Last news in Fakti

18 Февруари, 2012 11:57 812 0

ЕС към Сирия: Освободете затворниците

  • ес-
  • сирия-
  • катрин аштън
ЕС към Сирия: Освободете затворниците - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За незабавното освобождаване на Мазен Даруиш и на неговата съпруга, както и на всички други задържани в четвъртък правозащитници и политически затоворници призова върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, предаде АП.

Недвусмисленото искане беше отправено на фона на продължаващите репресии на режима Башар Асад срещу опозицията и неуспешните опити на световната общност да договори санкции срещу Сирия.

През последните седмици на обстрел с тежко оръжие, танкове и артилерия бяха подложени редица градове, сред които Алепо, Дераа, Деир Езор, Забадаи, Хама, Хомс и други.

Според „Амнести интернешънъл“, от началото на антиправителствените демонстрации в Сирия през март 2011 г. над 6000 души са били убити, а десетки хиляди са задържани.

В началото на годината организацията излезе с доклад за „Арабската пролет“, в който на 80 страници подробно се изнасят острите мерки, чрез които режимите „задушават“ протестите.

В документа се обвиняват и международни организация като ООН, Европейският съюз, "Африканският съюз" и Арабската лига за „непоследователната им реакция“, отбелязвайки че отношението към спазването на човешките права е по-осезаем в някои страни, отколкото в други.

 

Настоятелно призоваваме сирийските власти да освободят незабавно арестувания в четвъртък Мазен Даруиш, както и всички други политически затворници в страната, се казва в изявление на говорителя на МВнР Весела Чернева.

Изразяваме нашата загриженост за живота и сигурността на г-н Даруиш, неговата съпруга и останалите задържани. Този акт е поредният опит на сирийския режим да ограничи свободата на словото и да се разправи, чрез репресии със своите политически опоненти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА