3 Юли, 2018 10:47 1 216 8

Тръмп притиска НАТО: Отделете повече пари за отбрана

  • доналд тръмп-
  • отбрана-
  • сащ-
  • ес-
  • нато-
  • бюджет

Президентът на САЩ предупредил съюзниците, че търпението му се изчерпва поради това, че те не изпълняват ангажиментите си

Американският президент Доналд Тръмп е изпратил силно критични писма до лидерите на няколко страни от НАТО, включително Германия, Белгия, Норвегия и Канада, в които е изразил недоволство, че те отделят твърде малко пари за своята отбрана, съобщава в. The New York Times.

Тръмп е предупредил съюзниците, че търпението на САЩ се изчерпва поради това, че те не изпълняват ангажиментите си по сигурността, споделяни от НАТО.

В писмата той е намекнал, че след като повече от година е изразявал оплаквания в публични изявления и частни разговори от това, че съюзниците не правят достатъчно, за да споделят бремето на колективната отбрана, може да обмисли отговор, включително коригиране на военното присъствие на САЩ по света, отбелязва американското издание.

Писмата, изпратени през юни, са поредният признак за изострените отношения между Тръмп и американските съюзници, дни преди срещата на върха на НАТО следващата седмица в Брюксел, която ще бъде внимателно наблюдавана като проверка за ангажимента на американския президент към алианса. Тръмп многократно е поставял под съмнение значението на НАТО и твърди, че членовете на организацията се възползват от САЩ.

Критиките му пораждат изгледи за нова конфронтация между него и американските съюзници след избухването му на срещата на Г-7 в Канада миналия месец и засилената тревога, че вместо да покаже солидарност пред лицето на заплахите от Русия, предстоящият форум в Брюксел ще изтъкне разделенията в НАТО.

Подобен резултат може да бъде от полза за руския президент Владимир Путин, който се предвижда да се срещне с Тръмп в Хелзинки след форума на НАТО и чиято основна цел е да сее разделение в алианса, коментира вестникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hhhhhhhh

    4 1 Отговор
    Да да
  • 2 Иванов

    2 10 Отговор
    Оставам с чувството, че точно фащ раздухват мнимото величие на Рааша, за да ни плашат с тях и да ни обират парите. Русия е идно джудже, което янките надуват до размерите на великан и превръщат сраховете на хората в истерия. Ако искат, могат да се справят с нея за 4 часа, но защо да го провят?! Те превърнаха Русия в кокошка, която им снася златни яйца.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 хаха

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Говедата за 4 часа могат само да си напълнят памперсите.
  • 4 Хикс игрек

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Мда...4 часа.За 4 часа не могат да обиколят базите им твоите любимци.Снощи един В-2 стелт летял ниско в Сирия и бил свален с калашници.Уцелили му двигателите.Пилотите прибрани от руски хеликоптер.Голяма работа са САЩ.
  • 5 По доставката

    3 0 Отговор
    Струващ 2 милиарда долара бомбардировач Б-2 Стелт, бе свален тази нощ в Сирия.
    Пилотите са оцелели и са прибрани от... руски хеликоптер.
  • 6 По доставката

    3 0 Отговор
    Парадоксалното е, че супер-машината не е била обстрелвана с С-400, С-300, или дори със старите сирийски ракети от 60-те.
    Свалена е с... Калашници.

    Причина за това е странно решение на пилота да лети само на 200 метра височина.

    Коментиран от #7

  • 7 Свалиха рапторче

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "По доставката":

    Да не са го свалили руски врабчета:)))))
  • 8 Факт

    0 0 Отговор
    Факт е , че сащ накараха България, да унищожи оръжия за десетки милиарди далекобойни ракети,самолети, верижна техника, подводници, кораби, личен състав. А сега да сме отделяли 2 процента за отбрана. Ами да ни възстановят всичко , което унищожихме по тяхно давление и тогава ще ги отделим тези проценти със сто години напред.