11 Април, 2018 07:29 1 665 7

11 април 1945 г. Въстанието в Бухенвалд

  • възстание-
  • бухендвал

В годините на Втората световна война през лагерите на смъртта преминават над 18 милиона човека

На 11 април се отбелязва Международният ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма и войните.

Така се почита въстанието на концлагеристите от Бухенвалд, подготвяно дълго от съветските военнопленници. На 11 април 1945 г. са нападнати стражевите кули, вътрешната и външна охрана на лагера, въстаналите концлагеристи излизат извън телените мрежи и вдигат червено знаме над административната сграда на лагера. Войниците и офицерите от СС са обърнати в бягство. Въстанието спасява затворниците от сигурна смърт, защото само ден преди това нацистите взимат решение да унищожат всички концлагеристи. Два дни по-късно 3-та дивизия на американските войски напредваща в Тюрингия достигат Бухенвалд. По-рано, на 27 януари 1945 г. съветските войски освобождават най-големия концлагер Освиенцим, близо до Краков в Полша.

В годините на Втората световна война през лагерите на смъртта преминават над 18 милиона човека, от които 5 милиона граждани на Съветския съюз. Над 12 милиона от тях не оживяват. На територията на Германия и окупираните страни действат повече от 14 хиляди концлагери. Това са места на ужасни престъпления. Хората са били изгаряни в пещите на крематориумите, задушавани в газови камери, измъчвани, изнасилвани, принудени да гладуват и да се трудят до пълно изнемогване. С тях са извършвани ужасяващи медицински експерименти. По признание на самите есесовци продължителността на живота на един концлагерист е по-малко от година, но трудът му се равнява на почти хиляда и петстотин райхсмарки чиста печалба.

На 11 април отдаваме почит и се прекланяме пред героизма, пред силата и мъжеството на всички борци против фашизма и нацизма, варварството на ХХ век, белязано от 50 милиона загинали в годините на Втората световна война.

Нека споменът за тях не угасва и мир на душите им.

Хора бдете ! Никога повече фашизъм !


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сссерем

    10 15 Отговор
    Защо не казвате за лагерите на комунистите,техните жертви са в пъти повече от тези на нацистите,никога повече комунизъм.

    Коментиран от #7

  • 2 Иван

    11 8 Отговор
    Г-н Михайлов ,Хитлер е бил социалист,не фашист!!!Фашист е бил Мусолини !!!Концлагерите са патент на комунистите(социалистите)!!!И някои неща в статията ви не са верни.Примерно изнасилванията по принцип са били забранени......

    Коментиран от #5

  • 3 Иванов

    6 11 Отговор
    Хора, бдете и срещу комунизма. Неговите жертви са двойно повече, а и продължават да се увеличават!
  • 4 Валя

    8 3 Отговор
    Като споменавате ужасните медицински експерименти,наясно ли сте че до ден днешен благодарение на тия експерименти се спасяват човешки животи,защото е лицемерно да се казва че са ужасяващи и в същото време масово да се ползват резултатите
  • 5 Валя

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Да господине и аз съм разочарована от факта че непрекъснато за нарицателно се употребяват неверни определения, Хитлеровата концепция е уникална сама по себе си и коренно се е различавала от визията на Мусолини и Франко,който също е бил фашист,дори Хитлер ги е наричал фашистки бездарници,ще дам фундаментален пример,никой от двамата фашисти не е давал евреите,което е една от основните идеи на националсоциализма на Хитлер,пълна простотия е да се сравняват с едно понятие хора чийто идеи са коренно различни,за мен всеки който оприличава Хитлер като фашист е политически тотално объркан и съвсем не разбира от политика

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Цун Кай Ху

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    Аз само ще кажа,че демократичните убийци САЩ и Великобритания са убили в пъти повече от Хитлер и Сталин и от вулкана Етна и от всички цунамита взети заедно.
Новини по държави: