Last news in Fakti

9 Май, 2018 19:24 11 453 60

Ердоган: Продадоха османския архив на България за 3 куруша

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • куруш-
  • архив-
  • българия-
  • история-
  • османски

Ердоган се готви за избори

Ердоган: Продадоха османския архив на България за 3 куруша - 1
Снимка: БТА/ AP

Продали са османския архив на България за 3 куруша на килограм, това е манталитетът на Републиканската народна партия (СНР). С тези думи Реджеп Тайип Ердоган нанесе удари на най-големия си противник на изборите на президент Мухаррем Индже.

Курушът е дребна турска монета, подразделение на официалната валута турска лира. „За съжаление нашата страна е станала свидетел на голяма небрежност по отношение на запазването на историческото наследство на вакъфите (фондациите), дори и нелоялност, която граничи с родоотстъпничество. По-специално престъпленията на единствената партия по онова време СНР в това отношение са значителни“, твърди Ердоган, цитиран от турските медии.

Според него „вакъфското наследство в тези злощастни години в Турция, е ограбено и узурпирано“. „Този манталитет, който се бори с ценностите на историята, културата и нацията, също предаде наследството на предците си. Стотици джамии са продадени или дадени под наем, музеите пък са били използвани за складове и плевни. За съжаление от този ураган на продажба е пострадал и османският архив, който е продаден на България за 3 куруша на килограм“, посочи турският държавен глава.

„Така наречените документи за скрап, състоящи се от ценни архивни документи, са най-редките екземпляри на Софийската библиотека днес. Това е манталитетът на СНР. При тях няма такова нещо, като да защитим историята, изкуството, културата. Душата ни се къса, когато виждам, че историческите паметници се унищожават. По-добре осъзнаваме разрушителната сила върху нацията ни от това съзнание, което има за цел да отмъсти на историята и да преобразува нацията ни със сила“, посочи още Ердоган, предаде „24 Родопи“.

„Виждаме по-добре как диктатът на единствената партия оставя големи руини в културата, образованието, социалните и обществени области. Понастоящем, когато светът е изложен на културно безплодие, обществата с история могат да запазят своята свобода. Ние сме нация, която има и история, и е наследник на стара цивилизация“, твърди Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    43 16 Отговор
    Хмм! Не ми се вярва да сме ги купили!:) Не сме хора дето ще платим за подобни неща!:) Даже да са жълти стотинки!:) Ердо са го заблудили!:) Или, са ни ги дарили, или сме ги откраднали!:) Второто е почти невероятно!:) Че кой наш човек ще краде нещо , което няма на кого да продаде!")

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 axaxaxaxa

    47 17 Отговор
    а бе ква история, кво изкуство,
    ква култура, ква цивилизация бе
    а бе #тамам беееее #тамам !!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хасан

    5 22 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Пак провокации от мое име

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хасан

    6 17 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    А бе човек не може така...стига с провокациите...аз не говоря така..честен човек съм аз и вярващ..моля ти се

    Коментиран от #9, #10

  • 9 goni

    24 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    На мен си ми симпатичен! Ама, те предупреждавах няколко пъти да не си правиш майтап с някои неща! Плюс това ти не си никакъв Хасан!:) Не те знам точно за коя служба работиш, ама внимавай!

    Коментиран от #13, #16, #27

  • 10 опа

    20 4 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Страдаш от раздвоение на личността, винаги съм го подозирал ;)
    Иначе не се безпокойте Боко без пари, ще му върне всичко на султанЯ той за него и най-милото си е дава !

    Коментиран от #14

  • 11 Салам Алеко

    41 17 Отговор
    Душата ни се къса за история, изкуство култура;
    История-само войни и алчни султани! (англичаните са взели мраморите на гърция за жълти стотинки от глупав султан)
    Изкуство-Какво общо има турчина с изкуство-ятагана!
    Култура,- ибрика и кръвния данък!
    Наследници на стара цивилизация!- нищо цивилизовано не видяхме от измитите кратуни които само от кръв разбират! И един епилептик и непрокопсаник когото възхваляват, слава на болния!
  • 12 Истината

    39 1 Отговор
    Найстина сме го купили ...бил е приготвен за горене..
  • 13 Хасан

    13 22 Отговор

    До коментар #9 от "goni":

    Какви служби бе човек?!..айляк съм и пиша тука...не разбирам какво лошо съм казвал...само понякога отвръщам на хоратата които са злобни срещу моя етнос,моя народ и мойта религия ...все пак не съм християнин ..ако ме ударят по едната буза да си отвърна другата

    Коментиран от #41

  • 14 Хасан

    25 8 Отговор

    До коментар #10 от "опа":

    Уважавам трибагреника,държавата,спазвам законите,добър съсед съм,добър колега ...

