13 Април, 2018 16:30 3 309 36

Русия забранява вноса на американски стоки

  • русия-
  • сащ-
  • стоки-
  • забрана-
  • внос-
  • кока кола

През 2017 година Русия внесе американски стоки на стойност 12,5 милиарда долара

Русия забранява вноса на американски стоки - 1
Снимка: Shutterstock

Руските депутати заявиха в петък, че са изготвили законодателство в отговор на новите санкции от страна на САЩ, което предлага забрана на вноса на редица американски стоки и услуги в Русия и ограничаване на икономическите връзки между двете държавни, съобщава Ройтерс.

Проектозаконът ще бъде обсъден в Долната камара на парламента на Русия през следващата седмица. Той предлага ограничаване на вноса на софтуер, на селскостопански продукти и на лекарства, произведени в САЩ, които могат да бъдат закупени другаде, както и ограничаване на вноса на американски тютюневи изделия и на алкохол.

Предложените мерки са в отговор на решението на Белия дом от края на миналата седмица да наложи възможно най-строгите санкции спрямо Русия, откакто Москва анексира Крим. Това, както и настоящата геополитическата криза около Сирия, доведоха до влошаване на отношенията между двете държави до най-ниската си точка след Студената война, предаде БНР. Проектозаконът беше представен пред репортери от заместник-председателите на Долната камара на парламента, известен като Държавната дума, която е доминирана от лоялни на властта в Кремъл депутати.

На този етап нито Кремъл (президентството на страната), нито руското правителство са обявили дали ще подкрепят предложените мерки, и все още не е ясно дали това ще се превърне в закон, който да остане в сегашния му вид. Понякога Кремъл използва парламента на страната за изпращане на по-агресивни послания към чуждите сили, но това невинаги води в последствие до конкретни действия.

Трябва да се има предвид, че през 2017 година Русия внесе американски стоки на стойност 12,5 млрд. долара, според официални руски митнически данни. Това включва вноса на самолети, машини, фармацевтични и химически продукти.

Западните компании, включително Ford Motor, PepsiCo и предприятието HBC, бутилиращо "Кока-кола", пък инвестираха милиарди долари след разпадането на Съветския съюз, за ​​да създадат местно производство в рамките на Русия. През 2014 година руските власти забраниха широка гама от внос на храни от западните страни в отговор на международни санкции, наложени във връзка с конфликта в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    68 14 Отговор
    Айде САЩ със минус 12,5 милиарда зелени. А нека перчема още подскача като улав-ама ще купува руска газ...Тоя Путин направо ги кърти..
  • 2 БСПДПСЕвророма

    16 53 Отговор
    А рашките - на картошка и бояришник. Гарантирано от Кремлин.

    Коментиран от #21

  • 3 авера

    41 3 Отговор
    Kогато не целуваш ръка ще целуваш задник.
  • 4 Гоуст

    11 35 Отговор
    Очаквайте Гладомор номер 2
  • 5 Иванов

    21 7 Отговор
    Край, щатите ще фалират.
  • 6 гост

    31 5 Отговор
    В статията не се съобщава, но официалното заявление гласи че тези контра-санкции се отнасят за САЩ и страните, които ще се присъединят към американските санкции. Вноса само на Германия в Русия за 2013г е бил за над 80млрд евро, а сега е паднал до 40 милиарда. Какво им пречи на васалите на САЩ да се простят с още няколко десетки милиарди ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Расулюлах

    37 4 Отговор
    Абе русия има ресурси много а долари може да си напечата ама саш от де ше напечата природните ресурси? Хахахах..Путин да бие шута на перуката щото тоз тиранин нема место на планетата
  • 9 Мммм

    35 3 Отговор
    Днес в едно предаване по 1-ви канал на руската телевизия споменаха,че ще спрат износа на титан, а Русия е май единствен голям износител на този метал, та обсъждаха фалита на самолето -строителната промишленост специално в Боинг, та това ще бръкне дълбоко между белите тлъсти полукълба на американските осрани задници.
  • 10 Питане

    4 4 Отговор
    Майка ми е рускиня баща ми американец аз какъв съм?
    Отговор-Kcaniba
  • 11 Тревор

    17 1 Отговор
    Густо майна. Ще започнат да уважават Русия.
  • 12 Tato

    6 3 Отговор
    Aми освен бърбън не съм видял нищо американско,като не смятам мустанга във Мото Пфое?

    Коментиран от #18

  • 13 Kcaniba

    15 3 Отговор
    колективният запад тласка Русия и Китай към мощен икономимески и геополитически съюз!!
    Че са с военен таен договор, предполагам фащ знаят, за това вгечнен газ пик.ят!!!
    Ито че и Иран вече в този съюз , комшито се ослушва, уж е в нато, ма там килипир ще има, а и други сграни ще ке прикъединят, най малко всички ог ШОС!!!
    Путя ще ви намести соросиди!!!!

    Коментиран от #33

  • 14 Кемпеса

    14 0 Отговор
    Това трябваше да се случи доста отдавна!!!!
  • 15 Голем смях

    3 15 Отговор
    Не знам сега дали ще има смелчаци да се качат на ..руски граждански самолети.Трябва да вадят отново Ту 134 -летящите ковчези.САЩ произвеждат 25 процента от БВП на целия свят.А износът за руските туземци е като пари за семки.Даже няма да си го преместят в другия джоб.Само за справка-бюджетът на Ню Йорк е 85 млр. долара.По-голям почти два пъти от руския ВОЕНЕН бюджет.

    Коментиран от #29

  • 16 ЗайоБайо

    10 2 Отговор
    Ау, къде са ми тапите за уши!
    Скоро от запад ще запищят гниди
    Хора, с руснака ще трябва да се говори на равна нога,
    санкции, заплахи и температура подобни само го разсмиват

    Коментиран от #20

  • 17 ЛЕВСКИ

    10 1 Отговор
    Хахахахахаха ХВАРЧАТ КРАВАРСКИ ЛАЙНАААААА!!! На дебелите освен че са им затлъстяли телата са им затлъстяли и мозъците! Не очаквах, че нивото им е паднало толкова сериозно!!! Годините на охолство водят до сериозно затъпяване на запада и обратно годините на недоимък са довели до ерудираност, остър ум и голям икономически и социален подем какъвто се забелязва в Русия!
  • 18 ЦРУ

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Tato":

    НИЩО....само Кока-Кола ...Пепси ....Магдоналд...КФС....и половината самолети на летището

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Голем смях

    2 13 Отговор

    До коментар #16 от "ЗайоБайо":

    Сигурно при курс 80 рубли за 1 евро,на руските проститутки не им е много смешно да духат за 100 рубли.И то в Масква.Информацията е актуална и вярна.А руските пенсионери направо умират от смях с пенсии от 50-60 евро.В Россия умират от смях,а на Запад работят,за да не умрат от смях,а от старост.Не случайно средната продължителност на живото на мъжете в Россия е около 65 години.Това е от смеха.Голем смях в тая Россия.
  • 21 Борис

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "БСПДПСЕвророма":

    Руснаците са свикнали със всичко ,та това че ще пият вотка а не уиски няма да ги уплаши.

    Коментиран от #27

  • 22 Голем смях

    2 12 Отговор

    До коментар #18 от "ЦРУ":

    И интернет,и компютрите,и социалните мрежи,и мобилните връзки,и сателитната телевизия,и живото-спасяващата техника в болниците ,лед лампите и диодите и всичко технологично около вас.Не търсете made in USA.Търсете Сделано в России.Не найдете.

    Коментиран от #23

  • 23 tost

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "Голем смях":

    В грешка си брат ми,всичко изброено от тебе е произведено в социалистически Китай.

    Коментиран от #24

  • 24 Голем смях

    4 14 Отговор

    До коментар #23 от "tost":

    Голубчик,откакто по непътвърдени сведения през 9 век в Китай са създали барута,от тогава в Китай нищо не е измислено.И до сега 500 млн. китайци живеят в пещери и колиби,без електричество ,без водопровод и канализация .Всичко,което се произвежда в Китай е на Западни фирми,използващи евтината работна ръка.Не случайно истинската китайска продукция е синоним на ниско качество и боклук.Ти носиш ли маратонки от китайски балатум и купи ли си автомобил Грейт Уолт .А може би ще се качиш на новия китайски пътнически самолет.

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Голем смях":

    Нещо мноооого си се объркал гусин оригиналдЪ. Ако те беше направил китаец можеше и да си ок

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гост 2

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Голем смях":

    Да, прав си, произвеждат, ама си го харчат за себе си и за войни. Колко от тези 25% кореспондират със останалите страни? Какъв им е процентният дял в търговията? Нали знаеш, че имат стотици милиарди търговски дефицит?
    Има и още нещо, което се гледа: как се променя всичко това последните години и какви са прогнозите, щото ако се върнеш 20 години назад ще излезе, че САЩ са произвеждали не 25, а 30%, а ако погледнеш 20 напред ще са под 20%...зависи как, доколко и докога ще могат да влияят на развитието на останалият свят. Затова имат свои бази навсякъде - за контрол, подобно на римската империя. Но и те, както римляните ще изпаднат в забвение. Никоя империя не е вечна, а тази започна вече да изпуска контрола дори над еасалите си.
  • 30 гост 2

    6 1 Отговор
    "Всичко,което се произвежда в Китай е на Западни фирми"...е тука ти е грешката. НИЩО от произведеното в Китай не е на западни фирми. Собствеността на всички смесени дружества и изнесено западно производство е поне 51% китайска. Това беше и грешката на запада, че в лакомията са за повече печалба заедно със заводите изнесоха и ноу-хау-то. С други думи, научиха китайците как да бъдат капиталисти и то дотолкова, че да почнат да изкупуват западните фирми...ама ти продължавай да живееш в миналият век. Там всичко е както казваш!
    А Китай има много неща, произвеждани и продавани изключително за Азия, за които не сме чували. Знаеш ли коя е най-продаваната марка gsm-и? Oppo нещо говорят ли ти? А дали знаеш историята на IBM-lenovo?
  • 31 Юююбряяяяя

    3 1 Отговор
    Я да спре газа и петрола за Европа че да духнат свирката на Баба Меца!
  • 32 хохохо

    2 6 Отговор
    ХАХАХАХАХАХАХАХХА

    Това ли им е отговора на тея бояришници бе ? Тази им санкция ще бъде по-тежка за тях от колкото за САЩ ,ако въобще американците я усетят.Подобни действия единствено показват ,какви неможачи са руснаците и как нямат никакво влияние ,за да отговорят с каквото и да било.С тази "санкция" русия единствено се изолира още повече ,ама било отговор към САЩ.Руснаците стремглаво искат да се върнат в каменната ера. ХАХАХАХ

    Коментиран от #36

  • 33 русия е джудже

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Таен военен договор ? На какви препарати си бе ,антифризаджия нещастен ?
  • 34 The TRAPPER

    5 0 Отговор
    Браво, - Путин е ПИЧ !
  • 35 незнайко

    1 1 Отговор
    Путин е тарикат, внесъл е катвото му трябва и повече няма нужда да внася !!! ВЕЛИКО !!!
  • 36 hmhmhm

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "хохохо":

    Ти май не разбра сащ налага санкции и Русия отговаря на техните санкции. Ако ти мислиш че това не са санкции си е твой проблем. Ако сащ копува от руснаците а те не им продават като цяло и двете ствани са на загуба но ако погледнеш по мащабно ако сащ не могат да се снабдят от друго място то проблема е по голям при сащ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания