20 Юни, 2018 11:14 2 084 1

Мун Дже-ин: С Путин сме на едно мнение

  • корейски полуостров-
  • южна корея-
  • владимир путин-
  • мун дже-ин

Двамата лидери искат установяване на мир и денуклеаризация на Корейския полуостров

Мун Дже-ин: С Путин сме на едно мнение - 1
Снимка: БТА/АР

Южнокорейският президент Мун Дже-ин е на мнение, че двамата с президента на Русия Владимир Путин имат обща цел - установяване на мир и денуклеаризация на Корейския полуостров.

Той представи позицията си в сряда в ексклузивно интервю за ТАСС, "Росийская газета" и телевизия "Росия 24", преди започващото държавно посещение в Москва.

"Имаме една и съща цел с президента Путин - да се установи мир и да се постигне денуклеаризация на Корейския полуостров. Това със сигурност ще активизира икономическото развитие не само на двете Кореи", заяви Мун. Той уточни, че в бъдеще в този процес може да се включи и Русия.

"Впечатляващи" и надминаващи всички очаквания - така южнокорейският лидер нарече резултатите от срещата между американския президент Доналд Тръмп и ръководителя на КНДР Ким Чен-ун в Сингапур.

"Противопоставянето между Северна Корея и САЩ трая 70 години. Дошло е време двете страни да загърбят враждебността. Пред нас се открива нов исторически момент, когато можем да въведем система за траен мир в региона", каза той.

По думите му сега Вашингтон и Пхенян трябва бързо да изпълнят договореното. "В момента текат преговори на работно равнище между Юга и Севера, между Северна Корея и САЩ, и се разработват мерки за изпълнение на тези договорености. С оглед резултата от срещата Северът заяви, че е готов за пълна денуклеаризация, а САЩ потвърдиха готовността си да предоставят на Пхенян гаранции за сигурност", отбеляза Мун Дже-ин.

"Северът и Югът спряха да излъчват пропаганда на границата, Южна Корея и САЩ отложиха временно съвместните си военни учения, докато тече мирният процес. Тези мирни действия може да положат основите за по-нататъшно ускоряване на диалога между заинтересованите страни", каза той.

"Приканвам всички заинтересовани страни възможно най-бързо да реализират съответните мерки. Северна Корея трябва да направи конкретни стъпки, а САЩ трябва да предоставят всеобхватни гаранции за сигурност", добави Мун.

Той разказа за срещата си с Ким на 27 април, на която по думите му севернокорейският лидер е демонстрирал решимост по въпроса за денуклеаризацията и готовност да се откаже от ядрената си програма, ако получи гаранции за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 8 Отговор
    Браво на Миндже и Путкин !
Новини по държави: