30 Май, 2018 15:15 1 645 7

Саудитска Арабия обяви война на сексуалния тормоз

  • саудитска арабия-
  • сексуален тормоз-
  • мохамед бин салман

Консултативният съвет към правителството е одобрил проектозакон, предвиждащ наказания до пет години затвор и глоба от 80 000 долара за извършителите

Саудитска Арабия обяви война на сексуалния тормоз - 1
Снимка: Shutterstock

Саудитска Арабия прие нов закон, криминализиращ сексуалния тормоз, предаде AFP, позовавайки се на съобщение на саудитската информационна агенция.

Консултативният съвет към правителството е одобрило в понеделник проектозакон, предвиждащ наказания до пет години затвор и глоба от 300 000 риала (80 000 долара) за извършителите. Проектозаконът е одобрен от правителството днес.

"Това е много важна добавка към законодателната история на кралството", заяви Латифа ал Шалан, член на Консултативния съвет."Така се попълва една голяма празнина в законодателството и се създава средство за възпиране", добави тя.

Саудитска Арабия обяви война на сексуалния тормоз
Снимка: Shutterstock

Законът, състоящ се от осем члена, има за цел "да се бори със сексуалния тормоз, да възпрепятства, да наказва извършителите и да защитава жертвите, за да съхрани интимността, достойнството и личната свобода, които са гарантирани от ислямския закон", се подчертава в декларация на Консултативния съвет.

Историческата отмяна на забраната жените да шофират е предвидена за 24 юни в рамките на силно отразената в медиите кампания за либерализация, инициирана от младия принц престолонаследник Мохамед бин Салман, който сам се определя като реформатор.

Принцът също така отмени забраната на киносалоните, разреши концерти, на които да присъстват и мъже, и жени, и ограничи правомощията на религиозната полиция, дълго време всявала страх в Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия обяви война на сексуалния тормоз
Снимка: БТА/АР

Тези реформи обаче бяха засенчени от вълната арести на правозащитници, сред които феминистки, започнала миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Morgoth

    2 0 Отговор
    Под сексуален тормоз разбирайте тормоза който упражнява върху мъжете на улицата жена която не е достатъчно покрита :)

    Коментиран от #6

  • 5 сИЧКО е на ред !

    0 0 Отговор
    Хубаво си ги убивате с камъни , " то си е живо Трепане "
    Защо да си разваляте Кефа ? я си Продължавайте.
  • 6 Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    Тормоз е и ако една от жените иска секс всеки ден или пък се прави на сърдита и не пуска на мъжа отзад.Изобщо там мъжът може да убие жена си, да я разфасова и изяде и тикой бау не можи да му каже. Това ми харесва!
  • 7 Баш майстора

    0 0 Отговор
    Чудя се къде ли е бъркал убавеца от първата снимка, че са му такива пръстите. Или пък се е подписвал с червено мастило, че е съгласен с новия закон...

    Всъщност защо Саудитска арабия направо не приемат Истанбулската ковенция?