Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 14:55 2 092 4

САЩ прехвърлят войски около Ормузкия проток

  • сащ-
  • ормузки проток-
  • саудитска арабия

САЩ и техните съюзници са започнали да прехвърлят войски в района на Персийския залив, съобщиха военни източници, цитирани от израелски медии. Активизирането в района на Ормузкия проток се дължи на заплахата на Иран, че ще затвори важния проток, в случай че ЕС забрани вноса на ирански петрол като част от санкциите срещу иранската ядрена програма.

Войски се прехвърлят на разположения южно от Ормузкия проток омански остров Масира, където има американска военновъздушна база.

Според информацията и в друга база на САЩ - на британския остров Диего-Гарсия в Индийския океан, са транспортирани стотици бомби, способни да унищожават добре укрепени подземни бункери.

В същото време Саудитска Арабия, която е съюзник на САЩ, е прехвърлила част от своите сухопътни сили в източните райони на страната, където се намират основните райони за добив на петрол в страната.

През последните седмици напрежението се увеличи, след като САЩ и ЕС наложиха безпрецедентни санкции, за да принудят Техеран да предостави допълнителна информация за ядрената си програма. Мерките целят да блокират продажбите на ирански суров петрол.

Американският министър на отбраната Леон Панета заяви, че създаването на ядрено оръжие е червената линия, която Иран не трябва да прекрачва, като подчерта, че такава е позицията и на Израел и че всички опции са на масата, що се отнася до противодействието на иранската ядрена програма.

Тридневните преговори между делегация на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и иранските власти завършиха вчера без признаци за разрешаване на напрежението около ядрената програма на Техеран. Двете страни са се договорили за продължаване на контактите.

Иранските медии съобщиха, че в рамките на посещението си делегацията на МААЕ от шестима души не е посетила нито един от ядрените обекти и съоръжения в страната.
Нито иранските медии, нито МААЕ не разкриха съдържанието на преговорите, както и участниците в тях от иранска страна.

Все още има шанс чрез санкции и дипломация Иран да бъде убеден да се откаже от ядрената си програма, предава АФП, позовавайки се на високопоставени представители на разузнаването на САЩ. Според тях това е така, защото лидерите на Техеран са показали рационален „подход на цената и ползите“ при вземането на решения.

Ръководителите на разузнаването предположиха пред американски сенатори, че военният конфликт с Иран не е неизбежен, въпреки нарастващото напрежение с Техеран и "войната на нерви" заради Ормузкия проток. 

„Ние съдим, че вземането на ядрени решения на Иран се води от подход на цените-и-ползите, който дава на международната общност възможност да повлияе на Техеран“, заяви Джеймс Клапър, ръководител на американското национално разузнаване.  Той направи изявлението си пред американски сенатори, предава АФП.

Той заяви, че икономическите санкции над Иран взимат своите жертви и описа един влошаващ се спор между върховния ирански лидер Али Хаменей и иранския президент Махмуд Ахмадинеджад. 

Междувременно директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс заяви, че е прекалено рано да се каже как икономическото напрежение, предизвикано от санкциите, ще повлияе на решенията на режима.

Междувременно американски законодатели предложиха по-строги икономически санкции срещу Иран. Законодатели във Вашингтон представиха във вторник предложения за санкции, които ще засегнат иранските петролни и транспортни компании. Освен това ще бъде ограничен достъпът на ислямската република до електронни банкови услуги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ogunq

    0 1 Отговор
    Защо САЩ може да има ядрени оръжия,а Иран да няма....да не би Барак Обама да има два чифта т....ци хахаха....Американците пак ги сърби....дано да не ударят на камък този път....какво се бъркат в дипломатическите отношения на ЕС и Иран...
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    хей,Ogunq-много,ама много,всестранно,
    отчайващо и непоправимо ЗЛЕ СИ,братле..
    Па-като си виждаш и знаеш възможностите,
    не пиши бе,човече,а просто повече ЧЕТИ онова,което
    другите по го могат от тебе!
  • 3 billy

    1 0 Отговор
    Направо да почват да ги бомбандират. То това ги чака тия м....ли
  • 4 Остап Бендер

    0 0 Отговор
    Нито ядрена програма, нито политиката на Иран са причини за войната, вижте това видео, заснето е през 2007, расказват за разговор станал на 20 септември 2001 (!!!) година: http://www.youtube.com/watch?v=OC2GX1xOOds

    който не разбира руски, ще поясня - през септември Пентагон беше написал списък с "7 държави за унищожаване": Ирак, Сирия, Ливан, Либия, Самалия, Судан и Иран. Така че няма абсолютно никакво значение, каква политика ще ръководи Иран, сащ преди 11 години са решили да ги унищожат