Last news in Fakti

13 Юли, 2018 08:27 1 333 4

Крадци в Чикаго задигнаха скулптура на български творец

  • чикаго-
  • сащ-
  • кражба-
  • пламен йорданов-
  • скулптура

Скулптурата тежи 135 килограма

Крадци в Чикаго задигнаха скулптура на български творец - 1
Снимка: Twitter

Крадци задигнаха скулптура на твореца от български произход Пламен Йорданов, предаде Асошиейтед прес. Размерите очевидно не са разубедили престъпниците и те са откраднали произведението, тежащо 135 килограма.

Пред телевизия Дабъл Ю Ел Си Йорданов разказа, че творбата му, наречена "Светлината на безкрайността" е била задигната в сряда, докато той и съпругата му били пред сградата и се занимавали с дворна работа. Скулптурата е направена от месинг и върху нея има стъклописи. Тя е с формата на голям пръстен.

Творбата е била представена в Ню Йорк и в Чикаго и следващата седмица е трябвало да бъде откарана в Сейнт Луис, където да остане няколко месеца. Йорданов се чуди дали крадците са искали да изкарат пари от месинга, предаде "Дарик". "Надявам се, че те ще променят намерението си и ще оценят една творба, по която творецът е работил дълго време", каза съпругата на Йорданов - Ивлиана Фогис.

Йорданов създава сега център за изкуства в изгоряла църква в квартала на Чикаго Ингълууд. Той и съпругата му разказват, че били предупреждавани да не местят ателието си в този квартал. Но те твърдят, че въпреки кражбата плановете им няма да се променят. Йорданов оспорва сега намерението на градската управа да разруши бившата църква. "Следващата година, след две години, аз съм силно убеден, че тук ще има един много хубав център на изкуствата", казва Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЯДО

    6 1 Отговор
    И там ли има ромеи ? Слабо се представят, само 135кг., нашите щяха да
    го задигнат барабар с фундамента за да не ходят с една празна ръка.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ромбурак

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДЯДО":

    Техните черни машини са бледо копие на нашите ! Нашите, ако бяха щяха и арматурата от постамента да извадят !
  • 4 Баш изкуствовед

    0 0 Отговор
    Кажете им да я търсят в някой пункт за вторични суровини!