21 Февруари, 2012 21:25 788 1

Георгиева: Насилието в Сирия да спре

  • кристалина георгиева-
  • сирия
Георгиева: Насилието в Сирия да спре - 1
Снимка: БГНЕС

Кристалина Георгиева призова участниците в сирийския конфликт да се противопоставят на насилието, да признаят важността от защита на цивилните и да допуснат хуманитарни работници, които да помогнат на нуждаещите се. Еврокомисарят застана зад призива на Международния червен кръст в Сирия да се наложи примирие, за да бъде осигурена жизненоважна помощ на хората в нужда, предаде АФП.

Нужен е безпрепятствен достъп на хуманитарната помощ, стана ясно от думите на българския комисар, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, пише "Khaleej Times Online".

Вчера Международният комитет на Червения кръст поиска примирие в най-размирните и кървави точки на страната.

Георгиева се срещна с координатора на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос. Той изтъкна, че размирната страна има голяма нужда от лекарства и храна, допълчайки че конфликтът заплашва да прерасне в хуманитарна криза.

Комисар Георгиева благодари за работата на място на екипите на Червения кръст и Червения полумесец. Град Хомс е най-горещата точка на 11-месечната съпротива срещу режима на Башар Асад. Само днес там са загинали 57 цивилни при щурм на сирийските сили за сигурност.

По данни на ООН до момента в конфликта са загинали 5000 души.

Днес Русия обяви, че ще бойкотира международната конференция, посветена на намирането на изход за мир в Сирия. Москва е ключов съюзник на режима на Башар Асад, отбелязва АФП.

Китай също отказва участие в срещата. Пекин призова за зачитане на сирийския суверенитет, позовавайки се на свещения принцип за ненамеса във вътрешните дела.

На фона на продължаващите репресии срещу противници на режима сирийският президент Башар Асад насрочи за 26 февруари референдум по проекта за нова конституция. Според нея управлението на страната се основава на многопартийност и ограничава президентските мандати до поредни от 7 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кост

    0 0 Отговор
    ама я си глеи разградения двор м....лия ни са занимавай с големите и дилни държави