Last news in Fakti

19 Февруари, 2012 16:50 1 044 1

Китай иска политически изход за Сирия

  • китай-
  • сирия-
  • башар асад
Китай иска политически изход за Сирия - 1
Снимка: БГНЕС

Пекин иска да намери мирно политическо решение за Сирия, увери китайският заместник-министър на външните работи Чжай Цзюн. Той е на посещение в Дамаск, което се възприема като жест от Китай за намиране на изход от кризата.

Без изненада, китайският емисар призова за зачитане на сирийския суверенитет позовавайки се на свещения принцип за ненамеса, принцип, в името на който Пекин два пъти наложи в Съвета за сигурност вето на резолюция, осъждаща репресиите на сирийския режим. Една китайска позиция, колкото геостратегическа, толкова и двустранна.

Сирийският президент Башар ел Асад може само да приветства това посещение, докато с желязна ръка продължава репресиите срещу опозицията.

Така Башар ел Асад може да се поздрави с този приятелски жест, дори ако е силно мотивиран от интереса на Китай към сирийския петрол.

Днешният 19 февруари бе обявен от нея за „Ден на неподчинение на Дамаск”. В същото време, силите за сигурност стреляха срещу хилядите участници в погребението на жертвите от репресиите, превърнало се в най-голямата манифестация срещу режима в квартала Мазе, близо до центъра на Дамаск.

Окуражена от тази първа от началото на недоволството манифестация от такъв мащаб, почти в сърцето на сирийската столица, опозицията призова днес жителите на Дамаск, град свикнал с манифестациите про-Асад, да обявят неподчинение.

Опозицията поиска също да се бойкотира обявеният от режима на 26 февруари референдум за нова Конституция, в който трябва да участват повече от 14 милиона сирийци.

От своя страна Египет реши да изтегли посланика си от Сирия, където репресиите продължават, въпреки натиска на Арабската лига и на международната общност.

В сряда Кайро призова за "мирна и реална промяна" в Сирия и за незабавно прекратяване на насилието срещу цивилните, но отхвърли категорично военна намеса.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    Къде я виждате тази опозиция бе хора!? В Сирия сигурно всеки , който не обича Башар Всевишния му праща след петъчната молитва колет с Узи, боеприпаси и гранатомети. Имам приятили, които живеят в Хомс и мога да Ви уверя, че въоръжената опозиция са добре обучени извън Сирия терористи, които не се интересуват от доброто на сирийския народ, а от подготовката и провеждането на последната война на Израел със Сирия и Иран.
    Жалко и тъжно, че отнова България е на неправилната страна във външната си политика.