Last news in Fakti

20 Февруари, 2012 18:20 11 109 6

Леден Дунав се топи с хаос в Белград

  • сърбия-
  • белград-
  • дунав-
  • лед

Затоплянето на времето предизвика хаос по поречието на замръзналия Дунав в сръбската столица Белград. Унищожени бяха десетки лодки, понтони и плаващи ресторанти, предаде Би Би Си.

Реката бе покрита с дебел слой лед, който при вдигането на градусите се пропука. Така ледени блокове тръгнаха да плават по реката, нанасяйки големи щети. Дебелината на ледените късове е била около 30 см.

Собственик на лодка съобщи, че ледените късове се движили толкова бързо, че било невъзможно плавателните съдове да се спасят. Едва няколко от общо стотина акостирали лодки се отървали невредими.

Щетите вече се оценяват на хиляди стотици хиляди евро.

Местните служби за гражданска защита съобщиха, че няма опасност за мостовете над реката и инфраструктурата около нея. Няма опасност и от наводнения.

Жителите на сръбската столица не си спомнят отдавна подобно рязко топене на ледовете. В Сърбия студът до момента взе над 20 жертви.

Река Дунав е един от най-важните речни коридори в Европа. Дълга е 2860 км. и минава през 9 държави. Реката замръзна почни изцяло от Австрия до Черно море. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гонзо

    1 0 Отговор
    през 2005 когато дунава преля щетите бяха много по големи
  • 2 Тошко Станчев

    0 0 Отговор
  • 3 методи

    0 0 Отговор
  • 4 Old man

    0 0 Отговор
    Какво е това заглавие: "Леден Дунав се топи с хаос в Белград"? Интересно какво е завършил авторът на тази статия -:)? Тротоарна литература или ...... ? Това е позор за родната ни журналистика!!!
  • 5 z_l_a_t_a_n

    0 0 Отговор
    ...с хаос в Белград... и само да съм Ви чул,да се оплаквате от думите на Камата,че Вие журналистите не сте като нормалните хора.... !
  • 6 журналиста

    0 0 Отговор
    Аз исках да напиша Хаус и хаус бе хора т.е. гледащите сърби са в компанията на доктор Хаус и слушат по мр3 -те си хаус мюзик !