19 Юли, 2018 19:10 1 336 0

Обрат! Испания не иска екстрадиция на сепаратистите

  • карлес пучдемон-
  • испания-
  • мадрид-
  • каталуния

Мадрид отмени международните заповеди за арест на шестима бивши каталунски лидери, сред които и Пучдемон

Обрат! Испания не иска екстрадиция на сепаратистите - 1
Снимки: БТА/АР

Испания отмени международните заповеди за арест и исканията за екстрадиране на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и на петима други негови сподвижници, издирвани по обвинения в бунт, предаде АР.

Решението е на съдия Пабло Лярена от испанския Върховен съд. Седмица по-рано германски съд постанови, че Пучдемон не може да бъде екстрадиран в Испания по обвинение в бунт, а само по обвинение в злоупотреби с финансови средства.

Съдията Лярена отговаря за разследването на опита за отделяне на Каталуния от Испания през октомври.

Обрат! Испания не иска екстрадиция на сепаратистите

Неговото решение може да бъде възприето от каталунското сепаратисткото движение като негова голяма победа срещу централните власти в Мадрид.

След референдума за независимост на Каталуния Карлес Пучдемон избяга в Белгия. После отиде във Финландия за кратко и на връщане оттам за Белгия бе задържан в Германия заради искането за арест и екстрадиция от страна на Мадрид. По-късно бе освободен под парична гаранция в размер на 75 000 евро.

Обрат! Испания не иска екстрадиция на сепаратистите

Испанската заповед за арест на Пучдемон остава в сила. Това означава, че ако той се окаже на територията на Испания, трябва да бъде задържан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: