун-сил. Съдията каза, че Пак и Чхуе са заговорничили, за да получат парите от големи конгломерати като „Самсунг“, предаде Ройтерс. Средствата, освен за фондациите на Чхуе, са отивали и за семейството й.

Бившата президентка, освен в принуждаване на общо 53 фирми да даряват пари за фондациите на Чхуе, бе обвинена и в приемане на подкупи от компании в замяна на услуги. Тя бе заподозряна също така, че е оставила Чхуе да се бърка в държавните дела, въпреки че довереницата й е нямала никаква официална власт.

Бивша президентка беше осъдена на 24 г. затвор
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    12 1 Отговор
    А Цветан и Боко, кога?
  • 2 Манолов

    9 0 Отговор
    Браво на корейците! Ей такива съдии трябват и в България!
  • 3 Stefko88

    1 0 Отговор
    Ето това става в цивилизования свят. Ето по това се познава къде има бъдеще и къде не. Тук подобно нещо е абсурдно. Дори доказани престъпници са във властта, но присъди и следствие не чакайте...затова и няма бъдеще за нас.
Новини по държави: