Last news in Fakti

5 Май, 2018 14:49 2 626 11

Започва деленето на историята между България и Македония

  • българия-
  • история-
  • македония

14 експерти ще обсъждат спорните моменти

Започва деленето на история между България и Македония. Общо 14 експерти от двете държави ще обсъждат спорните моменти и ще търсят консенсус, съобщи NOVA.

Първото заседание ще бъде през юни, а договорът за добросъседство, вече е регистриран и в ООН. Новините идват от Солун, където България, Гърция, Албания и Македония обсъждат предстоящата Среща на върха на Евросъюза.

Европа определя министерската среща в Солун като изключително важна, заради няколко теми - спорът за името на Македония и договорът за добросъседство. Най-сериозен напредък обаче има по българо-македонската тема.

„Нашето решение е да има и дипломати, но са историци основно. Имаме писател, уважаван професор и специалист по средновековна литература”, коментира министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Своеобразните съдии по история били обсъдени с политическите сили, а договорът регистриран на най-високо ниво.

Министрите от България, Гърция, Албания и Македония обсъдиха и предстоящата среща на върха в София. Целта - новите държави да започнат преговори за присъединяване още през юни.

Първото заседание на новата комисия е насрочено за месец юни. Домакин ще бъде България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахаха

    17 0 Отговор
    Ето сега ще видите как се прави и измисля история!!! Всички трябва да знаят, че около 50% от Историята е манипулирана!!! Историята служи на политиците за раздори и промиване на мозъци!!!

    Коментиран от #5

  • 2 Салам Алеко

    14 3 Отговор
    Самуил е български цар, Димитър Талев български поет!
  • 3 Д'мин

    20 3 Отговор
    Ако сме един народ ,какво ще делим?
  • 4 Румяна Костова

    14 3 Отговор
    Иска ми се да съм оптимистично настроена,но видяхме подобни ,,експерти",които опитаха да изтрият турското робство от историята ни.Опасявам се,че онези,които бързат да приемат Македония в НАТО вече са написали сценарий за отстъпки на нашите историци в полза на Македония.Дано да греша.
  • 5 Енвер

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ахаха":

    Според нови доказателства, които доведоха до публичност албански историци, няма древни гърци, древни траки, древни македонци, само древни албанци, като Орфей, Ахил и Александър Велики, които всички са албанци.

    Коментиран от #6

  • 6 Салам Алеко

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Енвер":

    Забрави Юрий Гагарин и Ленин!

    Коментиран от #11

  • 7 филянкишията

    2 1 Отговор
    Общото в историята на Македония и на България е същото като общото между шопите , турците и циганите , всичките са българи ама много различни помежду си.
  • 8 Вмро

    1 0 Отговор
    Интересно ми е становището на партията имаща министър на отбраната на Република България, която се казва Вътрешно Македонска Революционна Организация! Питам само... за един комшия...
  • 9 Вмро

    1 3 Отговор
    За тези читатели, които се съмняват в абривиатурата "вмро" - малко инфо от википедията:
    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/ВМРО_–_Българско_национално_движение
    1. Как може едно Българско национално движение да се казва Вътрешно Македонска Революционна Организация?
    2. Чии интереси може да защитава Вътрешно Македонска Революционна Организация в България?
    3. Как е възможно една партия по идеология да е националистическа, при това на две нации? И как е възможно да се боядисат очите на цяла България до такава степен, че почти никой да не обръща внимание на този абсурд!
    4. Явно народа си е свикнал да приема абсурди, като партия на националистите, и дори националисти на две нации (дори ми стана смешно като пиша, но ще продължа, защото въпросите ми не са никак смешни) та дори да допуснем абсурда, че са националисти на две нации, значи ли че приоритета е именно македонският национализъм, поради което организацията се казва именно ВМРО?

    Само ще ви помоля да не казвате на чуденци за такива наши абсолютно абсурдни неща (извинявам се за тавтологията)!

    Помислих си за секунда, какво би станало ако в Германия например, някой би подал официално документи за учредяване на партия с име Вътрешно Датска Революционна Организация или обратното, в Дания - Вътрешно Германска Революционна Организация.. ще ви вкарат в затвора, без да им мигне окото и ще бъдат прави! Камоли да ви направят министър и то на отбраната..
  • 10 123;)

    3 1 Отговор
    Болшевики,откажете се от подобни статии,вашата вече е изпята!Гледкайте си свръх мощните оръжия,и хайде,по групи при Путин!(докъто е време,после,следва затваряне на границите и национализация на незаконно придобито имущество,чрез фирми фантоми)
  • 11 Енвер

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Салам Алеко":

    Говорих за древните Албанци, те са севремени.