    Коментиран от #51

  • 15 Един от хората

    21 1 Отговор
    От султанският архив са продавали документите на хартия за,, всякакви "нужди??Един Българин си е купил паламуд които бил завит с ценен документ,след което се е обадил веднага на който трябва и архива е бил купен за,, рециклиране"!!!!!
  • 16 Хасан

    6 10 Отговор

    До коментар #9 от "goni":

    И не пиша за да нагаждам на някого и ли да съм симпатичен..просто така
  • 17 pinokio

    24 12 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    Продали са архива на австрийска фирма за рециклиране, когато вагоните пристигат в София ги купуваме от австрийците.
    Ататюрк също е правил грешки, за щастие тази грешка не е толкова страшна, щото документите са запазени.
    Подобни опити да се хвърля кал върху най-големия турски патриот са особено гнусни.
    Аз им завиждам на турците, че нямаме такъв българин в нашата история. Всъщност никой освен турците нямат такъв герой, а те вместо да се гордеят с него го плюят.

    Коментиран от #18, #30, #33

  • 18 батко бугар

    29 12 Отговор

    До коментар #17 от "pinokio":

    А защо забравяш Левски, Ботев, Каблешков? Търсиш истински българи, а те са ти под носа! Престанете да се турчеете, гърчеете, помачеете и т.н. Станете отново, каквото сте и се вземете в ръце! Няма друг по-светъл пример за българите от героите им в миналото.
    Погледнете едни евреи, как си тачат героите живяли преди 3000 г!!!
    Само ние търсим ли, търсим някакви "подобни", на някой си "герои"! ВГЛЕДАЙТЕ се в българската история и ще ги намерите!!

    Коментиран от #19, #42

  • 19 Хасан

    30 14 Отговор

    До коментар #18 от "батко бугар":

    Браво..и аз съм за това ..българина да си тачи свои герои а не руски или европкйски..да си гледа своя интерес ...аз като съм турчин и съм за турски традиции не ме прави лош български гражданин

    Коментиран от #20

  • 20 батко бугар

    23 12 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Започни да възхваляваш Левски, като "нелош" български гражданин, почни да хвалиш Ботев, че заради него се е появил Ататюрк и ти имаш възможността да се изучиш нормално в България и да подлизуркваш на турция, сети се за Караджата, и му благодари, че благодарение на него и невъзможността на предците ти да минат през Балкана, си запазил рода си и до днес и имаш възможност да спамиш тук във форума. Просто се поклони на БЪЛГАРИТЕ и им направи един курбан за тая цел. ИНАЧЕ не би бил ТОВА, което СИ МИСЛИШ, ЧЕ СИ!!!

    Коментиран от #28, #32

  • 21 Yavuz

    18 7 Отговор
    Архива е продаден по време на правителството на Исмет Иненю.Повечето документи и договори срещу които негодува Ердоган също са подписани от този продажник.Ататюрк дава добър старт на икономиката подобно на Ердоган сега,но всичко е блокирано след смъртта му 1938г.

    Коментиран от #24, #36

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 некойси

    9 10 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Абе що се не появиш да се "покажеш", колко си "голям" и да ни дадеш, това за което говориш???! Или те е страх? ЕЛА, АЗ НЯМА ДА ТИ ДАМ АДРЕСА НА ПОЛИЦИЯТА В КОНСТАНТИНОПОЛ!!!
  • 24 батко бугар

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Yavuz":

    Същото ще се случи и с твоя кумир. След смърта му, никой от синовете му няма шанс и "топки" да продължи линията на терора на баща им. И на това, което той ще направи, па макар и грешно, ще се радват другите след него. НАЙ-ВЕРОЯТНО ще са сегашните му противници!!!
    МИСЛИ, какво ще оставиш в наследство. МОЖЕ И ДА НЕ СЕ ПРИЕМЕ.
  • 25 Евробг

    10 10 Отговор
    Моят любим разрушител на цивилизована Турция байчото реджеб тайип ердоган е в славно състезание с джуджето в.в.путин кой първи ще съсипе страната си. Аз много се надявам ердо да спечели надпреварата. Путкин да остане втори, като по-неспособен.

    Коментиран от #40

  • 26 xexe

    10 8 Отговор
    Всички ние, които искаме да се унищожи Турция, сме за Ердоган. Не говоря за глупавите турци, които вярват в тъпотиите му, а за останалите, умните. Аз и тук и където се срещам с турци, говоря с лоши думи срещу него, за да се ядосват и да го искат още повече! Опитвам така да им осигуря катастрофата!
  • 27 Хасане Хасане да ..........те хване

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "goni":

    За МИТ ама водещиия ОР не е много умен.А аехива действително е купен от нас за жълти стотинки и от там са данните за процеса на Левски.Това е брилянтна операция на нашето разузнаване

    Коментиран от #31

  • 28 Хасан

    8 10 Отговор

    До коментар #20 от "батко бугар":

    Това са твои герои ,не са мои ...ако погледнем реално на нещата все пак те не са направили нищо..щели да направят но уви ..без резултат...Русия се е сражавала с Османската империя и се появила Царство България....за българина по добре е Паисий да е национален гериой защото е написал историята ..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 goni

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "pinokio":

    Не знаех! Интересна информация! Направо не е за вярване! Ама, сигурно си прав!

    Коментиран от #37

  • 31 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хасане Хасане да ..........те хване":

    Наистина ли?! Аз, ги мислех за по-кадърни! Тоя е прозрачен!:)
  • 32 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "батко бугар":

    Както в Европа така и в Османската империя има разни течения ...конституционна монархия ,републиканско движение,младотурци,етнически и религиозни течения..Арабските райони искат шериатно или по религиозно управление и обвиняват султана че е «гяурин» и се отдалечава от исляма ...в Балканските вилаети пък иска етнически или републикански държави и управление...даже между българските революционери има хора които искат българска монархия и хора които искат «чиста и свята република»...
  • 33 goni

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "pinokio":

    Мисля че си прав! Не съм запознат добре с него и историята му, а би трябвало защото съм българин и каквото и да правим историята ни е свързана! Не са малко години!
  • 34 геро

    16 3 Отговор
    За архива , е вярно . Върнали са целият вагон от одрин в българия. Без да подозират че е архив от българия. Просто е объркване или неграмотността по онова време. Абсолютно е вярно .
    Спрямо турската политика, аз съм за Ердо , само той е в дъстояние да държи из късо цялата държава що годе нормално и в ред.
    Само си представете една неразбория, какафония в съседа веднага ще прескочи и у нас последствията . Независимо от какъв характер и естество. Този регион е не стабилен и опасен, не бих искал един милион кандидати за европа да ни прегазят. За сега този турчин доказа че владее положението и контролира. Нас това ни интересува , останалото са подробности и маловажни неща. А и търговията ни с турция е във възход, та печелят но и ние си печелиме. Това е важното за нас , спокойствието е без алтернатива.

    Коментиран от #35

  • 35 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "геро":

    Браво..един умен !...попитай се защо Запада е така против Ердоган? преди 15 г именно Запада го подкрепяше срещу кемалистите
  • 36 goni

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Yavuz":

    Хмм! Интересно! И защо да е продажник?! Защото продава архиви, коит о директно интересуват българите?!

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #36 от "goni":

    Архивите нямат нищо общо с българите бе човек..това са разни фермани,разпоредби..просто се създава нова държава,ново устройство и затова така...

    Коментиран от #39

  • 39 хммм...

    5 8 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    нова държава ли? значи нямате граници сега, нали..?
    айде, дайте ни цариград бе хасане, айде дайте го
    и ще ви помогнем да не вземат гърците крайбрежието,
    кюрдите югоизтока, а арменците североизтока, айде,
    да се коригира и тая голяма несправедливост, дайте го

    Коментиран от #45

  • 40 Игнорира

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Евробг":

    Съгласен съм с тази констатация, но смятам, че тръмп е същата трагедия
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Pinokio

    13 3 Отговор

    До коментар #18 от "батко бугар":

    Не мисли, че подценявам Левски и Ботев, но Ататюрк е недостижим. След ПСВ Турция е на колене и е жестоко отрязана. Ататюрк е господин Никой по онова време и въстава не само срещу чуждите окупационни войски, но и срещу турското правителство и колкото и да е невероятно печели, резултатът са нови много по добри договори за Турция, без тези договори Турция днес щеше да е с размерите на Албания или изобщо нямаше да съществува. Реформирането на феодалния султанат в република от европейски тип също е негова заслуга. Днешните хасановци дето се дразнят че Ататюрк се е съгласил съвсем близки до крайбрежието острови да останат за Гърция да не забравят, че и самото крайбрежие е било гръцко преди Ататюрк и точно той е изгонил гърците от Малта Азия.

    Коментиран от #46, #55

  • 43 Pinokio

    15 0 Отговор
    Напишете Ататюрк в Гъгъл и четете в Уикипедия, интересно е. Примерно е излъгал руснаците че ще строи комунизъм за да го снабдят с оръжие. И кюрдите е забаламосал да се откажат от независимостта, дадена им от Великите сили и да се бият за него.
    Турците трябва всеки ден да правят метани на гроба му по 10 пъти на ден, а те го плюят

    Коментиран от #44

  • 44 Yavuz

    7 3 Отговор

    До коментар #43 от "Pinokio":

    Турците не го плюят, Турция дълги години след смъртта на Ататюрк е управлявана от вънка но са използвали неговото име и продължават да използват.Подкрепата за Ердоган не е случайна, директно казва от къде идват проблемите на страната,кой е истинският лихвар. Ататюрк ако беше жив сега първо неговите съпартийци щеше да ги ликвидира. До преди да дойде Ердоган инфлацията в Турция не е падала под 80% ,а сега е под 10% .

    Коментиран от #47

  • 45 Хасан

    7 5 Отговор

    До коментар #39 от "хммм...":

    Иди го вземи..ама мислиш ли че българин може да управлява 20 милионен град?!...в Истанбул всяка минута кацат 5самолета ,в София на ден 5 самолета и пътниците без паспортна проверка влизат в страната....

    Коментиран от #58

  • 46 Хасан

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Pinokio":

    Аз не се дразня от Ататюрк ,напротив кемалист съм...той е един от най добрите лидери в историята ...

    Коментиран от #48

  • 47 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Yavuz":

    Преди да дойде ердо лирата се търгуваше за 0.80 лв а сега е 0.40 защо ли толкова се обезцини.
  • 48 Pinokio

    6 1 Отговор

    До коментар #46 от "Хасан":

    Кемалист си, ама агитираш за ердоган. Нещо като нашите червени демократи. Избери си едната кауза, не става хем в г. за до края, хем душата в рая! Погледни заглавието - ердо плюе на гроба на Ататюрк, а ти го подкрепяш
  • 49 Ебтер

    4 1 Отговор
    Гони ли си-бонбони ли...не знам, но че ти не знаеш, то това 100% го знам! Когато фамилията Ротшилд иска...почти го постига! Иска империята на Османите да се разпадне или да не управляват ...и почти го постигат! Първо през 1876 г. през май по стар стил април свалят "нормалния" султан и на негово място поставят франкофона масон мурат 5/пети/! Той издържа само шест месеца, но това не пречи на фамилията да опита да разкъса османската империя! А познайте какво се случва тогава на провинция "румели" през 1876 г. април като знамето в гърция, в кипър и България е с един и същ надпис-свобода или смърт! А финансирането от едно и също место! Та затова Ботев слизаики на българска земя изпраща телеграма! Не за да поздрави френската революция, а да каже и докладва, че е пристигнал по уговорения план!
  • 50 Ебтер

    5 0 Отговор
    Та същата фамилия, която е направила френската революция и избила над един милион вярващи на гилотината и ...отдавна владее франция изпраща полковник Севт при султана и помага да го назначат за генерал! И той става същият Сюлейман паша, който под Шипка стои около шест месеца с близо около 35 000 армия с най-модерно въоръжение! Прави там някакво показно сражение, но всичко е договорено предварително! Просто чака да се предаде упорития и талантлив Осман паша при Плевен! А после заповядват на масона Вазов да напише и замаже някак си "тази история"! И той успява! Три дни воювали уж, трепали са се, но и дума няма, че идиотите начело със соломон леви са стояли шест месеца!? Та така Русия печели, но руския император не се доверява на воювалите офицери в България! И много от тях по странен начин почиват!
  • 51 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Точно ти ли бе? Толкова проердогановска пропаганда правиш и Толкова уважаваш държавата ни, че се превърна в нарицателно, и си обект на подигравки, само дето не се усещаш. Кой както си го направи, нали се сещаш..
  • 52 Ебтер

    3 0 Отговор
    После пак с армията от македония и манастир и черна гора/където соломон леви е командвал/ през 1908 година, като знаят, че в Константиние/забележете как е името-това е уважение към създателя на града от великите османци/ има около 10 000 войници събират от тук и там заедно с хайдушките чети около 40 000 бойци нападат и свалят империята, която повече от 600 шестотин години е управлявала! Като там са тодор паница и яне сандански, като последния командва над хиляда конника, а самият се зове като сандан паша! Всичко това е направено по заповед на...Ротшилд! Всичкото злато отива при него! Като негов личен и доверен човек е Емануил Карасо-велик майстор в ложата "единство и прогрес", която по късно става и партия на младотурците, които са по принцип евреи "дьонме"! Та енвер,джафар и тамил правят триумвират като първия взема армията и една от принцесите, другия полицията и жандармерията с която пак по заповед на Ротшилд ...избива над 1,5 милиона арменци като командват от името на ...убития от тях султан Абдул Хамид ll с ножица!/а именно той построява църквата в Банско, която още съществува и постоянно нарочно унищожават символите, за да не се разбере, ...че е построена от султана/
  • 53 Ебтер

    3 0 Отговор
    А накрая поставят евреина дьонме мустафа от само себе си наречен баща на турците тоест ататюрк! Именно той първо прави една партия, точно тази за която говори Ердоан! И точно той продава на един швейцарски еврейн, който има фабрика за хартия в тогавашна България! И тази хартия е предназначена за изгаряне, толкова много са мразели султаните същите евреи дьонме, които ги спасил султан мехмед, когато никой не ги е искал, като са бягали от испания!
  • 54 Ебтер

    1 1 Отговор
    А все още има началните текстове на конституцията на Турция, че не можеш да говориш против създателя на държавата и нямаш право да оспорваш, та затова Ердоан не може да каже евреина дьонме мустафа от себе си наречен ататюрк унищожи нашата култура и културно наследство и продаде на един швейцарски еврейн архивите, за да ги изгори във фабриката си около софия-мисля че беше в костенец, ако не греша!?
  • 55 Турция

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Pinokio":

    Турция е създадена през1923г.!!!!!!!!! Преди това имаме Османска империя ,която няма нищо общо с Турция!!!!!!! Турция е създадена от Кемал Ататюрк!!!! Роден в Солун!!!! А там няма много турци!!!! Научи от какво семейство е!!!!! Бил е консул в България!!!! Май е говорил доста добре български!!!!!! Та е това е българска конституция!!!!!!!!! Няма Османска империя, няма претенции към България!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #59

  • 56 Хасан

    0 0 Отговор
    Ататюрк е основател на републиката ...Ердоган да не би да е против републиката?!
  • 57 Хасан

    0 0 Отговор
    Ататюрк е основател на републиката ...Ердоган да не би да е против републиката?!
  • 58 хммм...

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Хасан":

    няма да останете бе, ще си тръгнете към зад кония, зад анкара
    поне азиятите, тези кото са европейци, нека остaнат момчетата
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ТИНЧО

    1 0 Отговор
    Хасан вероятно ползва компютърна програма за превод. Вгледайте се внимателно и ще установите...... Не допуска правописни грешки и други неща.
Новини по държави: