Last news in Fakti

2 Юли, 2018 20:40 2 463 8

Иран е готов за нова сделка

  • иран-
  • хасан рохани-
  • ядрена сделка-
  • швейцария

Президентът Рохани е в Швейцария за преговори относно бъдещето на ядреното споразумение

Иран е готов за нова сделка - 1
Снимки: БТА/АР

Иранският президент Хасан Рохани пристигна в Швейцария за разговори с лидерите на страната. Очаква се централна тема в тях да бъдат усилията да се спаси напредъкът, постигнат с ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили, след решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от сделката, предаде АР.

При отпътуването си от Иран Рохани посочи, че това негово пътуване в Европа е "случай да се говори за бъдещето на споразумението". А говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми каза в събота, че в момента "се водят интензивни преговори между Иран и Европа, за да се намерят начини за запазване на споразумението".

Рохани започна двудневното си посещение от Цюрих, след което ще замине за столицата Берн където ще преговаря и ще даде пресконференция. Швейцария е важна страна за Иран, защото нейното посолство в Техеран по молба на Вашингтон от 1980 г. представлява интересите на САЩ в Иран. Неотдавна Швейцария стана и посредник между Иран и неговия регионален съперник Саудитска Арабия.

Иран е готов за нова сделка

След Швейцария Рохани ще пристигне в сряда в Австрия, чиято столица е свързана с подписването на ядреното споразумение с Иран през 2015 г., което позволи на Техеран да излезе от международната изолация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    8 9 Отговор
    Тоя много бързо клекна! Предател! Взел е от на Сорош доларите! Матушка остала сама! Или разбраха че Израел щеним напука каските за норматив :ддддд

    Коментиран от #2

  • 2 без мозък

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Да да":

    Ако прочетеш внимателно статията а не само заглавието ще ти стане ясно, че иранците ще преговарят с Европа, като страна по договора а не със САЩ!

    Коментиран от #3

  • 3 Да да

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "без мозък":

    А ти ако беше прочел статията,щеше да разбереш че Швейцария представлява САЩ в преговорите,макар че никъде не съм споменавал САЩ , а само най-влиятелния човек в света според безмозъчните русофили! Що винаги се намира някой недоклатен олигУфрен да ме поправя неправилно!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ирник

    4 5 Отговор
    Смърт на русофобите и потурнаците.
  • 6 Барчо

    4 3 Отговор
    Никъде в статията не прочетох, че Рохани е готов за предоговаряне на ядреното споразумение. Точно обратното. Иска да си защити интересите въпреки действията на САЩ. Червата на Франция, Англия, Германия и Иран са така оплетени, че всички или ще патят или ще се споразумеят да не се спазват - заобикалят санкциите, наложени от кравария.

    Коментиран от #7

  • 7 Барчо

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Барчо":

    Европейските държави обсъждат възможността да се разплащат с Иран в евро, а не в долари.
  • 8 onq s konq

    4 4 Отговор
    Според САЩ Иран няма право на "преговори",а единствено на "СЪГЛАСИЕ".СК също.И ДРУГИ ДЪРЖАВИ-СЪЩО.Явно е дошло време Западът да обясни нагледно както на БЛИЗКИЯ,ТАКА И НА СРЕДНИЯ И ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК че притежанието на полезни изкопаеми е НИЩО в сравнение с ПОЛИТИЧЕСКА МОЩ!
Новини по държави: