Last news in Fakti

4 Май, 2018 18:54 3 138 18

Македонската армия се включва във военния ни парад

  • македония-
  • военен парад-
  • армия

За първи път във военния парад на 6 май в София ще участва и представителен блок на Армията на Република Македония, съобщиха от Министерството на отбраната.

Представителният полк от съседна Македония вече проведе съвместна репетиция за парада в неделя наред с българските военнослужещи.

Участието на представителен блок на Армията на Република Македония в парада в София по повод 6 май е в знак на това колко са важни добрите междусъседски отношения. Това заяви министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, която по-рано днес се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

"Смятаме, че това е добра инициатива, затова я поддържаме", допълни Шекеринска. От своя страна Каракачанов също определи това като знак за партньорство и сътрудничество.

По повод отбелязването на 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство на 3 март тази година в парада на 6 май ще се участват над 1 600 военнослужещи от Въоръжените сили на страната ни.

Военният парад ще започне от 10 часа на площад "Княз Александър I" в София. На него ще бъдат представени 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили.

По традиция парадът ще бъде открит от вертолет "Ми-17" на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта. Във военния парад ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили, както и знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове. След представителните блокове на парада ще преминат в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация.

Междувременно репетициите за парада продължават.

От МВР пък съобщиха, че във връзка с празниците и провеждането на масови мероприятия на територията на страната ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.

Инспектор Дарин Димитров от отдел "Охранителна полиция" в ГД "Национална полиция" заяви, че вече е в хода прилагането на мерки, които да гарантират реда и спокойствието на гражданите в празничните дни. По думите му на местата, където се очаква масово събиране на хора, е предвидено засилено полицейско присъствие и няма да се допускат хора в явно нетрезво състояние.

Димитров предупреди още, че на такива места ще бъде ограничаван и достъпът на граждани с обемисти багажи, както и въоръжени лица.

По отношение на мерките за парада в София началникът на отдел "Охранителна полиция" в СДВР комисар Борислав Муеров уточни, че на 5 май, събота, всички улици, които водят към президентството, ще бъдат тампонирани с механизирана техника, за да се гарантира сигурността.

Освен военния парад в столицата ще се проведат и редица съпътстващи мероприятия. Поради тази причина са взети всички необходими мерки и е създадена организация за охрана и опазване на обществения ред, гарантират от МВР.

"На 5 май от 18 часа пред президентството се организира музикално събитие на духовите оркестри, където ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове", каза още Муеров и допълни, че на всички мероприятия ще има допълнителни екипи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ветеран

    30 12 Отговор
    Това военен парад ли ще е , или епизод от " Комиците " ?
  • 2 Ох,мъка

    6 13 Отговор
    Тези макета , да не са объркали парадите ?
  • 3 Пол

    7 16 Отговор
    Това ако не е шега,тоз умник измислил това до живот в зандана!!! Какво честваме на този ден?По традиция какъв ритуал извършва Българската Православна Църква на Гергьовден?

    Коментиран от #13

  • 4 АШЛАДИСВАМЕ ГИ КЪМ НАТО

    9 1 Отговор
    НИЩО НЕ СТАВА ТОКУ ТЪЙ - СЛУЧАЙНО. ТЪНКА ЛАСНА.
  • 5 дядо Иоцо гледа

    12 4 Отговор
    Да бяхме поканили и Турция и Гърция на парада? Че то с нашата техника много рехаво ще изглежда. Хем може и един ТУБС да си спретнат. А македонците с нашите танкове ли ще участват?
  • 6 Варна

    30 2 Отговор
    Тя и македонската армия е една армия ама...
    Важното обаче е друго! - Подобен парад дава сигнал към основните ни противници Сърбите, Гърците пък и сигнал към Албанците на къде вървят бившата част на Югославия. На тях трябва да е ясно, че Македонците са Българи и ще са такива в бъдеще! Може да Ви звечи помпозно и налуничево, но това е знак за изброените. Сърбите трябва да загубят влияние върху тях, албанците също! Гърците са повече от ясни в случая. Това е единственото нещо за което бих похвалил настоящите управляващи макар да искам да ги закача на дирека и да ги одера живи. Вероятно това е идея на Каракачанката, за което бих го поздравил.

    Коментиран от #12

  • 7 правилно е

    22 3 Отговор
    Ако изключим геополитиката, македонците са си чисти българи и жалко, че от деседилетия им промиват мозъците.
    Ако се замислите дядовците на момчетата, които ще застанат един до друг на парада са се сражавали под едно и също знаме - българското.
  • 8 БОКО

    16 3 Отговор
    Направо да остават в Горна Баня ,да ги кръстим Българска Македония и да се приключва сагата с името !Сега е момента!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Любознателен

    4 1 Отговор
    Доколкото знам , няма държава с такова име !
  • 11 Съединението

    9 0 Отговор
    Съединението прави силата

    На всички писали до сега, по колко ви плащат за дежурното плюене?
  • 12 CL500

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    градски, напълно те подкрепям - и аз мисля, че това е знак. Не знам нашите политици хубави ли са или лоши, ама май правят нещо в правилната посока с НАШАТА Македония. Първо договора за добросъседство, сега маршируване заедно, тия дни ще се избистря историята. Хубаво е, че нашите са подбрали специалисти от различни области, за да покажат и докажат на малкия ни брат, че са от семейството. Следващата стъпка ще е това да влезе в училищата им, да им се прочистят мозъците от сръбската промивка и лека-полека .... дай Боже да си ги вземем обратно. Добре правят нашите, че не се конфронтират излишно с тях, както гърците, защото възпитание с шамари само озлобява, трябва да им избистрим мозъците. Те сами ще дойдат, защото не е трудно да разберат, какви са им дядовците, стига само да поискат ...

    Коментиран от #16

  • 13 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пол":

    Ти нали марширува на гей парада. Сега за какво мрънкаш още?
  • 14 Кармен

    3 1 Отговор
    Не е ли рисковано да си пратиш цялата армия в друга държава ?
  • 15 Гост

    3 1 Отговор
    Трябва да се радваме , че македонците ще донесат техника, защото ние нямаме наша.
  • 16 Варна

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "CL500":

    Дано нашите тъпанари си изиграят добре картите, макар да имам огромното съмнение! Но за да се случи това, което искаме аз и ти..., тябва, нашите сегашни партньори, които аз недолюбвам да ни "дадат доброто". След освобождението не ни го дадоха и поради тази причина изпитвам съмнения в и този момент, че ще ни позволят. Дано някой ден тази част на света да си я върнем по нормалният ред и всички да не ни пречат! Сърби, Гърци, а може би и Албанци ще се стараят всячески да ни попречат. - С румънците ще се спогодим като им напомним за черноморието им и от къде го взеха. Ако си върнем Македония, може би има малка искрица надежда, че страната ни ще съществува! Предходното може да звучи с насмешка, но е някакво начало. Аз мисля че трябва да има изграден голям вал по границата ни от Турция до Албания.
  • 17 непознат

    1 2 Отговор
    Стига с това бе аман,македонците били българи та българи,а в Пиринска Македония знаете ли пак колко македонци има,ужасно много,така че спрете с това тъпо е,че езика и манталитета ни е близак да така е,но хората си имат държава искат да са си македонци и това е.
  • 18 непознат

    1 2 Отговор
    Aбе вие представа си нямате че македонската армия е в пъти по добра по-мощна и силна от българската.Македонската армия е 22 000 войници и офицери,българската е 31 000,от който 19 000 администрация и само 12 000 войници и офицери.България има 8 изтребителя,макетата имат 21,танкове българия има 110 ,те 180,и много други неща в пъти повече от нас,сами си направете изводите,чукнете в чичко гугъл и четете.Защо тогава им се подигравате,не виждам за кое се подигравате,армията им е в пъти по добра от нашата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове