27 Април, 2018 09:32 2 193 22

Украйна може да съди депутатите от "Атака", ходили в Крим

  • крим-
  • украйна-
  • волен сидеров

Четиримата български народни представители бяха миналата седмица в Крим

Украйна може да заведе криминални дела срещу зам.-председателя на българския парламент Явор Нотев и депутатите Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Маргарита Николова.

Това става ясно от съобщение на украинското посолство в София.

Причина е незаконното, според властите в Киев, посещение на четиримата депутати от партия "Атака" на окупирания от Русия полуостров Крим. Делата могат да бъдат заведени "като следствие на бруталното и осъзнато нарушение от гражданите на Република България на Закона на Украйна „За осигуряване на правата и свободите на гражданите и правния режим на временно окупираните територии на Украйна“, както и системни дейности, насочени срещу държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна".

Четиримата български народни представители бяха миналата седмица в Крим за участие в международен икономически форум в Ялта. Оттам Волен Сидеров обяви, че Крим не е окупиран. Той говори едновременно пред няколко руски медии, които според "Атака" имат обща аудитория 550 милиона зрители.

Посолството на Украйна в България категорично осъжда незаконното посещение във временно окупираната Автономна република Крим от представителите на партия "Атака", се казва в изявление на дипломатическата мисия.

Според посолството организираният от окупационните руски власти т. нар. Ялтенски международен икономически форум и поканването на чуждестранни гости е поредната планирана провокативна акция, която има за цел преди всичко да заблуди жителите на Крим и гражданите на Русия и да създаде илюзията за международно признание на опита за анексия на АР Крим и Севастопол.

Планираното от окупационните власти мероприятие и антиукраинските изказвания на лидера на партия „Атака“ не са нищо друго освен нарушаване на основните норми на международното право, които гарантират мира и сигурността в Европа и в света, изтъкват още от посолството.

Оттам припомнят, че многократно са призовавали българските граждани да се въздържат от незаконни посещения в окупираните територии и всякакви форми на контакт с незаконните окупационни власти на полуострова. Пресичането на границата на временно окупирана от Руската федерация част от територията на Украйна е нарушение на законодателството и общопризнатите норми на международното право, преди всичко на Устава на ООН, Хелзинската декларация и резолюциите на Общото събрание на ООН за Украйна и Крим.

"Киев призовава правителството и парламентът на България да осъдят незаконните и провокативни действия на ръководството на "Атака" с оглед на последователната позиция на българската държава относно подкрепата на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, както и относно непризнаването на престъпния опит за анексирането на АР Крим и Севастопол от стана на Руската федерация", се казва в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    9 40 Отговор
    Съд за националните предатели!
  • 2 наблюдател

    9 38 Отговор
    Нямаше как да получи поредния транш обезценени рубли, ако не беше отишал да целува з* те части на господаря. Патриот!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Stoich

    41 8 Отговор
    Украйна е измислена от САЩ държава, както Косово. Крим винаги е бил руски. Депутатите от Атака имат пълното право да си ги преместят в другия крачол.

    Коментиран от #6

  • 5 Барчо

    37 5 Отговор
    Автономната република Крим е в пределите на Русия според международното законодателство. Медиите тръбят обратното, но на практика няма как да бъде осъден някой за това, че е посетил Крим. Е. Ако случайно отидат в Украйна и там ги арестуват, може на местно ниво да бъдат осъдени и затворени, което естествено ще е в противоречие с международните договорености. Това е все едно в Сърбия да ме осъдят, че съм посетил Косово.
    Непрекъснато се повтаря едно и също за Крим, но като проследим поредността на събитията, ще се види, че абсолютно законно са си в пределите на Русия по собствено желание като АВТОНОМНА РЕПУБЛИКА. Това е и тънкостта на ситуацията. Домбасци още съжаляват, че са изпуснали момента и сега си теглят. Направете сравнение с Домбас и Крим. Къде се строи и къде се руши. Това трябва да е достатъчно за всеки да разбере кои са печелившите.
    И понеже тук някои тъпунгери говорят колко са беззъби руснаците. Абе задавали ли сте си въпроса що не пущат някоя бомба на територията на Крим, а??? Само една едничка. Бъдете сигурни, че няма да е като в Сирия или някъде другаде. Дори смешниците от кравария си дават сметка за последствията.

    Коментиран от #8

  • 6 Рубладжийче

    6 21 Отговор

    До коментар #4 от "Stoich":

    То и русофилите сте измислени от руската кочина, но вече 140 години се опитвате да прокарвате руските интереси в България и да я продадете на Русия.

    Коментиран от #15

  • 7 Рубладжийче

    5 13 Отговор

    До коментар #3 от "El comandante":

    Ел Марикон, пак си се развилнял, кротни се малко. Нали все пак и украинци са загивали за свободата на България.
  • 8 гост

    8 18 Отговор

    До коментар #5 от "Барчо":

    Те и Газпромовци много плямпаха , ама отнесоха 5 МИЛИАРДА глобичка от същите украинци и това е само началото , а тия наште чукундури ако си въобразяват , че това е български съд , не са познали !! Боленчо ще си гледа младата "шаврантия" през крив макарон !!

    Коментиран от #12

  • 9 Бай хой

    16 4 Отговор
    Фашагите се опитват да ограничават Български депутати. И родоотстъпниците реват. Къде ви е Българското ра? Българите не са второ качество. Освен гендърнята.
  • 10 Да уж

    14 2 Отговор
    Дали ще съдят депутати и представители на различни организации, които няколко години посещават Крим из други страни: Латвия, Литва, Сърбия, Германия, Италия, Великобритания, Бразилия и т.н.. "Кучето лае, керван върви".
  • 11 Кcaniba

    11 3 Отговор
    а дедовиуя Usраина може ли да осъди!???
    50% от правителството им очаква международният трибунал!!!
  • 12 Барчо

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Укрите не плащаха получения газ и те бяха също осъдени, но нищо не платиха. Само че не виждате цялостната картинка. Никой не иска на практика да работи с укрите. Газпром ще плати цената за това и тя ще бъде 4.62 млрд за недоставен газ за транзит. Като се приспаднат вече доставените, ще останат за плащане 2.56 млрд. Това е дължимо към Нафтогаз, която се занимава с транзита и това е друг случай. А Украйна дължи за газ, който е изразходила, но не е платила и до ден днешен. От същия съд е осъдена, но няма намерение да плаща. Картинката показва, че след разтрогването на договора, укрите ще купуват от Европа с 34% по-висока цена. Всъщност те вече го купуват. Правителството вече призовава за "икономично" ползване на синьото гориво. Рано или късно укрите ще задлъжнеят и на останалия свят и тогава друго ще запее радиото. Там вече нищо не работи, освен шоколадовата фабрика на Потрошенко. Тя обаче носи печалба само на него, а не на Украйна.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бесен Язовец

    1 12 Отговор

    До коментар #12 от "Барчо":

    Барчо, ти защо избяга от съседната статия, дет ние с теб спорихме за руската медицина ? Типично по руски, остави си магарето в калта и дойде тук да тролиш !

    Коментиран от #20

  • 15 Центъджия

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Рубладжийче":

    То и американофилите сте измислени от американската кочина и вече толкова години ни тровите и се опитвате да ни уморите!!! Национални предатели!!!

    Коментиран от #17

  • 16 El comandante

    11 2 Отговор
    Слава России!!!
  • 17 Бесен Язовец

    3 11 Отговор

    До коментар #15 от "Центъджия":

    Американофили в България няма, просто за вас русофилити, всеки един човек, който не е надупен в посока изток и който не тачи жужито, е американофил !
  • 18 Пешо

    10 4 Отговор
    Украйна да го ду. а. А посланика и марш в смотаната му държава.
  • 19 ВЛАХОВСКИ

    2 5 Отговор
    Как бихме реагирали ако украинците дойдат в кърджалистан?
    Да мерим със същия аршин .
    Сега водката и мезето ни харесва
  • 20 Барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Еееееее, не така де! Не вися по цял ден тук. Само като ми се отвори прозорец и прескачам от тема в тема. Сега ще погледна какво си ми приготвил там.
  • 21 Borislav Popov

    2 0 Отговор
    Няма Украинско - Турска война за Крим ! Крим си е бил и си остава Руски. Това че един украинец под масата го подари на Украйна - не го прави украински. Това не е пижама или кон.
  • 22 Борис

    1 0 Отговор
    Хубаво е от време на време да драскате и такива писанки, че да има за какво да се посмее малко човек!
Новини по държави: