18 Юли, 2018 08:22 3 982 3

Нова летяща крепост за президента на САЩ (ВИДЕО)

  • боинг-
  • еър форс 1

"Боинг" получи договор на стойност 3,9 милиарда долара за два президентски самолета

Нова летяща крепост за президента на САЩ (ВИДЕО) - 1

Американската самолетостроителна компания "Боинг" получи договор на стойност 3,9 милиарда долара за два нови самолета 747-8, които ще бъдат използвани като "Еър форс 1" от американския президент, предаде Reuters.

Самолетите трябва да бъдат доставени до декември 2024 г. Те ще бъдат в цветовете на американски флаг - червено, бяло и синьо, вместо в небесно синьо и бяло - комбинация, въведена от президента Джон Кенеди.

Доналд Тръмп заяви, че новите президентски самолети ще са "невероятни", "най-красивите и най-добрите в света".

Решението беше огласено от Пентагона. Контрактът следва очертанията на неофициална сделка между "Боинг" и Белия дом от февруари.

До това споразумение се стигна, след като Тръмп възрази срещу цената от над 4 милиарда долара, залегнала в предишна сделка за "Еър форс 1". Президентът се оплака, че "цените са извън контрол" и обяви, че отменя поръчката.

В края на февруари Белият дом съобщи, че се е споразумял с "Боинг" за фиксирана цена от 3,9 млрд.долара.

"Боинг ни даде добра цена и успях да икономисам 1,5 млрд. и да поръчам нов модел за страната", изрази задоволство Тръмп в интервю, заснето от телевизия CBS.

Сделката обхваща два по-големи, по-модерни, по-бързи и по-икономични самолета от сегашните 30-годишни 747-200 , които струват 180 000 долара на час.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    14 3 Отговор
    Тръмп: "най-красивите и най-добрите в света". Абе най-важното е да са най-сигурните :-) Че тя красотата и добротата ще спаси света, ама в случая сигурността доминира.
  • 2 Както се казва

    17 1 Отговор
    Важно е да има знак за равенство между броя на кацанията и на излитанията.
  • 3 асддса

    0 0 Отговор
    4 милиарда за два самолета ? Какво има в тях бре. Такъв модел пътнически струва около 400 милиона, какво толкова ще му добавят за милиард и половина още ?

    А и щом поръчва смята да е президент още бая време :)