20 Юли, 2018 11:22 1 968 11

Франция криминализира употребата на смартфони в училище

  • франция-
  • смартфон-
  • училище-
  • забрана

Ръководството на всяко учeбно заведение ще реши по какъв начин да приложи забраната

Франция криминализира употребата на смартфони в училище - 1
Снимки: Shutterstock

Франция забранява със закон употребата на мобилни телефони в училищата. Депутатите от двете камари на парламента се споразумяха по проектозакон, с който от септември използването на мобилни устройства в учебните заведения ще се наказва, освен ако не става въпрос за образователни цели, съобщи Reuters.

Мярката беше едно от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон. Учителите призоваваха за приемането на забраната, за да успеят да сведат до минимум разсейването на учениците си в клас. Във Франция девет от десет деца на възраст между 12 и 17 години притежават смартфон.

Освен че ще намали употребата на телефони от страна на учениците в час, целта на закона е и да защити подрастващите от вредно онлайн съдържание като порнография, насилие и кибертормоз. Учителите вече ще могат и съвсем законно да конфискуват телефоните на учениците, ако това е необходимо.

Франция криминализира употребата на смартфони в училище

Ръководството на всяко училище ще реши по какъв начин да приложи забраната – дали да накара учениците да предават телефоните си на входа на училището или да изисква от тях само да ги държат изключени в раниците си

Законопроектът се очаква да бъде гласуван от Сената на 26 юли и да получи окончателното одобрение на депутатите от Националното събрание на 30 юли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Правилно

    11 3 Отговор
    Тук при нас още непроходили бебета в количките цъкат на телефони/таблети.. Като тръгнат в 5ти клас сигурно хеликоптери ще искат

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Жалко

    8 3 Отговор
    Днешните деца не знаят да играят друго освен игрички на компютъра/телефона/таблета. Останах втрещен след като на една съседка детето на 7 години не знае какво е прашка и за какво служи(за чупене на стъкла на мърморливи бабички). За разните отборни игри като Стражари и Апаши, или пък криеница дума не може да става. Аз като бях дете лятно време не можеха да ни приберат до 12 вечер родителите ни, все на улицата бяхме и нещо играехме, а бяхме и доста деца (над 20) връстници по улицата, сега са 5-6 и не им се чуват гласовете въобще. Жалко, много жалко, не знаят какво изпускат. Родителите им са за бой дето ги разглезват от малки

    Коментиран от #4

  • 3 Ама няма щото и мама и тати нямат

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Правилно":

    Пак ще са с телефони и таблети за въртолет ще им трябва мозък ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лолита

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "КриворазбраниОтживелици":

    Ти си тотално изтрещял бре!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Предимно

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Лолита":

    Такива хора развъждат изнежените педалчета. Нас като малки никой не е стоял на улицата да ни гледа как беснеем и правим щуротии. Сега малкото на брой деца винаги ги държат за ръка мами/баби. Какъв точно мъж очакваш да стане от такова дете, което майка му го използва до втори клас,а?
  • 7 Корекция

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Правилно":

    Използва да се чете изпикава ! Нагледен пример как технологията иска да ми променя думите
  • 8 Гост

    0 6 Отговор
    Нещо напоследък евроценностната демокрация бълва какви ли не ограничения и забрани. Май властта от хората за хората остава завоалирана в много сериозни и абстрактни абзаци! В Европа ни тресе диктатура та пушек се вдига! После Влади, Редж и Ким били диктатори видиш ли...
  • 9 ГосТ

    0 5 Отговор
    В Гренобъл са забранени билбордовете с реклами. Решение на общината. Отново заради влиянието на рекламите върху подрастващите. Този пример е полезен и с автономията ,която имат общините,което на практика позволява повече демокрация. Така както в Страсбург забраниха пушенето на всякъде,освен в определени зони. Както е в Япония.

    Коментиран от #10

  • 10 ГосТ

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "ГосТ":

    *навсякъде ;)
  • 11 незнайко

    1 1 Отговор
    Добра новина. Дано и в БЪЛГАРИЯ въведат такъв закон !
Новини по държави: