Last news in Fakti

5 Февруари, 2012 16:01 1 474 0

Русия обвини Запада за провала на резолюцията за Сирия

  • русия-
  • китай-
  • сирия-
  • вето-
  • съвет за сигурност-
  • резолюция

Международната общност осъди ветото на Москва и Пекин

Русия обвини западните сили, че са се провалили при прокарването през Съвета за сигурност на ООН резолюция осъждаща насилието в Сирия. От Москва заявяват, че те са се провалили в стремежа си за допълнително усилия за постигане на консенсус.

„Авторите на проекторезолюцията за Сирия, за жалост, не направиха достатъчно усилия, за да се постигне консенсус", пише заместник-външният министър на русия Генадий Гатилов в социалната мрежа „Туйтър" след като Русия и Китай наложиха вето на резолюцията. Той допълни, че „резултатът е познат".

Вчера Русия и Китай се възползваха от правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН и блокираха резолюция, осъждаща репресиите в Сирия. За втори път двете страни блокират текст за Сирия, след като това се случи през октомври.

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин заяви, че предложението за резолюция е „ небалансирано" и обвини Запада, че се опитва да смени режима в Сирия като замени сегашния президент Башар Асад, съобщи „Франс прес".

Китай заяви, че е нужно допълнително обсъждане на проекторезолюцията за Сирия. Ли Баодонг, представителят на Китай в ООН, заяви: „Да се гласува проекторезолюцията когато страните имат сериозни различия по въпроса, няма да помогне да се поддържа единността и авторитета на Съвета за сигурност, или да помогне да се реши въпроса”.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун разкритикува остро ветото, което Китай и Русия наложиха на резолюцията на Съвета за сигурност за Сирия, заявявайки, че това „подкопава основите” на организацията. Бан „изразява дълбоко съжаление за неуспеха резолюцията да бъде приета”, съобщава говорителят на ООН, Мартин Несирски след вота. „Ветото подкопава ролята на ООН и на международната общност в този период, когато сирийските власти трябва да чуят обединен глас, призоваващ за незабавен край на насилието срещу сирийския народ”, допълни Несирски.

Ветото на Русия и Китай на резолюцията на ООН относно кръвопролитията в Сирия е „шокиращо коравосърдечно предателство” към сирийския народ, заяви „Амнести интернешънъл”. Ходът на Москва и Пекин е „напълно безотговорен”, добави базираната в Лондон организация за човешките права.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън предупреди руския си колега, руският външен министър Сергей Лавров, че Сирия рискува да бъде въвлечена в гражданска война, ако Москва не подкрепи хода на ООН, целящ да спре кръвопролитията.

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Катрин Аштън изрази съжаление, за позицията на Русия и Китай, които наложиха вето на проекторезолюцията за Сирия в Съвета за сигурност.

„Ние дълбоко съжаляваме, че заради повторното вето на Руската федерация и Китай Съветът за сигурност не може да подкрепи призива на Арабската лига към инклузивен политически процес, осъществен в обстановка, свободна от насилия”, се съобщава в изявлението на Аштън, разпространено след гласуването в Съвета за сигурност.

Италианският външен министър Джулио Терци осъди ветото в Съвета за сигурност на ООН, наложено от Китай и Русия, присъединявайки се към общата вълна на гневна реакция на Запада. Терци заяви, че ветото на Пекин и Москва е „много лоша новина”. „Броят на цивилните жертви на репресиите на сирийския режим говорят сами за себе си”, каза министърът, като добави, че международната общност задължително трябва да намери начин да отговори на особено сериозната настояща политическа и хуманитарна криза в страната.

Френският външен министър Ален Жюпе осъди ветото на Китай и Русия на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН на кризата в Сирия, заявявайки, че то парализира международната общност. „Това е тежка отговорност защото разбира се това парализира международната общност, особено като се вземат под внимание усилията, които са били положени, за да отговарят на техните възражения”, заяви Жюпе.

Улиям Хейг, британският външен министър, осъди решението за вето. "Повече от 2 000 души са загинали от както Русия и Китай наложиха вето на последната проекторезолюция през октомври 2011 г., заяви Хейг след вота. „Колко повече трябва да загинат преди Русия и Китай позволят на ООН да предприемат необходимите действия?”

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА