15 Февруари, 2012 13:07 895 0

Искат 5 години затвор за Берлускони

  • берлускони-
  • дело-
  • корупция

Експремиерът на Италия е обвиняем в дело за корупция

Италианската прокуратура поиска пет години затвор за бившия премиер Силвио Берлускони, предаде Евронюз. Берлускони е обвиняем по делото за корупция.

Според прокуратурата той е платил 600 000 долара на бившия си британски адвокат Дейвид Милс, за да лъжесвидетелства в негова полза с цел укриване на уличаващи подробности за бизнес делата му по две дела през 90-те години.

През 2009 Милс бе осъден на първа и втора инстанция на 4 години и шест месеца затвор. На третата и последна инстанция делото бе прекратено през февруари 2010 - поради давност.

Милс първоначално потвърди обвиненията, а после се отрече от показанията си. На поредното съдебно заседание в процеса срещу Берлускони той заяви чрез видеоконферетна връзка от Лондон, че експремиерът е напълно невинен и няма нищо общо с въпросните 600 000 долара. Милс му поднесе извиненията си за проблемите, които му е създал досега с твърденията си, че получил парите от него.

В хода на заседанието прокурорът по делото запита Милс защо в имейл до данъчния си съветник през 2004 г. е казал, че е получил 600 000-те долара като подарък от Берлускони, в замяна на който да свидетелства в негова полза по други процеси. Тогава Милс заяви, че това негово твърдение е било невярно, че е било опасна измислица.

Пред съда той обясни, че не Берлускони, а италианският корабен магнат Диего Атанасио му е дал 600-те хиляди долара. Атанасио на свой ред отрича, но Берлускони категорично заявява, че делото е фарс, че само веднъж бил виждал Милс бегло, че почти не го познавал и че нямал нищо общо с парите. Бившият премиер настоява също, че в случая става дума за това, което той нарича "пораждащо загриженост състояние на италианското правосъдие".

Силвио Берлускони обяви, че е много доволен и облекчен от развоя на нещата, който ще сложи край на тази афера. Според него делото е "парадокс". Той е убеден, че процесът е политически, и атакува съдиите, които нарича "червени тоги" и дори "комунисти". Адвокатите му вече неколкократно са внасяли искания за отводи поради пристрастност на съда и в знак на протест неведнъж са напускали залата.

Освен делото "Милс" срещу Берлускони се води и процес за укриването на 470 милиона евро от продажби на телевизионни права през фиктивни фирми на Карибските острови. Не е сложена точка и на така наречената афера "Руби", в рамките на която бившият премиер е обвиняван не само в правене на секс с малолетна, но и в злоупотреба със служебното положение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА