Last news in Fakti

31 Януари, 2012 13:31 2 046 1

Студът мори наред из Европа

  • студ-
  • температури

30 души загинаха от хипотермия в Украйна, 10 – в Полша

Смъртоносна ледена вълна обхвана Източна Европа и се движи на запад, като оставя зад себе си опустошение и все по-голям брой жертви. Десетки хора станаха жертва на ниските температури. В Турция натрупа 20 см сняг – за първи път от 50 години.

В Украйна 30 души са загинали от хипотермия през последните пет дни, докато страната страдаше от тежки студове, предава АФП, позовавайки се на информация от властите в страната.

Повечето от загиналите са бездомни хора, които са замръзнали по улиците. Четирима души са намерени мъртви в домовете си. Същевременно, повече от 600 души са потърсили медицинска помощ за премръзвания и хипотермия.

В плен на студена вълна е и Полша, където водопроводите не издържат на ниските температури. Там жертвите са най-малко 10. Сутрешните температури в Полша засега са около минус 22 градуса, а в идните дни се очаква да се понижат до минус 30.

В Чехия от студа са се напукали железопътни релси, а синоптиците очакват температурите в страната да стигнат до минус 35 градуса. От началото на зимата в Чехия са починали 9 души от измръзване. Властите в Прага са осигурили палатки за близо 3000-те бездомници

Незапомненият сняг и ниските температури този уикенд в Сърбия станаха причина за смъртта на двама души, а един човек се издирва вече пети ден, пише електронното издание на сръбския вестник „Блиц“.
В 14 общини в Сърбия е обявено извънредно положение.

Много ниски температури бяха измерени тази сутрин в цялата страна. Най-студено беше в Крагуевац, където в 6 часа беше минус 21 градуса. В Крушевац пък бяха измерени минус 20, в Чуприя и Смедеревска Паланка – минус 18, във Валево – минус 17 градуса. Температурата в столицата Белград беше минус 9 градуса. Според метеоролозите днес няма да се стопли повече от минус 4 градуса.

Прогнозата е, че до 6 февруари се очаква ледено време – в сутрешните часове с умерени и силни студове и с най-високи дневни температури от нула градуса, пише агенция Танюг.

Двама души починаха през последните 24 часа в Румъния заради полярния студ в страната, с което броят на жертвите на ниските температури от четвъртък насам достигна осем души, съобщи министерството на здравеопазването. 

Двете жертви са двама мъже, открити мъртви в снега - единият на горски път в област Хунедоара, а другият - в градината си близо до Галата, съобщи говорителка на министерството.

Общо 275 души, бездомници или хора, получили измръзване, са били настанени в болницата или в приюти от понеделник сутринта, съобщи същият източник. Още двама души, страдащи от различни заболявания, починаха миналата седмица в очакване на линейките, които трябваше да ги превозят в болницата, но бяха блокирани заради обилния снеговалеж.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕДКО САВЧЕВ

    0 0 Отговор
    ами хубуу, ама какво да направим?