10 Април, 2018 20:11 1 546 5

Данните на 35 000 българи са изтекли във Facebook

  • facebook-
  • данни-
  • изтекли-
  • българи-
  • социална мрежа-
  • кеймбридж аналитика

От компанията се извиниха за масивния пробив

Данните на 35 000 българи са изтекли във Facebook - 1
Снимка: БТА/ AP

35 000 българи са сред милионите потребители на социалната мрежа Facebook, засегнати от изтичането на лични данни към скандалната компания „Кеймбридж аналитика”, съобщи Би Ти Ви.

Междувременно Facebook започна да уведомява засегнатите, а изпълнителният директор Марк Зукърбърг ще бъде изслушан в американския Конгрес в американската столица Вашингтон.

Западните медии определят това като най-големият тест за Зукърбърг. Часове по-рано собственикът на социалната мрежа се срещна поотделно с няколко сенатори. Сред тях е и демократът от Флорида Бил Нелсън, който настоява за правна регулация на социалната мрежа.

В писмено изявление Зукърбърг вече се извини, че компанията му не е направила достатъчно, за да предотврати скандала, засегнал 86 милиона потребители по цял свят. Въпреки това мнозина закриха профилите си в знак на протест.

В същото време от социалната мрежа пуснаха инструмент, с който се проверява дали лични данни в мрежата са били употребени от „Кеймбридж аналитика”. С него става ясно и дали в листата с приятели има такива, чиито данни са били събирани от компанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опълченеец

    13 1 Отговор
    Егати лъжата , само 35 000 хиляди. Сигурно са 3 500 000 да не и повече. Не им вярвайте !!!
  • 2 ГОГО

    16 2 Отговор
    Време е този шит създаден от цру да следи хората и събира информация за тях да изчезне завинаги ! Сега на тоя дето се извинявал е време да му заведат няколко милиона частни съдебни искове в размер на милиарди за нанесените вреди и шитнята изчезва завинаги ! АМИН !
  • 3 малко са

    10 1 Отговор
    Сички селяни фесбук си направиха , даже и аз , Ужас
  • 4 Тотална пропаганда

    1 3 Отговор
    Путин е виновен, той е надъхал Захарния Бургер да създада платформата. После Марк Помпео се възползвал от връзките си и изтупал брашняния чувал. Ама там единици интересни личности, останалите пуснали на чакалите рекламни хиени. И сега истерия в кухнята на бай Дончу, да пуска ли гълъбите или да си скуби косите. Накратко много шум за нищо, просто за няколко долара повече пушилка.
  • 5 Чичо Гошо

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:


    Който е дал всичко с кеф , какво да протестира , да ходи да му боднат чипчето и да му отнемат умът , пък който не е съгласен ще му го боднат на сила!!!!!